"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 273 782
  • 7 428
  •   3
Отговори
# 6 555
Все съм си мислела, че съм зле по математика, но след последните няколко дни вярвам, че съм направо гении, на какви ли сметки не се начетох. Grinning

# 6 556
Сега забелязах,че отзад на монетата от петдесет евроцента пише "стотинки"!

# 6 557
Центове не са ли стотинките на долара? Нашите са си евростотинки, по-смислено е.

# 6 558
Мен и за СИВ не са ме питали.

Скрит текст:
И месец е много. Най много 10 дена и от там банките да си поемат нещата. Това напрежение и агресия на което са подложени касиерите е напълно излишно.
Като казвам, че какъвто ни беше социализмът/диктатурата, такава ни е и демокрацията, не вярвате. Що да те питат, за каквото и да било, като съвсем доброволно се приема да има регулация отвън, било поради липса на доверие в собствените ни политици, било по други причини.

# 6 559
  • София
България избира да приеме еврото с влизането си в Евроепйския съюз. Това, че се реве за рефередум за всяка глупост която не отърва на един тип политици, не прави подбно допитване необходимо или задължително, нито даже законно. Решението е в компетентността на парламента, който ние сме си избрали. Това са причините.
1000 пъти се обясни, включително от юристи, ама докато има откровени лъжци, които щедро заливат хората с лъжи, винаги ще се търси под вола теле...но всеки сам си решава на кого да вярва, после обаче да не се изнендава, че реалността не такава, каквато му е представяна.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 08:42 от pimpinela

# 6 560
  • Шумен
Сега забелязах,че отзад на монетата от петдесет евроцента пише "стотинки"!

Ужас, как ще ги ползваш? Можеш да ползваш карта.
 Ето защо пише стотинки:

https://offnews.bg/obshtestvo/zashto-samo-v-balgaria-i-gartcia-n … nki-i-858479.html

# 6 561
Интересно безплатно приложение за пазаруване в евро и лева с пресмятане на рестото - пишеш цената, после в каква валута и колко плащаш, и изчислява рестото
https://play.google.com/store/apps/details?id=microinvest.EuroCalculator

Абсолютно безполезен калкулатор! Хващате се на тъпата уговорка за точно изчисление до хилядна , а спекулантите си вдигат цените и мога да ви уверя, че грешки няма при превръщане лев-евро. Грешката е в алчността на някои, които си мислят, че ще спечелят от промяната на валутата. Спрете вече да изчислявате в лева. Приключихме с това. Мислете в ЕВРО. Моментът е удобен спекулантите да прехвърлят всичко на новата валута.
                Спрете да обяснявате как "възрастните" не могат да се справят. Сегашните възрастни не сме нашите баби и прабаби. Повечето са с висше образование, а даже и с две. Не се справят неграмотните, които в по-голямата си част НЕ са възрастни. Промяната в мисленето и приемането на промени не зависи от възрастта, а от интелекта на индивида. Имаме колекция от банкноти и вчера обяснявахме на гаджето на малката внучка /белгиец/ паричните реформи в Бг от началото на миналия век до сега. Ами преживели сме ги и няма място за излишни бъртвежи относно новата промяна и приемане на нова валута. Даже е удобно защото сега и на чужденците им става ясно къде сме по заплащане на труда ни. Вчера младежът каза, че в Белгия е много скъпо, но заплащането е в пъти повече от нашето. Трудно осмисли как се живее с минималните ни заплати и минималните пенсии.
               Та е време да се види реалността, а не да се пишат постоянно глупости и да се търси под вола теле.
                ПП. Пропуснах да кажа, че вчера си заредих транспротната карта и.....от 10 лв преди , сега платих 5 евро. Дали ГТ се е " прецакал" като е закръглил сумата и не е изчислил, че цената трябвада е повече от 5 евро. Stuck Out Tongue

# 6 562
Вчера в Кауфланд не ми достигаха около двадесет стотинки и исках да доплатя с евро,но касиерката отказа – взе ми стотинките колкото имах. Та така останах без пукната стотинка.

# 6 563
Ами 1 стотинка означава една стотна. Не виждам причина да не можем да наричаме евроцентовете стотинки. Интересно ми е какво ще се наложи като обръщение в разговорната реч.

Първите ми покупки за тази година бяха все за дребни неща. Малко магазинче за плод-зеленчук на 5и, аптека, такса за лаборатория. Дотук плащам с изостаналите вкъщи левове и монети и гледам да давам точно. Дори на жълтите стотинки се радваха, че не ми се налага да ми връщат. Дори и някъде да ми върнат в левове, не мисля да придирям. Малко по малко ще се наместят нещата. Трябва взаимна търпимост. В края на месеца ще отскоча до банка и ще обменя, ако имам останали някакви левове и монети.

# 6 564
ПП. Пропуснах да кажа, че вчера си заредих транспротната карта и.....от 10 лв преди , сега платих 5 евро. Дали ГТ се е " прецакал" като е закръглил сумата и не е изчислил, че цената трябвада е повече от 5 евро. Stuck Out Tongue

Добре де, нали се хвалите, че не сте като някогашните баби и дядовци, имате по 1-2 висши образования. Не чухте ли, че ГТ закръглява в полза на гражданите? Още преди време си обявиха цените.

# 6 565

Добре де, нали се хвалите, че не сте като някогашните баби и дядовци, имате по 1-2 висши образования. Не чухте ли, че ГТ закръглява в полза на гражданите? Още преди време си обявиха цените.
                   Явно не сте разбрали иронията ми относно точното изчисление лев-евро. Хващате се в стотните, а изпуската спекулата и вдигането на цените. Не е виновно еврото за разликата в цените.  ГТ също можеше да изчислява в стотни и да закръгли не в полза на гражданите, но явно има някой умен, който е преценил, че загуба няма да има като се лиши от няколко цента. За това пък някои търговци се прикриват зад еврото и вдигат цените прехвърляйки вината на смяната на валутата. Тук прочетох не знам колкото си страници с разяснение на точно преизчисление в хилядни , а основния въпрос изчезна размит с дребни сметки. Ами крайно време е да разберете, че смяната на валутата няма нищо общо с вдигането на цените.

# 6 566
Да, ГТ закръглиха в полза на гражданите, за разлика от таксите за зелена/синя зона, които станаха 0.51е и 1.02е. Ако заплащането беше само с смс, иди-дойди, ама как ще де оправят тези, които продават талони, не ми е много ясно.

# 6 567
България избира да приеме еврото с влизането си в Евроепйския съюз. Това, че се реве за рефередум за всяка глупост която не отърва на един тип политици, не прави подбно допитване необходимо или задължително, нито даже законно. Решението е в компетентността на парламента, който ние сме си избрали. Това са причините.
Скрит текст:
1000 пъти се обясни, включително от юристи, ама докато има откровени лъжци, които щедро заливат хората с лъжи, винаги ще се търси под вола теле...но всеки сам си решава на кого да вярва, после обаче да не се изнендава, че реалността не такава, каквато му е представяна.
Мислех, че ЕС, ЕЗ, НАТО и др. подобни са сериозни неща, но щом са в категория глупост ..............Close

# 6 568
ГТ дават пример, дано някой друг се сети. Ама надали.
Мен и за СИВ не са ме питали.

Скрит текст:
И месец е много. Най много 10 дена и от там банките да си поемат нещата. Това напрежение и агресия на което са подложени касиерите е напълно излишно.
Като казвам, че какъвто ни беше социализмът/диктатурата, такава ни е и демокрацията, не вярвате. Що да те питат, за каквото и да било, като съвсем доброволно се приема да има регулация отвън, било поради липса на доверие в собствените ни политици, било по други причини.

Отдавна казвам, че каквито са социалистите, такива и демократите. Българи са, не са извънземни или американци. И българи вдигат цените, не ЕЦБ.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 09:35 от neuromancer

# 6 569
  • Буркина Фасо
Само да кажа- на мен ми връщат само в левове . За цигари,платени с двайсетолевка вчера във Фантастико. Днес в аптека Ремедиум,още преди да кажа с какво ще платя ми беше заявено,че при плащане кеш връщат само в левове. Това в София. Предните дни не бях в България и не съм пазарувала.
Хич не вярвам ,че левовете ще се изчистят до края на месеца.
ще познаеш за изчистването Grinning  макар че това се знае от доста време. държавите, които са приели еврото имат все още несъбрана стара валута. аз имам немски марки от 90-те години.  така ще бъде и с българските пари - след 20-50 год все ще има несъбрани.

Общи условия

Активация на акаунт