"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 138 425
  • 3 719
  •   3
Отговори
# 3 675
Дазел, веднага ти отговарям. И в държави без  борд, и извън ЕЗ, цените хвърчат. Съседна Турция виж.
Без борд щеше да е хиперинфлация. Разликата е огромна.
И ти знаеш, но провокативно питаш.

# 3 676
Да разбирам ли, че ако махнем борда и всичко отива под ягодите. Ами тогава за какво точно сме готови и какви критерии сме изпълнили. Начи, пълен лаик съм, нищо не ми е ясно, все ми е едно, не ми е драго, че парите, които харча за едно и също, са два пъти повече в последната година, ама обяснете тая работа с борда. Очевидно и с борд, цените хвръкнаха. То направо избухнаха.

Ами защо имаме борд? Защото валутата/икономиката е зле и без борд видяхме какво стана. Сега дали сме се оправили достатъчно за да махнем борда, аз не мога да кажа.
Борда е като патерица, или с нейна помощ се излекуваш и после не ти трябва, или си инвалид и никога няма да се оправиш.

# 3 677
И все пак, при кризата през 1997г. почти всичко си беше държавно, борда беше въведен за да стабилизира ситуацията и да започне раздържавяването. Днес делът на частния бизнес е значителен, което води до някои разлики.

# 3 678
И все пак, при кризата през 1997г. почти всичко си беше държавно, борда беше въведен за да стабилизира ситуацията и да започне раздържавяването. Днес делът на частния бизнес е значителен, което води до някои разлики.

Бордът беше въведен с една цел - държавата да спре да печата пари и да се стегне финансовата дисциплина. Което даде някаква сигурност на бизнеса и нещата тръгнаха нагоре. Сега същата сигурност, че и по-голяма, ще но даде еврото.

# 3 679
И тогава и сега като стане зор викаме държавата и ни е виновна. Бебета сме.

# 3 680
  • Пловдив
Да, ама и без хиперинфлация и с борд, обедняването е прогресивно и е факт. Вече има много механизми и варианти да запазиш стойността на парите си и да не те хванат по бели гащи. Да припомням ли КТБ въпреки борда. Тези процеси у нас са нарочно предизвикани, а не закономерно обусловени. Затова и страховете не са ми ясни. И сега сме два пъти по-бедни. 😀 Защо в Чехия, без борд, не е хиперинфлация? И защо при нас да е хиперинфлация.

# 3 681
Да, ама и без хиперинфлация и с борд, обедняването е прогресивно и е факт. Вече има много механизми и варианти да запазиш стойността на парите си и да не те хванат по бели гащи. Да припомням ли КТБ въпреки борда. Тези процеси у нас са нарочно предизвикани, а не закономерно обусловени. Затова и страховете не са ми ясни. И сега сме два пъти по-бедни. 😀

Ох, какво е това прогресивно обедняване, ще рече ли, че днес сме по-бедни от преди десет години или от преди борда?  В момента има инфлационен пик, който ще отмине както е отминавал и преди. Но е вярно, че всичко е заради човешката природа, не по обективни причини. Тоест не всичко, поскъпване има по целия Свят и това си е обективна причина, но у нас има надстройка от необективно поскъпване.

# 3 682
Цитат
Тези процеси у нас са нарочно предизвикани, а не закономерно обусловени. Затова и страховете не са ми ясни.
Точно защото са предизвикани /подкрепям тази теза/, има страх. Нестабилността в международен и особено вътрешен план ги засилват.

# 3 683
  • Пловдив
Аз не съм от хората, които се съобразяват с харченето на пари. Не съм свила потреблението си и да, преди 10 години определено ми струваше по-малко. То, преди 2-3 години струваше по-малко, но в последната година направо е скандално. Усеща се като 1997. 🤣🤣🤣

# 3 684
Няма такъв вариант като никаква инфлация, цените да остават каквито са и пр. илюзии на социализЪма.
Няма такова нещо. Питайте някой познат икономист.
Всичко поскъпва, навсякъде. И за пореден път, с нищо от тези неща няма общо хартийката евро. Ни-що.

# 3 685
В ''клуба на богатите'' с еврото ще има по-голяма сигурност, като във Франция.Примерно.Същото и в Италия, Германия, Нл.Политически и икономически кризи.

# 3 686
Ей, голямо преувеличение! 97?!
Къде е тази хиперинфлация сега?
Има спекула, вярно е, и удобно, от противниците, се ползва еврото, като димна завеса, както правилно определи neuromancer.

# 3 687
Нали знаете,че при инфлация винаги едни губят,а други печелят. Или все го забравяте...

# 3 688
И в държави без  борд, и извън ЕЗ, цените хвърчат.
Каква е причината да хвърчат? Примерно в Естония и Хърватия
Между другото това с повишаването на цените преди влизане в ЕЗ ви го писах още март или април.

# 3 689
  • Обран бостан ;)
Именно. Реалната ситуация не съответства на документалната. Не изключвам и чисто българската бизнес практика спекулата. Но, май не е само спекулата.....

Не, не е.

Мисленето на управланието на държавата за добруването на народа има огромен прионос за скока на цените.
Обяснявам го по-най-най простия начин.
След 01.01.26 в чест на Еврото (забележете, че го пиша с голяма буква Wink ) се вдига и МРЗ за да достигне европейските нива.

ОК - радост в къщи, но какво се получава на практика ?

Вдигането на МРЗ означава по-голям разход на фирмите за заплати и осигуровки. Тия пари няма откъде да дойдат, освен от надценка.

Производителя слага надценка.
Транспорта до склада слага надценка. 
Търговеца на едро слага надценка.
Транспорта до търговеца на дребно слага надценка.
Търговеца на дребно и той слага надценка.

Кой плаща ?

Обикновения човек, който се е зарадвал, че ще получи по-голяма заплата.

Същото е и с тока, и с горивата.

Държа да отбележа, че Еврото (да се свети курса му) няма никаква вина за това. Trollface

Общи условия

Активация на акаунт