"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 138 853
  • 3 729
  •   6
Отговори
# 3 495
Курсовете между местна и чужда валута,нямат отношение към жизнения стандарт...

Имат, имат, понеже никоя държава не си произвежда сама всичко, а вносът се влияе от курса.

# 3 496
Някъде през 90-те години трябва да е било,си купих италианския "Плейбой" тук от един РЕП. На корицата пишеше цена хиляда лирети и до нея $1. Тоест,хиляда лирети са били равни на един долар. И какво от това? Италианците си бяха много добре.

# 3 497
Някъде през 90-те години трябва да е било,си купих италианския "Плейбой" тук от един РЕП. На корицата пишеше цена хиляда лирети и до нея $1. Тоест,хиляда лирети са били равни на един долар. И какво от това? Италианците си бяха много добре.

Това, че 1000 лирети са 1 долар не е проблем. Проблемът идва ако след година 1 долар стане 1200 лирети. А след 5 години 1500 лирети.  Това е добре за износа, но е зле за вноса и за хората. А за страни с негативно търговско салдо като нас е съвсем гадно отвсякъде.

# 3 498
  • Пловдив
Аз не се дърпам за нищо. Спестявания в евро, нямам. Очевидно защо. Интересно ми е да оглеждам ситуацията дори от абстракни гледни точки, защото няма подкрепа масово. Ако всички бяха убедени в преимуществата нямаше да е интересно. Не е задължителто да си копейка, има хора със собствени страхове и аргументи.

# 3 499
Аз не се дърпам за нищо. Спестявания в евро, нямам. Очевидно защо. Интересно ми е да оглеждам ситуацията дори от абстракни гледни точки, защото няма подкрепа масово. Ако всички бяха убедени в преимуществата нямаше да е интересно. Не е задължителто да си копейка, има хора със собствени страхове и аргументи.

Няма как всички да са убедени. То има съмняващи се, че Земята е кръгла Simple Smile
Освен това хората се страхуват от това, което не разбират, страхуват се от промяната, страхуват се от бъдещето и отгоре на всичко търсят външен виновник за недоброто си положение.  Това май обяснява всичко за съпротивата срещу еврото.

Към Глухия - няма да се вържа да споря с теб. Щом инфлацията и спадането на курса на валутата не са фактор, така да бъде. Какво ми пука на мен?

# 3 500
  • Буркина Фасо
преди време много от българите имаха собствено жилище и така влязоха в ЕС - без да си купуват собствено.
и нормално е да спестяват от това перо, което не е никак малко и за пренебрегване.
сега много имат заеми за да си купят жилище и им е трудно да спестяват.

# 3 501
Затова повечето са с по 3-4 апартамента. Всичко на зелено се изкупува, от "бедните" българи. При това с готови пари.

# 3 502
# 3 503
Първо, в статията пише, че тези % са за период от 25 години, което прави по малко над 3% годишно (да не говорим, че инфлацията през 2022 г. беше предизвикана до голяма степен от войната в Украйна). Второ, инфлацията се дължи основно на повишаването на акцизите на алкохола и тютюневите изделия, както и на акцизите върху горивата, т.е. на определени продукти, другите не са засегнати в такава степен. Трето, освен обвиненията за ниския лихвен % на ЕЦБ и "намесата от Брюксел", не виждам с какво еврото е виновно за политиката, която нидерландците водят. В крайна сметка никоя държава не е защитена от сътресения, ако приема недалновидни мерки.

# 3 504

И какво предлагаш? Да напуснем ЕС, за да сме по добре ли?

# 3 505
Какви са тия глупости. Аз не знам някой да е казал кое е "най-доброто и богато място на света" не за ЕС, ами за което и да е място. А камоли "някои си повтарят".

Второ - забогатяване не става нито с влизане, нито с излизане. Става с труд. По-лесно и по-ефективно с умствен. Може и с физически. Но без усилие не може.

# 3 506
Хайде сега, има много начини да се забогатее, включително лесни такива - наследство, лотария, кражба и така нататък

# 3 507
  • Пловдив
Вижте сега, заучените фрази за труда, усилията и умствените възможности, ги зарежете. С тях нищо не казвате. Без труда на работника, който работи за заплата, защото и такива трябва да има, да да може умния или не чак толкова умен собственик на голям бизнес да си купи яхта, няма да му се получат нещата. Хайде да пробва съвсем сам. Та, въпросът е в заплащането точно на тези хора, защото те формират средната класа. Не може да работиш, да получаваш заплата и са си под границата на минимума, защото по този начин, си бедна, а не средна класа. Зарежете ги тези приказки в учебниците, приземете се. Ако този фактор с адекватното заплаще в България съществуваше, на никой нямаше да му дреме каква е валутата.

# 3 508
Адекватното заплащане съществува. Просто не е в статистиките а е на ръка под масата

# 3 509
За кой работник става дума?
Последните дето влязоха у нас отнесоха няколко стотачки за монтаж на климатици, а майсторът за банята - няколко хилядарки.
И им чакахме графика месеци.

Общи условия

Активация на акаунт