"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 147 295
  • 4 054
  •   4
Отговори
# 3 870
Какви толкова икономически съображения, различни от споменатите очакваш? Разширяването на зоната само по себе си е добро, както казах. Удобствата и икономията от конвертиране на валути също. Ти не си била усетила неудобства, казваш, ама аз съм. Налагало ми се е да ходя да купувам евро, като плащам навън с карта ми се превалутира трансакцията. Не виждам нищо лошо това да се избегне. За инвеститорите и чуждите туристи също ще е по-лесно, а и е един вид препоръка и някаква гаранция за надеждност.
Не знам какво друго очакваш да ти се каже? За нас лично с еврото идва и по-евтино финансиране.

А бюджетният дефицит и заемите нямат нищо общо в еврото, а с политиката на управляващите да заомбират избиратели и да крадат.

# 3 871
Цената на олиото се повишава заради слабата/загинала реколта, като с черешите.
Втори опит.
Може ли да дадеш друг аргумент, след като прогнозните резултати за добивите от слънчоглед с по-високи от миналата година?
Остава ЕЗ като обяснение
ЩКакво различно ще се случи за нашата икономика, че да не искаме?
Рецесия и инфлация. Най-вече. Има и още странични ефекти, но да се концентрираме върху тези двата.

# 3 872
И аз втори опит - къде го видя това с високите добиви? Аз бях пуснал линк със съвсем обратното съдържание.

# 3 873
В природата няма празно място. Ако ЕЗ не приеме България,някой друг ще я приеме... Затова ЕЗ побърза да върже България за себе си...

Кой е този алтернативен паричен съюз на страни с единна парична и различни фискални политики?

Черна станция, аз лично нямам никакви очаквания с нашата икономика да се случи каквото и да било, хубаво или лошо. Като прост потребител на туризъм и банки досега не съм видяла затруднения, които да очаквам да отпаднат.
Както казах, интересни са ми икономическите съображения на ЕЗ да бъде приета страната ни.
Вижте например последния скандал с Борисов. Той (уж) обещал на Тръмп-младши да продаде на САЩ Нефтохим-а. Не на ЕС,не на Европа,а на САЩ! Вкарването на България в ЕЗ ще прави малко по-трудно такива кръшкания на българските политици...

# 3 874
Нищо не е обещавал. Поредната димка.

# 3 875
Какви толкова икономически съображения, различни от споменатите очакваш? Разширяването на зоната само по себе си е добро, както казах. Удобствата и икономията от конвертиране на валути също. Ти не си била усетила неудобства, казваш, ама аз съм. Налагало ми се е да ходя да купувам евро, като плащам навън с карта ми се превалутира трансакцията. Не виждам нищо лошо това да се избегне. За инвеститорите и чуждите туристи също ще е по-лесно, а и е един вид препоръка и някаква гаранция за надеждност.
Не знам какво друго очакваш да ти се каже? За нас лично с еврото идва и по-евтино финансиране.

А бюджетният дефицит и заемите нямат нищо общо в еврото, а с политиката на управляващите да заомбират избиратели и да крадат.

Разширяването на зоната няма как да е добро само по себе си - иначе щеше да се разширява и без критерии. И за пореден път пиша, че не очаквам да ми се изреждат икономическите съображения, които някой има за себе си. Изобщо не се съмнявам, че таксата за превалутиране, доколкото я е имало, ще отпадне, както и не допускам, че паричната единица сама по себе си ще ни направи привлекателна дестинация било за инвестиции, било за туризъм.

Степента на подготвеност на страната ни ме интересува основно през призмата на това има ли икономически съображения зад политическото решение да ни приемат или няма. Естествено, интересът ми е чисто хипотетичен, както на всички, които разсъждаваме тук по темата, но чета и се старая да намеря за себе си някакъв резон.

# 3 876
Рецесия и инфлация. Най-вече. Има и още странични ефекти, но да се концентрираме върху тези двата.

Конкретно заради ЕЗ ли очакваш рецесия и инфлация? По каква логика?

# 3 877
Нищо не е обещаваш да продава Борисов. Кьорфишек. Той да не му е бащиния, че да обещава.
Втори опит няма да правя, виждам с очите си, само ще припомня епичните битки при Кауфланд за олио преди няколко години. Тогава хал хабер си нямахме от ЕЗ, но пак беше скъпо олиото.

# 3 878

Не съм Санди, но би било логично да има инфлация при освобождаване на резервите, изисквани от борда и при вливането им в икономиката. Как ще го отиграят банките предстои да видим.

# 3 879
Нищо не е обещаваш да продава Борисов. Кьорфишек. Той да не му е бащиния, че да обещава.

Цялото му управление е такова "аз дадох", "аз направих". Все едно лично от джоба си даде милионите за заплатите на софийските шофьори и после щял да даде 200-300 милиона за боклука...
Малко по-критично го давайте, в България живеете.

# 3 880
Този му маниер и мен ме дразни.

# 3 881
И аз втори опит - къде го видя това с високите добиви? Аз бях пуснал линк със съвсем обратното съдържание.
https://seedea.pl/sunflower-market-update-august-2025/
Има и на Еврокомисията прогнозни..
Пуснал? Thinking
Да. По икономическа. Строго контролиран бюджетен дефицит, лихвен процент определян от ЕЦБ, освобождаване на средства от фонда

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 22:29 от Санди

# 3 882
Пуснал? Thinking

Ставаше дума за нашата реколта, че е зле и доколкото основно консумираме българско олио неизбежно ще се отрази. Впрочем България е водещ производител на слънчоглед.

# 3 883
Пуснал? Thinking

Ставаше дума за нашата реколта, че е зле и доколкото основно консумираме българско олио неизбежно ще се отрази. Впрочем България е водещ производител на слънчоглед.
Беше водещ производител.Сега на слънчогледовите полета има слънчогледови полета.

# 3 884
Беше водещ производител.Сега на слънчогледовите полета има слънчогледови полета.

Това, че тази година сушата съсипа реколтата, съвсем не значи, че принципно вече не сме. У нас селското стопанство се е ориентирало към зърно, царевица и още няколко култури. Това е за 2022, не намерих по-ново,

Общи условия

Активация на акаунт