"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 264 931
  • 7 182
  •   4
Отговори
# 6 765
Аз лятото обмених монети ето тук, не във връзка с еврото:
„Дружество за касови услуги” АД
гр. София, кв. „Овча Купел”, ул. „Иван Хаджийски” № 16
Бях ги разделила предварително, което не съм сигурна дали беше необходимо, те ги изсипаха в една машина. Платих и такса, май около 2% от сумата.

# 6 766
Аз искам да изчакам до края на месеца, защото ще се натрупат още монети. Предпочитам в ОББ, защото имам клон наблизо. Но благодаря, ще ги имам предвид Hug

# 6 767
Аз искам да изчакам до края на месеца, защото ще се натрупат още монети. Предпочитам в ОББ, защото имам клон наблизо. Но благодаря, ще ги имам предвид Hug

В ОББ обменят без такса, но аз трябваше да ходя до 3 отделни клона (София) за да се навият да ми ги преброят и обменят. Разделете ги по номинали предварително. Размених 1197 монети и нямаше такса.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 19:20 от LG88

# 6 768
  • Буркина Фасо
в ОББ ще приемат левове без такса до края на годината. и други банки са удължили срока.
споменаваха, че до 50 бр. монети ще са без такса , а ако са повече ще има някаква. трябва да се провери на място.

Ще попитам и тук: някой знае ли дали някъде в София все още е възможно да се намерят от стартовите пакети евро монети? В БНБ ми казаха, че нямат – само през декември разполагали с такива. В търговските банки дали е възможно да имат някакви изостанали количества? Мерси!
при нас банките (които ги има и в Сф)  имат стартови пакети. вчера взех 3 бр. при положение, че уж дават по 2 пакета на човек. явно искат да се освободят по-бързо от тях.

# 6 769

Нямат такса в ОББ, поне през този месец ще е така.
Раздели си ги по номинали. Не е задължително да ги броиш и описваш, така или иначе ги пускат в машината.

# 6 770
В по-малките магазини при нас има "стратегия" - плащаш в лева, връщат лева, плащаш в евро, връщат евро. Лично не съм против, въпреки че не отговаря на закона, но пък със сто лева да си купиш една кутия цигари и да чакаш да ти върнат ресто в евро си е чист тарикатлък. Не е честно да имаме куп претенции към касиерите и никакви към себе си като клиенти.

# 6 771
Нормално  е, прекъсва  подобни - кибрит със 100евро. След него - дъвка.

# 6 772
Що със 100 евро, може с 200.

# 6 773
В по-малките магазини при нас има "стратегия" - плащаш в лева, връщат лева, плащаш в евро, връщат евро. Лично не съм против, въпреки че не отговаря на закона, но пък със сто лева да си купиш една кутия цигари и да чакаш да ти върнат ресто в евро си е чист тарикатлък. Не е честно да имаме куп претенции към касиерите и никакви към себе си като клиенти.
Не знам каква стратегия има в по-малките магазини, но днес за първи път ходих за по-голямо пазаруване след празниците. В средно голям супермаркет не видях какво връщат, там плащах с карта. В квартална месарница дадох левове и ми върнаха евро. Рестото беше от порядъка на 11 Евро. Най-изненадана бях в малко магазинче за домашни потреби без POS терминал. Сметката ми беше 3.50лв. Дадох 10лв и без да ме питат ми върнаха рестото в евро. На трите места предварително ме питаха с какво ще плащам, явно да си нагласят калкулатора за ресто. В най-близкото квартално магазинче, в което всеки ден ходя за разни неща, не са споменавали за някакви проблеми продавачите, че ги познавам. Там плащам с карта.

# 6 774
Аз съм купувала 3 пъти, плащам лв, точни пари без нужда от връщане. Мъж ми днес платил в евро сметка от 3,10 с 5евро и 10 цента , върнали му 2 и 5 евро. Но той е съвестен и се обадил за грешката.

# 6 775
Оказва се, че благодарение на еврото пазара се ще изчисти от калпавите алчни търговци и ще останат само онези, които знаят как се пазят клиенти. Няма лошо, поне за мен.

Наложени са вече глоби за 200 000 лв покрай еврото, това са 40 глобени търговеца само, и на фона на всички не са чак толкова много нелоялните.
Медицината спада към търговията , нали?

Не спада. Но понеже са монетизирали Хипократовата клетва, влизат с двата крака и в търговията.

# 6 776
  • Буркина Фасо
Сметката ми беше 3.50лв. Дадох 10лв и без да ме питат ми върнаха рестото в евро.
закона е такъв - ресто в евро. с едно изключение.
като ми даваш 10 лв  за какво да питам "с какво ще плащаш" ? аз виждам лева.

# 6 777
# 6 778
Свикнахте ли с еврото? Аз изчистих всички левчета и пазарувам само с карта.

# 6 779
  • София

Общо взето глупости. Аз проблеми нямам, радевци не ги знам какви глупости изпитват.

Общи условия

Активация на акаунт