"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 274 433
  • 7 429
  •   1
Отговори
# 6 315
За да разбереш дали те е минал в цената (дали е сметнал грешно, както пишеше в поста)

# 6 316
  • Наблизо
Платили са на зареждащия,в някакво село.Явно онези са си оправили касата после по някакъв начин,но на нашите касов Бон не е даден.Те не са се разправяли повече,защото този същия е станал агресивен.
т.е. не са отишли до касата. Там се плаща. Товя не означава, че касав бон не е издаден и че "масово не пускат по малките населени места".
И за други неща не са им давали касови бележки,например музеи и т.н.Или пък връщат грешно и си смятат 2 лева-едно евро и не искат и да чуват.А шашнати лели в магазините за хранителни стоки-бол.
Иначе в града нямало проблем,но и те предпочитат места с ПОС терминал.Ще кажа как е по пазарите като мине баща ми.

# 6 317
И защото не са чейндж, Практикер са измислили схема с отделни каси за лев и евро, ако плащаш с лев отиваш на определена каса и връщат левове, с евро на друга каса и връщат евро. 🙄

Креативно но вероятно незаконно. И в ремедиум практикуват този модел. Това са големи вериги, разбирам да е някой малък магазин , да му вляза в положението.

И на мен ще ми останат някакви левове сигурно, извън тези, които ще запазя със сантиментална (и нумизматична) стойност.

Повече ме е яд, обаче, че още не съм намерила къде да даря жълтите стотинки.  Разбрах за едно читалище, но ми е далече и искат в работно време.
Ако някой знае къде за София, да свирка.

# 6 318
  • Буркина Фасо
И защото не са чейндж, Практикер са измислили схема с отделни каси за лев и евро, ако плащаш с лев отиваш на определена каса и връщат левове, с евро на друга каса и връщат евро. 🙄
Практикер е с голяма площ и могат да си го позволят. в малките магазини едва се намира място за 1 каса - там е проблема. гледам касиерките хвърляха левовете в някакви кутии. чекмеджето на касата е само за евро/стотинки.

# 6 319
Дали би могло сметка да се плаща комбинирано - левове и карта?

# 6 320
  • Наблизо
Принципно би трябвало,ама на практика сигурно е като в заведенията,дето не могат да разделят сметки.

# 6 321
Дали би могло сметка да се плаща комбинирано - левове и карта?

миналата година можеше ли? вероятно е същото.
в други държави може
вчера не ми стигнаха левовете и разделих на две покупки, като платих втората с карта, не се сетих за горното

# 6 322
Специално карта + кеш редовно го практикувам с ваучерната карта, казвам колко искам да ми вземат от картата , плащам с карта и разликата в брой в лева преди 1.1.2026..

# 6 323
Като за първи работен ден, вече подадох два сигнала за неправомерно завишени цени.

Кокошкарски истории, но на вървежно място (в метрото), сумарно се получава голяма измама. А и те малките камъчета обръщат колата.
Кафе, което на 30.12. беше 1,70 лв, вече е 1,77 лв / 0,90 евро. То даже не е закръглено като хората, трябва да е 1,76 лв.
Другото са едни закуски, с драстични завишения. Тези, които бяха 3,00 лв, сега са 4,00 лв, закръглени на 2,05 евро, съответно по-скъпите, които бяха 3,50 лв, сега са 4,99 лв, или 2,55 евро.

В тази връзка, копирам от сайта evroto.bg къде какви сигнали се подават, да си знаете, ако решите:

Сигнали за необосновано повишаване на цени и нарушения при разплащания

При случаи, в които търговец е увеличил цените на предлаганите стоки или услуги без обективна икономическа обосновка, както и при нарушения, свързани с касови бележки, фактури или други разплащателни документи, сигналите се подават до Националната агенция за приходите (НАП).

Контакти на НАП:
Телефон: 0700 18 700
Електронна поща: infocenter@nra.bg

Сигнали за нарушения при двойното обозначаване на цените и подвеждане на потребителите

При некоректно или липсващо двойно обозначаване на цените в лева и евро, както и при други форми на подвеждане на потребителите, сигналите се подават до Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Контакти на КЗП:
Телефон: 0700 111 22
Онлайн платформа: https://kzp.bg/bg/login

# 6 324
Само не знам къде толкова го ползват този кеш като масово в ЕС развитите страни се плаща с карта дори обществена тоалетна.
В Швейцария обичали да плащат в брой.

Нямам такива наблюдения.

Прочее,  като стана дума че в Европа цените са по-ниски, ето малко и от "скъпата" Швейцария:

# 6 325
Специално карта + кеш редовно го практикувам с ваучерната карта, казвам колко искам да ми вземат от картата , плащам с карта и разликата в брой в лева преди 1.1.2026..
Евро кеш + карта не би трябвало да има проблем, но предвид, че сметката в картата вече е еврова, а кеша ако е в лева, дали системата им е направена да смята така, това се чудех.
Далеч съм от идеята да ме лъжат  и др. подобни.

# 6 326
  • Наблизо
Аз мога да дам от Германия,също по - евтино за същите продукти - Кауфланд например..

# 6 327
  • Далечният изток
Не са длъжни да приемат смесено евро и левове. Тези, които приемат смесено плащане, изрично трябва да го обявят. Както Лидл например, вече го пуснах тук още преди 3-4 дни.

# 6 328
Не мисля че може да се плаща смесено карта с кеш. Сумата на касовата бележка не е разделена, излиза или изцяло в кеш или изцяло в карта. Поне в обектите, които са свързани с НАП, това е изключено.

# 6 329
  • here and now
Може да се плаща смесено, стига търговецът да е съгласен и системата му да го позволява.

Общи условия

Активация на акаунт