"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 265 098
  • 7 182
  •   8
Отговори
# 6 780
Можете да дарите монети на ШАРО.БГ и да помогнете на изоставени кученца...

# 6 781
То хубаво ,но транспортът ще е по-скъп от монетите.

# 6 782
Във вечерните новини омбудсмана говори за нарушения на банките покрай еврото.Не трябвало да взимат такса за броене на монети, нито да отказват такива и да връщат хората.Не разбирам банките толкова ли не могат да си позволят машини за броене на монети?Те при всички положения ще са от полза и в бъдеще.
Друго нарушение изтъкна, че не трябва да се пишат сума ти листове за произход на парите, нито от твоята, нито от чуждата банка.Случвало се е за малки суми.Може би спомена още 1-2 нарушения на закона, според нея.Не слушах всичко, не ме засяга.Абсурдна ''реклама'' пак от новините.Баба взима първата си пенсия в евро, захласва се колко са цветни и хубави.Купила си лекарства и останали за ''още нещо''.Това първият ден, а останалите 30 дни?С кой акъл го показват това?!
Г-жа икономист при Ризова говори как през миналата година сме харчили като луди, колко сме богати.Жилища, техника, автомобили, дълги екскурзии, доста злато.Като се разпали тази жена.Ризова пита кой ги е купувал, защото тя не си купила нито жилище, нито злато. Joy Нашето семейство също не сме м/у тях, а и приятелският ни кръг също.Всички си имаме имоти от преди  години.Никой не е блеснал с фрапираща покупка, освен ако е злато и няма как да знаем.Та така едните яли зеле, другите предимно свинско и накрая всички са яли свинско със зеле.Парите били събирани с години, също и кредити.До тук добре, похарчили сме миналото и бъдещето си и сега трябва да платим.Тази година ще намалим харчовете, е сигурна тя.Не  произвеждаме колкото получаваме.Тогава защо ни приеха в клуба на богатите питам аз?Риторичен въпрос.Както писах пролетта, богатите не обичат далечни, бедни роднини, освен ако имат полза от тях.Пък тук си размятайте Бойкоборисовите опорки, че ''никога не сме живяли по-добре''.Да не би пък да иска да каже, че ни е било (като) за последно? Thinking Нищо оптимистично не чух от г-жата преподавател.Както всичко бла, бла и докато чакаха докладите ,  било ''възможности''. И, какви?Абе някакви.

# 6 783
То хубаво ,но транспортът ще е по-скъп от монетите.
ПУНКТОВЕ И ДОБРОВОЛЦИ В СТРАНАТА
Скрит текст:
Скъпи приятели,
благодарим ви, за огромния интерес и желание да допринесете за нашата кауза ❤🙏
Изпълнихте сърцата ни с надежда и вяра, че в България има толкова много добри хора, имащи отношение към животните 🥰🐾
Споделяме локациите на които може да дарите вашите монети, БЕЗ ДА СЕ НАЛАГА ДА ГИ БРОИТЕ И СОРТИРАТЕ, и без значение от номинала:
📍 ВАРНА бул Народни Будители 5, ДКЦ Иван Рилски, кабинет 119, Зъболекарски кабинет, 0883780004, Доктор Василена Василева
📍 РУСЕ 0898253753, Гергана, от 9 до 15 часа
📍 БУРГАС Меден Рудник, ул Петрова Нива 11, Зоо Магазин Кари
📍 ПЛОВДИВ ул Петрова Нива 124, Магазин за Боя, 0885727873 дел. дни 9 до 17, събота 9 до 14
📍 ГАБРОВО ул Брянска 52, Зоо Магазин Пет Бокс, дел. дни 9:30 до 18:30, събота от 10 до 16
📍 БЛАГОЕВГРАД ул Владо Черноземски 3, 0890586668
📍 ТРОЯН 0879151410 Петя
📍 ВИДИН ул. Акад. Стефан Младенов, комплекс Синелукс, 0896161516 Силвана 
📍 ВЕЛИКО ТЪРНОВО 0888226643 ул. Магистрална 67, Хотел Скай
📍 СТАРА ЗАГОРА Холидей Парк, паркинга до магазин Лидл, в неделя 11ти Януари, от 12 до 15 часа ще бъде със синьо Волво джип, с рег ном СТ 2186 ТК
Благодарим на всички, които приеха мисията да бъдат сборни пунктове ❤
https://www.facebook.com/search/top/?q=%22%D0%A8%D0%B0%D1%80%D0% … B8%D1%82%D0%B5%22

# 6 784
  • Буркина Фасо
Не се обяснявай, няма да го разберат. Ще мрънкат от диваните, а на следващият ден ще нахранят спекуланта, за да обвинят след това еврото.
Знам, и упорито подминавам доста от мненията, но понякога просто не мога да се сдържа Rolling Eyes
Понякога си мисля, че хората, които ги пишат всичките тия неща, просто си убиват времето, като опонират на всичко и всеки Smiley
А и темата отдавна няма смисъл, защото еврото вече е тук, и всички дребни неудобства по въвеждането му, са резултат само и единствено на човешка недалновидност, неадекватност и простотия.
попитах те колко плащаш да някои неща, но ти не спомена цифри. предвидливо. защо аз или някои други биха се задучили как може да даваш толкова пари за нещо си, за което аз не бих дал и пукната пара. един ще даде пари за баничка, друг за цигари, трета за козметика... хората сме различни.  и ако едни се възмущават за едно позволи на други да се възмущават на друго.

# 6 785
  • София
Банките си имат броячни машини за монети.
Но са в инкасовите им центрове, а не са във всеки клон.
От тях получават опаковани по номинал стотинки, а сега евроцентове.
До сега не са се давали толкова монети, не е било необходимо да се инсталират машините на всяка каса. Като започнат да слагат в бурканите по 1 или 2 Е, пак няма да има нужда от подобни машини.
Кой на предни страници рева за баничките на метростанция Сердика - те са франчайз на Тракийска баница/поделение на Белла Бг/ - доставят им ги замразени, на място се пекат и продават. Надценката за продавача не е голяма, няма да отидат с парите на Бали или друо място. Допускам и доставчика да е вдигнал цената с малко от НГ.

# 6 786
Аз искам да изчакам до края на месеца, защото ще се натрупат още монети. Предпочитам в ОББ, защото имам клон наблизо. Но благодаря, ще ги имам предвид Hug
Най-общо в ТБ няма никакви такси по Закона за еврото до края на месец юни 2026 г., а БНБ ще го прави безвъзмездно и без край и след тази дата. Нямат право банките да налагат ограничения при обмяна на монети и левове в евро. Само при обмяна на суми над 30 000 лв. се изисква 3 работни дни по-рано да заявиш обмяната, за да има достатно средства и да си организират по-добре работата с клиенти с по-големи суми. В много от клоновете няма броячни машини за монети и броенето става бавно, респективно много се чака по банките. Разпредели си монетите по номинал за все пак по-лесно и бързо преброяване. Нямат право да отказват да приемат монети. Нямат право да изискват декларация за произход на парите за суми до 10 000 лв. Нямат право да ти искат такса за обмяна, ако не са клиент на дадената банка. Ето тук има офицална информация.
https://abanksb.bg/press/bankite-obmenyat-levove-bez-taksi-i-bez … do-kraya-na-yuni/
 Иначе всичко друго е ЕЖК и незаконна практика на банките, за което може да подадеш сигнал, правят им проверки и си носят последстивята. Ако има случай на хора, с взети такси неправомерно, банката ще им ги въстанови. Това заяви снощи Председателката на Асоциациата на банките в БГ, в интервюто след вечерните новини на НОВА ТВ. Ако имаш вазможност си го върни и го изгледай.

Относно баничките. На единят ми син част от работата му е да поддържа и подменя софтуерни програми на всякакви фирми, включително търговци, заведения за хранене и т.н. Разказва ми, за много от тях, че въпреки предупрежеденията, които са им изпращани за законовите изисквания след 01.01.2026 г. по Закона за еврото очевидно дълбоко са спали в някоя пещера. Като "велики бизнесмени" са разчитали на баячки и тайно са се надявали да не влезе еврото, респективно не са предприели нищо по промяна на софтеура за счетоводните си програми, а само са сменили програмката на касовите си апарти да отчитат сметките в евро. Та едно такова заведение за хранене с обедно меню, а сутрин за закуска с банички и не само, без да се усети, че касовият апарат изписва в евро от 05.01.26 г. си продава баничките, които са били 3 лв. разбира се за 3 евро. Сега оле мале как да си оправят бакиите, че извъднъж хората спрели да влизат за закуска там. Аз до сега не съм имала никакви проблеми при пазаруване кеш. Имам още левове, т.к. по празниците бяхме на почивка и си изтеглихме пари да имаме за плащане по НГ и след това. Сега основно плащам с левове където имат ми връщат чинно с евро, където нямат(примерно в селото, в което живея от 2 години, в двата ни малки хранителни магазина) в лева. Не ми е драма. Каквото ми остане + 1 торбичка с монети, които ще класирам по номинал, но не сега, а след 2 - 3 месеца, като се намали лудницата по банките ще отида на банкомат да си внеса хартиените левове и на гише монетите. Цените, там от където редовно пазарувам са си съвсем коректни и няма спекулативно увеличение и/или превалутиране. Отдавна не пазарувам по големите вериги. Само много рядко за нещо специално, ако ми е потрябвало и го няма в магазините, в които пазарувам. На маникюристките, след като последно за Коледа 2024 г. ми поискаха за класически гел лак 50 лв. съм им дала червен картон и си правя сама маникюр.

# 6 787
.........
Г-жа икономист при Ризова говори как през миналата година сме харчили като луди, колко сме богати.Жилища, техника, автомобили, дълги екскурзии, доста злато.Като се разпали тази жена......
                  Silverstone, не си слушала внимателно! Госпожата казваше НИЕ, а не ВИЕ! Аз, като кажа ние , не си представям целия бг народ или всички в ЕС. Та, госпожата, си беше права - ТЕ отговарят на описаното поведение през миналата година.
                  Що се касае левове/евро - от 1 януари съм само с евро или карта. Последните стотинки ги пуснах в тото на 30 декеври и....получих 7 евро и нещо. /3-ка/. Yum

# 6 788
Аз искам да изчакам до края на месеца, защото ще се натрупат още монети. Предпочитам в ОББ, защото имам клон наблизо. Но благодаря, ще ги имам предвид Hug
Най-общо в ТБ няма никакви такси по Закона за еврото до края на месец юни 2026 г., а БНБ ще го прави безвъзмездно и без край и след тази дата. Нямат право банките да налагат ограничения при обмяна на монети и левове в евро. Само при обмяна на суми над 30 000 лв. се изисква 3 работни дни по-рано да заявиш обмяната, за да има достатно средства и да си организират по-добре работата с клиенти с по-големи суми. В много от клоновете няма броячни машини за монети и броенето става бавно, респективно много се чака по банките. Разпредели си монетите по номинал за все пак по-лесно и бързо преброяване. Нямат право да отказват да приемат монети. Нямат право да изискват декларация за произход на парите за суми до 10 000 лв. Нямат право да ти искат такса за обмяна, ако не са клиент на дадената банка. Ето тук има офицална информация.
https://abanksb.bg/press/bankite-obmenyat-levove-bez-taksi-i-bez … do-kraya-na-yuni/
 Иначе всичко друго е ЕЖК и незаконна практика на банките, за което може да подадеш сигнал, правят им проверки и си носят последстивята. Ако има случай на хора, с взети такси неправомерно, банката ще им ги въстанови. Това заяви снощи Председателката на Асоциациата на банките в БГ, в интервюто след вечерните новини на НОВА ТВ. Ако имаш вазможност си го върни и го изгледай.

Относно баничките. На единят ми син част от работата му е да поддържа и подменя софтуерни програми на всякакви фирми, включително търговци, заведения за хранене и т.н. Разказва ми, за много от тях, че въпреки предупрежеденията, които са им изпращани за законовите изисквания след 01.01.2026 г. по Закона за еврото очевидно дълбоко са спали в някоя пещера. Като "велики бизнесмени" са разчитали на баячки и тайно са се надявали да не влезе еврото, респективно не са предприели нищо по промяна на софтеура за счетоводните си програми, а само са сменили програмката на касовите си апарти да отчитат сметките в евро. Та едно такова заведение за хранене с обедно меню, а сутрин за закуска с банички и не само, без да се усети, че касовият апарат изписва в евро от 05.01.26 г. си продава баничките, които са били 3 лв. разбира се за 3 евро. Сега оле мале как да си оправят бакиите, че извъднъж хората спрели да влизат за закуска там. Аз до сега не съм имала никакви проблеми при пазаруване кеш. Имам още левове, т.к. по празниците бяхме на почивка и си изтеглихме пари да имаме за плащане по НГ и след това. Сега основно плащам с левове където имат ми връщат чинно с евро, където нямат(примерно в селото, в което живея от 2 години, в двата ни малки хранителни магазина) в лева. Не ми е драма. Каквото ми остане + 1 торбичка с монети, които ще класирам по номинал, но не сега, а след 2 - 3 месеца, като се намали лудницата по банките ще отида на банкомат да си внеса хартиените левове и на гише монетите. Цените, там от където редовно пазарувам са си съвсем коректни и няма спекулативно увеличение и/или превалутиране. Отдавна не пазарувам по големите вериги. Само много рядко за нещо специално, ако ми е потрябвало и го няма в магазините, в които пазарувам. На маникюристките, след като последно за Коледа 2024 г. ми поискаха за класически гел лак 50 лв. съм им дала червен картон и си правя сама маникюр.
Аз също първия ден маркирах за лева, вместо за евро...30 години съм го правила....какво толкова се е случило не разбрах...

# 6 789
  • София
Относно баничките. На единят ми син част от работата му е да поддържа и подменя софтуерни програми на всякакви фирми, включително търговци, заведения за хранене и т.н. Разказва ми, за много от тях, че въпреки предупрежеденията, които са им изпращани за законовите изисквания след 01.01.2026 г. по Закона за еврото очевидно дълбоко са спали в някоя пещера. Като "велики бизнесмени" са разчитали на баячки и тайно са се надявали да не влезе еврото, респективно не са предприели нищо по промяна на софтеура за счетоводните си програми, а само са сменили програмката на касовите си апарти да отчитат сметките в евро. Та едно такова заведение за хранене с обедно меню, а сутрин за закуска с банички и не само, без да се усети, че касовият апарат изписва в евро от 05.01.26 г. си продава баничките, които са били 3 лв. разбира се за 3 евро. Сега оле мале как да си оправят бакиите, че извъднъж хората спрели да влизат за закуска там.

Ох, ох, моля ви, не казвайте, че "малките бизнеси" са спали при подготовката, защото тук има няколко доста агресивни госпожи, представителки на този тип "бизнес", за които думата "подготовка" е мръсна и всички други - държава, търговски банки, клиенти, са им виновни, че изпитват затруднения. Много "бизнесмени" в тази държава, малко хора, които знаят как реално се прави бизнес. Едно от хубавите неща на цялата каша е регулирането на пазара, запазването на лоялни клиенти и да, фалитите на тези, които не са достатъчно гъвкави и адаптивни.

# 6 790
  • Буркина Фасо
за какво регулиране на пазара говорим като на всеки ъгъл има баничарница, конкуренцията е голяма, а цените не падат, а продължават да се увеличават.

# 6 791
Аз с един проблем - как си вземате количка в Билла? В Лидл и Кауфланд си имат жетони, но в Билла днес пробвах всякакви монети и накрая отключих количка с 20 евроцента. Да, ама после не можах да си ги измъкна, заседнаха и май само с клещи бих могла да ги изтегля. Оставих ги, ама това не е нормално.

# 6 792
  • София
Гледах клипче в интернет, че става с монета от 5 ст., но не съм пробвала.
От Билла така и никога не съм харесвала нещо в количество, което да напълни количка. То и в другите така обикновено.

# 6 793
Значи си запазваш / искаш от някой продавач срещу центове монетка от 20/50 ст и си я ползваш занапред като жетон.

# 6 794
Аз едвам отключих с жетон в Кауфланд днес. Даже не отключих аз, ами извиках служителка, защото никой не можеше да отключи. Сменили са автоматите и се отключват сега с 50 цента. И в Била с жетон взимам количка.

Общи условия

Активация на акаунт