"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 140 067
  • 3 811
  •   4
Отговори
# 3 750
  • Буркина Фасо
ако нещата се обърнат и тези работници станат работодатели съм сигурен, че друга песен ще запеят.

# 3 751
Говорите тук за феодали, не работодатели. Едиственото което може да се направи е да се бяга в по-големите градове, но да се правят магарии за по-високи заплати е абсурд

# 3 752
доста от тези, които работят в сивия сектор си живеят добре и се чудят на работещите в реалния сектор. даже им се радват, че им допринасят за благополучието. нормално е да поставяш условия на работодател ако живееш в голям град -  имаш избор на работодатели.  

Най-после да прочета нещо вярно, написано в червено. Точно така е, доста от работещите в сивия сектор се чудят на тези, дето дават близо една трета от дохода си за данъци и осигуровки и се договарят с работодателя си така, че да ги осигурява на минимална заплата (ако въобще), което не е реалното, което получават. За какво да протестират тогава? Те смятат, че ние сме балъците.

# 3 753
Има хора работещи на минимална залата - на теория цял живот, без значени в голям или малък град и какво.
Така си свикват и не ги бърка.
Аз никога не съм и не бих работил или ще е за много малко време, ако се налага.

# 3 754
Както искате така ги определяйте, възможностите и избора пред работадателя и пред работника не са едни и същи. Доколкото ми е известно в други държави не може да работиш извънредно над определен брой часове, защото не е позволено и всеки извъндреден час се заплаща допълнително, но в БГ може да работиш 10-12 часа, а да се водиш на 6-8 часа. Дали работниците в чужбина сами са постигнали това.

# 3 755
Естествено, че можеш, след като сам го искаш.

Имам съсед електротехник, работещ на "минимална заплата", вчера го срещнах в магазина и за 15 минути ми напълни главата с глупости. Първо се похвали, че като стане дъщеря му на 18 е решил да и вземе едно хибридче, после обсъдихме наводненията, каза ми , че в Испания ли, Италия ли, като ти рухне къщата държавата те обезщетява, и завърши с познатия рефрен, че нашата държава нищо не давала, само взема. От мен наистина взема около една трета от заплатата, но на него му дава, че и отгоре.

Около 50+ годишните реално сме прекарали целия си трудов път в условията на пазарна искономика, ето това е типичен представител на една част от нас.
А, жена му пък е учителка по български, дава уроци, и тя е в сивия сектор с единия крак.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 10:28 от Iris04

# 3 756
Излиза, че част от работниците са доволни от това, че работят в сивия сектор, част не са доволни защото работят на светло. Пак опираме до държавата, която трябва да реши "спора", при положение, че е ясно какъв е правилния начин. Да, ама не, държавата знае къде е съсредоточен сивия сектор, но си затваря очите. Защо го прави, на мен не ми е ясно.

# 3 757
Държавата не знае къде е. Сивата икономика не е само плик на ръка.
Между другото сделката плик на ръка е взаимоизгодна и за двете страни. За да се реши проблемът, трябва едната страна да загуби интерес.
Познай как е най-лесно, но най-непривмливо Sunglasses

# 3 758
Не е взаимоизгодна въобще. Тези които вземат плик се осигуряват на много по-ниски суми и пенсиите им ще бъдат минимални.

# 3 759
  • Буркина Фасо
Не е взаимоизгодна въобще. Тези които вземат плик се осигуряват на много по-ниски суми и пенсиите им ще бъдат минимални.
реално в момента ти знаеш ли каква ще ти е пенсията и като се пенсионираш ако не е такава какво може да направиш? ще протестираш ли?

# 3 760
  • Обран бостан ;)

За сметка на банковите им сметки. Wink

Чета няои мнения и не вярвам на очите си.

Ама щом те си вярват, кой съм аз, че да ги убеждавам в обратното.

# 3 761
Или за сметка на нищо.

Изборът е много прост и дето казват - всеки сам си преценя. Отговорът при въпрос не мислят ли за пенсия, обикновено е "Аз няма да доживея до пенсия". Но за щастие доживяват и тогава трябва да се справят както умеят. Което всъщност е съвсем в реда на нещата.
По замисъл, а и на практика, пазарната икономика наподобява най-вече баснята за щуреца и мравката. Винаги е по-готино да си щурец...

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 10:55 от Iris04

# 3 762
Напротив. Взаимоизгодна е защото тези с плик сами определят как ще си харчат или инвестират сивите средства. Пенсионните фондове имат доходност под 4% която инфлацията изяжда за отрицателно време.
Ако законът не ме задължаваше, кьорав лев нямаше да давам за осигуряване. Данъците си ги плащам чинно и отговорно. Всяка година.

# 3 763
  • София
Абе то, ясно, че тук сте само високо квалифицирани специалисти, които са незаменими и могат да поставят условия на работодателите си. Wink

Като оная, дето се кълнеше, че лично внася всички данъци върху заработеното, а после се оказа, че е наемен работник. Sunglasses
Хаха, да.
И заваляха съветите да се опълчим на работодателите и всичко щяло да се оправи.
Нека даващите тези съвети първи да ги последват и като видим, че успяват и ние ще се присъединим.
Зад клавиатурата е лесно. Joy

# 3 764
Не е въпрос да протестираш само с цел сваляне на правителството.
Питах за лични интереси някой протестира ли? Има ли бойкот на работодатели, които не внасят пълни осигуровки? За такива протести питам.
Иначе и аз съм протестирала 89 година, но  съм си гледала и личния интерес, и не съм работила за измекяри, или без ТД.

Да протестираш срещу някой, който ти дава пари  за да живееш ?

Хм. Интересно. Astonished

Да, той дава и осигурява условия да се изкарат парите, така е. Но не ги подарява, а служителят си ги заработва. И това става по договор между двамата и в този смисъл служителят има право да изисква честен и справедлив договор, минимум както повелява КТ. И ако работодателят ощетява служителите си с неравноправен договор, защо да не се протестира?

Напротив. Взаимоизгодна е защото тези с плик сами определят как ще си харчат или инвестират сивите средства. Пенсионните фондове имат доходност под 4% която инфлацията изяжда за отрицателно време.
Ако законът не ме задължаваше, кьорав лев нямаше да давам за осигуряване. Данъците си ги плащам чинно и отговорно. Всяка година.

Така е, взаимоизгодна е, но само защото държавата допуска изкривяване на пенсионния модел -  все добавя към ниските пенсии за да не умрат от глад тези с такива и ощетява съвестните осигуряващи се. И те изглеждат будали. Пък и човек никога не знае колко и кога ще получи. Затова хората не вярват в пенсиите и не са против пари в плик.
До тук добре, обаче грешката в твоя пост е допускането, че хората ще инвестират. историята е показала, че не го правят и един ден им се налага да мизерстват и да разчитат на държавата.  Иначе мен ако питаш веднага ще гласувам да отпаднат всякакви задължителни осигуровки и всеки сам да се грижи за старините и здравето си. Ама не работи, защото хората са късогледи и не мислят.

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 11:32 от Черна станция

Общи условия

Активация на акаунт