"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 274 415
  • 7 429
  •   1
Отговори
# 6 330
Не мисля че може да се плаща смесено карта с кеш. Сумата на касовата бележка не е разделена, излиза или изцяло в кеш или изцяло в карта. Поне в обектите, които са свързани с НАП, това е изключено.
Преди 01.01.2026 година си беше съвсем нормално такова плащане карта /дебитна, кредитна, ваучер/ и кеш и на бележката си пишеше какво и как е платено.

Може да се плаща смесено, стига търговецът да е съгласен и системата му да го позволява.
Точно това е чуденката ми.

# 6 331
Като за първи работен ден, вече подадох два сигнала за неправомерно завишени цени.

Кокошкарски истории, но на вървежно място (в метрото), сумарно се получава голяма измама. А и те малките камъчета обръщат колата.
Кафе, което на 30.12. беше 1,70 лв, вече е 1,77 лв / 0,90 евро. То даже не е закръглено като хората, трябва да е 1,76 лв.
Другото са едни закуски, с драстични завишения. Тези, които бяха 3,00 лв, сега са 4,00 лв, закръглени на 2,05 евро, съответно по-скъпите, които бяха 3,50 лв, сега са 4,99 лв, или 2,55 евро.

В тази връзка, копирам от сайта evroto.bg къде какви сигнали се подават, да си знаете, ако решите:

Сигнали за необосновано повишаване на цени и нарушения при разплащания

При случаи, в които търговец е увеличил цените на предлаганите стоки или услуги без обективна икономическа обосновка, както и при нарушения, свързани с касови бележки, фактури или други разплащателни документи, сигналите се подават до Националната агенция за приходите (НАП).

Контакти на НАП:
Телефон: 0700 18 700
Електронна поща: infocenter@nra.bg

Сигнали за нарушения при двойното обозначаване на цените и подвеждане на потребителите

При некоректно или липсващо двойно обозначаване на цените в лева и евро, както и при други форми на подвеждане на потребителите, сигналите се подават до Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Контакти на КЗП:
Телефон: 0700 111 22
Онлайн платформа: https://kzp.bg/bg/login

За абсолютни глупости пращате сигнали.Ако е от 1.70 лв , на 1.70 евро разбирам...Ама за закръгляне ...Много ли държите да пълните джобовете си с жълти монети...

# 6 332
  • here and now
Увеличаването на заплатите счита ли се за икономическа обоснованост?
Или търговците да носят пари от вкъщи?

# 6 333
Не мисля че може да се плаща смесено карта с кеш. Сумата на касовата бележка не е разделена, излиза или изцяло в кеш или изцяло в карта. Поне в обектите, които са свързани с НАП, това е изключено.
Преди 01.01.2026 година си беше съвсем нормално такова плащане карта /дебитна, кредитна, ваучер/ и кеш и на бележката си пишеше какво и как е платено.
Възможно е, но не навсякъде. На мен лично са ми отказвали, защото не всички касови апарати са настроени за това.

# 6 334
За абсолютни глупости пращате сигнали.Ако е от 1.70 лв , на 1.70 евро разбирам...Ама за закръгляне ...Много ли държите да пълните джобовете си с жълти монети...

E, ако за вас 5% увеличение на кафе и 30%, до 40% увеличение на закуски са "глупости", за мен не са.

# 6 335
  • София
Несправедливо обвиних ДСК, всичко е точно при внасянето на банкомат, по официалния курс и е без такса поне до 31.01.
Просто моят тинейджър много бързо е изхарчил едни 12 евро от внасянето до моята проверка и не бях погледнала наличността и последващото движение.
Това е добре, ще внеса каквото имам тия дни и няма да имам повече кеш в лв. Оставям си няколко банкноти и монети от сантиментални съображения.

# 6 336
E, ако за вас 5% увеличение на кафе и 30%, до 40% увеличение на закуски са "глупости", за мен не са.

В целия интернет (соц.мрежи и форуми) гърми със спекулации с цените на кафето, но просто имаше огромно увеличение на цените на кафето в световен мащаб и ми е трудно да преценя дали е спекулация специално това или просто търговецът изравнява цените с инфлацията. Въпреки, че гледам, че през последния месец има лек спад в графиката на кафето, търговците при нас всъщност забавяха увеличението на цените през последната година и половина. То се е увеличило в цяла Европа с около 20-30 %.

# 6 337
Кафето в чужбина е на същите, че и на по-ниски цени. Няма никакво оправдание за подобно закръгляне, освен ако не са намалили цените на други стоки.

Вчера бях в Метро за месечния ни пазар. Доста от стоките бяха с по 4 стотинки надолу. Нищо от това, което купувам, не беше увеличено.

# 6 338
Малко по-напред дадох сравнение на кафе, купено от мен тук и същото кафе в Амазон Германия. Там беше над 10 лева по-скъпо.

# 6 339
Кафето в чужбина е на същите, че и на по-ниски цени.
Скрит текст:
Няма никакво оправдание за подобно закръгляне, освен ако не са намалили цените на други стоки.

Вчера бях в Метро за месечния ни пазар. Доста от стоките бяха с по 4 стотинки надолу. Нищо от това, което купувам, не беше увеличено.
Не знам кое е това в чужбина, но няма как да е вярно. В Германия, огромен потребител, цената на кафе нарастна с над 40 %. Видео от DW от преди 3 месеца: Карта на цената на кафето (капучино) в Европа от края на 2024:
Скрит текст:
Графика на цените на кафето в световен мащаб за последните 5 години:
Скрит текст:

# 6 340
То и в България нарасна с над 40%, така че все тая. За цената на капучиното не знам какво има да се коментира - съпоставено със заплатите в Германия, капучино за 3 долара там, не е много по-скъпо от 1,50$ при нас.
Не мисля, че има някакво съмнение, че хранителните продукти в България са много скъпи на фона на заплатите.

# 6 341
  • на Мелмак
Тока за бизнеса е увеличен, услугите, които ползва като счетоводни, софтуерни също. Това влиза в ценообразуването. Повечето неща са от 01.01.
И повечето не са с 10%.

# 6 342
  • Наблизо
ЧС,Амазон не е мерило.Там за да ти е тази цената и доставката безплатна,си калкулират нещата в цената.Особено за хранителните продукти,които се складират по-трудно и с повече изисквания.
Сравни го в магазин като Едека или Кауфланд.

Както е казала Соларис,цените на хранителните стоки удрят тавана в България,особено млечните продукти спрямо Германия и т.н.Държат някаква цената местното производство,но то е недостатъчно и ограничено...Минава ли се през внос и прекупвачи,положението е майка плаче.

# 6 343
Това си е цена за немци, не за мен с доставка. Просто някой каза, как си купувал евтино кафе от чужбина.

# 6 344
Токът за бизнеса от 1.1 не е увеличен, увеличи се цената за ден напред за първия работен ден от 2026, 2.1 !
Продължавайте да разпространявате лъжи!
Цената за 2.1.2026 беше 30% под цената на 2.01.2025г, а намаление на цените в магазините не сме видяли през 2025г. Над 240лв държавата плаща компенсации, т.е има таван на цената за бизнеса

Общи условия

Активация на акаунт