"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 264 673
  • 7 180
  •   4
Отговори
# 6 840
Аз пък чета, че народа купува на поразия жилища, коли, екскурзии, като бях в България в супермаркетите и моловете не може да се разминеш от народ. На 2 януари в центъра половината заведения затворени, а другите с огромни опашки. Всички плащат кеш. Народа харчи като изоглавен съвсем явно, предполагам не иска да обменя левове в банките, за да не декларира произход. Атова всякакви повишения на цените минават.

# 6 841
.........
Г-жа икономист при Ризова говори как през миналата година сме харчили като луди, колко сме богати.Жилища, техника, автомобили, дълги екскурзии, доста злато.Като се разпали тази жена......
                  Silverstone, не си слушала внимателно! Госпожата казваше НИЕ, а не ВИЕ! Аз, като кажа ние , не си представям целия бг народ или всички в ЕС. Та, госпожата, си беше права - ТЕ отговарят на описаното поведение през миналата година.

Никъде не съм писала ''Ние'' и ''Вие''.Точно щом сме НИЕ и отговаряме на написаното поведение, кое не е така?Не знам кои са ''ТЕ''?Всички сме яли свинско със зеле на корем.Сега ще плащаме, това е по-важно.
Не ме интересува кой, колко лв. има и какво ще прави с тях.По повод нечии критики защо ги мъкнем, аз съм си такава.Винаги ''мъкна'' в брой.В чужбина също.Както писах преди няколко дни в Германия и Белгия на Коледните маркети искаха в брой.Стотици хора на едно място, опашки се вият, айде като те върнат, защото нямат пос терминал, иди търси банкомат и пак се върни и реди на въздълга опашка.Аз също предпочитам да плащам с телефон, но това превъзнасяне с карти и охулване на кеша ми писна.Да не говорим тук като се бъгне някое устройство и клиента каже възмутено ''нямам в брой'' и не си тръгва, а зяпа и го повтаря.Какво очаква, да му съберем пари или какво?
Хората, които не искат да декларират произход, според мен отдавна да се подсигурили.Истината е, че тук все още много се плаща в плик.Всички управлявали го знаят, но явно така им изнася.Сигурно и на тях им се отчитат с тоя кеш.

# 6 842
За сьомгата и багетите не знам, но фует купувам редовно. 5 и нещо му е редовната цена отдавна. На промоция го пускат на 4 и нещо.

Потвърждавам. И касови бележки мога да пусна, че сега ги гледах в приложението. 5.49лв. е бил през септември.

# 6 843
Бърз пазар от Лидл днес и равносметка без много смятане: испански фует преди месец 4 и нещо, днес 5 и нещо лв. Багета с чесън: преди месец 3.20, днес 3.99лв, сьомга пушена, 100гр. преди месец 9.99лв, днес 11.90лв.

Испанският фует се яде редовно у нас. 4 и нещо е само на промоция. Редовната му цена е над 5 от доста време.

# 6 844
  • София
Бърз пазар от Лидл днес и равносметка без много смятане: испански фует преди месец 4 и нещо, днес 5 и нещо лв. Багета с чесън: преди месец 3.20, днес 3.99лв, сьомга пушена, 100гр. преди месец 9.99лв, днес 11.90лв.

Испанският фует се яде редовно у нас. 4 и нещо е само на промоция. Редовната му цена е над 5 от доста време.
Да, така се създават легендите.

# 6 845
  • Далечният изток
Silverstone, извинявай, не можах да се сдържа. Пишеш някакви дълги фермани, но не знам дали някой ги чете. Аз не мога да чета наблъскани изречения едно върху друго.
Слагай интервал след точката.

# 6 846
  • Бургас
Чудя се защо още се изненадваме от цените.?
Отдавна е ясно, че българите изобщо не сме толкова бедни, колкото обичаме да се изкарваме. И това не е от вчера или от миналата година, тенденцията е отдавна. Никога преди не сме живели по-добре като общ стандарт, колкото и да не ни харесва да си го признаем.
Ако хората наистина нямаха пари, нямаше да има опашки, независимо дали баничката е в лева или в евро. Пазарът много бързо показва кой може и кой не може да плаща  и в момента явно можем.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 08:35 от юрист

# 6 847
За мен пък не е въпросът кой колко може да плати. Как една баничка от 2, 40 лв. , днес стана 1,60 Е..кое вдигнаха, че чак такава надценка- за сега само за водата казаха в новините . А опашката се вие от 15-20 човека..лично ще ги бойкотирам, но явно хората имат пари. До тоя извод стигам.
И честно, много съм скептична. Не ни чакат добри дни..всеки ще се спасява по единично, както винаги, но резултатът няма да е добър.
Не знам къде ги купувате тези банички за 2.40, но цените в София много отдавна не са такива и аз ако изобщо купя баничка навън под 3 лв. не съм срещала. Само в Била или Лидъл(в Кауфланд не ходя) ако има някоя промоция, може да има и то за кратко по-ниска цена. Последно за сега увеличението на цената на водата е замразено с решение на КЕВР. Единствено Софийска вода няма това ограничение, поради факта, че е концесионер, който сам си определя цените и не се регулират от КЕВР. В момента реално основание за вдигане на цената нагоре може да има само от увеличената минимална заплата(предполагам това и основният им мотив да оправдават цените), евентуално ако докажат увеличен наем на помещението, увеличена услуга от външна фирма, също обаче доказана с нов договор или вдигната доставна цена на някой от продуктите, които ползват. Голямо реване за увеличение от по няколко евроцента, щото това ще ни събори видиш ли, ама иначе някой от вас с охота за цигари пръскат яко кинти и си трайкат.
Юрист, + 100 съм на твоето мение.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 18:47 от Fatalina

# 6 848
Като каза за цигарите...Цената им е една и съща навсякъде...Не са жизненоважни...Всичко останало обаче...

# 6 849
  • Буркина Фасо
Чудя се защо още се изненадваме от цените.?
Отдавна е ясно, че българите изобщо не сме толкова бедни, колкото обичаме да се изкарваме. И това не е от вчера или от миналата година, тенденцията е отдавна. Никога преди не сме живели по-добре като общ стандарт, колкото и да не ни харесва да си го признаем.
Ако хората наистина нямаха пари, нямаше да има опашки, независимо дали баничката е в лева или в евро. Пазарът много бързо показва кой може и кой не може да плаща  и в момента явно можем.
като гледам репортажи от сравнително бедни държави по света там виждам най-дълти опашки. нямат пари - има опашки.  може би е по правилно да се сравняват опашки пред един и същ щанд/магазин.  пред хранителните винаги е пълно, пред  парфюмерийните е почти празно или ако има хора в голямата си част са зяпачи.  та имам и ще трябва да имам и 10 лв. за баничка, но няма да имам 5 лв. за помада.

# 6 850
Е как да не са жизненоважни цигарите
Едно време като ограничиха пушенето на закрито пак подобни брожения имаше като сега
Някой беше казал - може да държиш човек в затвора и да му отнемеш почти всичко и горе-долу да е ок, но ако му спреш и цигарите започват масови бунтове.

# 6 851
  • София
Цигарите са много важни за българския народ, те са част от идентичността ни 😅 там да не се пипа, че ще стане страшно. Да ограничиш на някого правото да пуши е равносилно на открито неуважение, направо обявяване на война....ценности,  какво да се прави....

# 6 852
Аз изобщо не пишех за безценността на цигарите.А за твърдата цена...Ако имаха възможност, търговците вече биха ги направили 6-7 евро...Но нямат...

# 6 853
Цигарите са много важни за българския народ, те са част от идентичността ни 😅 там да не се пипа, че ще стане страшно. Да ограничиш на някого правото да пуши е равносилно на открито неуважение, направо обявяване на война....ценности,  какво да се прави....

Ти ми разби кристално чистия детски блян, че най-ценното е ракията.  Joy

# 6 854
Silverstone, на мен лично не ми дреме дали някой плаща в кеш или с карта, но твърдя, че в момента на прехвърляне на валутата, когато има затруднения, е неимоверно по-лесно , спестява неудобства и не се налага да мислиш колко си дал, какво ще ти върнат.
Разбира се, това отнема и възможността да сме недояолни Satisfied

Soney, с теб съм, ракията е изконната българска ценност! 😆

Общи условия

Активация на акаунт