"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 264 916
  • 7 182
  •   6
Отговори
# 6 990
Kaто ви покажат, какво означават твърденията ви, че имането на неща и консумацията не било хубаво нещо, веднага не ви харесва.

# 6 991
Пазаруването като бесни продължава, защото хората имат левове кеш, понеже нали щяха да рухнат онлайн плащанията, да не работят банкоматите и трябваше да се запасиме с кеш. Сега е едно надлъгване с търговците как да разкараме левовете. Нещо рязко изчезнаха настояващите да им се върне лев.
Като приключим кеша, ще мирясаме.

Кешът не е задължително да се харчи, най-простото е да се внесе и така лесно "да разкараме левовете". Стига да няма притеснения за въпросителни около придобиването им - по-скоро оттам идва пазаруването "като бесни", въпреки че според мен този период попремина и сега евентуално са останали най-дребните риби.

ПП Благосъстоянието и аз не съм сигурна, че е равнозначно на " притежаваните и придобиваните материални блага". Не трябва ли към тях да се добавят и здравеопазване, социална сигурност, достъп до качествено образование, сигурна среда и подобни, за да се отличава от просто някакъв еквивалент на "заможност"?

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 17:11 от Vapor

# 6 992
ПП Благосъстоянието и аз не съм сигурна, че е равнозначно на " притежаваните и придобиваните материални блага". Не трябва ли към тях да се добавят и здравеопазване, социална сигурност, достъп до качествено образование, сигурна среда и подобни, за да се отличава от просто някакъв еквивалент на "заможност"?

Няма спор, така е. Обаче в държава като нашата, затънала в корупция, некадърни калинки и политически борби (със саботажи и правене на сечено ако кметът е от друга партия например), да си оправи човек качеството на живот, поне донякъде може по два начина:
- Да емигрира на подредено място.
- Да компенсира изброените недостатъци с пари. Като цяло с пари може да се наваксат и образование, и здравеопазване, и социална сигурност, и среда и прочее.

# 6 993

Няма спор, така е. Обаче в държава като нашата, затънала в корупция, некадърни калинки и политически борби (със саботажи и правене на сечено ако кметът е от друга партия например), да си оправи човек качеството на живот, поне донякъде може по два начина:
- Да емигрира на подредено място.
- Да компенсира изброените недостатъци с пари. Като цяло с пари може да се наваксат и образование, и здравеопазване, и социална сигурност, и среда и прочее.

Не съм сигурна, че изброените недостатъци може да се компенсират с пари. Или по-скоро някои за някои може да си намериш индивидуално решение /частно училище, частна болница и подобни/, за други не можеш - /кофти жп транспорт и изобщо транспорт, кофти пътища и пр./. Няма как да си осигуриш битие в някакъв оазис, обединяващ всичко.

Емиграцията, разбира е вариант, който показва, че с реалната конвергенция сме доникъде и че в затъналата ни в корупция държавица "благосъстоянието"  се свежда единствено до това дали отделният човек има достатъчно пари за да плати някакви удобства лично за себе си.

# 6 994
И транспортът се оправя с пари;-)  Нали има една приказка - кой каквото ще да приказва, накрая винаги става дума за пари Simple Smile

# 6 995
И транспортът се оправя с пари;-)  Нали има една приказка - кой каквото ще да приказва, накрая винаги става дума за пари Simple Smile

Не знам колко пари трябва да имаш, за да ги изсипеш в градския и междуградския транспорт. Вероятно имаш предвид пак някое индивидуално решение като кола. Да, в крайна сметка всичко е до пари - но не всичко е до лични пари. Средата трудно се оправя с индивидуални решения, ако изобщо е възможно. За мен съвкупността е благосъстояние. Другото е просто някакви индивидуални решения, с които си правиш личното съществуване по-удобно сред общата кочина.

# 6 996
Така е. И затова остава вариантът с емиграцията. Ние не сме спирали дъщеря ни, даже я окуражихме да не остава тук да работи в някоя фирма на Пеевски например.

# 6 997
  • Пловдив
Лошото в случая е, че когато обкръжаващата среда е неблагоприятна, това се отразява на качеството на живот на всички граждани. Това, че някои ще се погрижим, с пари, за образованието не решава проблема с лошата образователна система и неграмотност. Същото е и със здравеопазването. И с всичко останало. Доброто качество на живот е добро, когато тези неща са валидни за цялото общество. Това ще дърпа стандарта напред и нагоре. Но ще се отплесна излишно, пък и не за това е темата. Това е съществената разлика между нас и Европа. И затова е моето усещане, че тук въпреки това, че има пари за салам и кредити, това не е достатъчно.

# 6 998
Така е. И затова остава вариантът с емиграцията. Ние не сме спирали дъщеря ни, даже я окуражихме да не остава тук да работи в някоя фирма на Пеевски например.

Разбира се. Мисълта ми беше, че именно този вариант показва степента на местното благосъстояние. Няма какво да го хвалим, то все още е на ниво лични придобивки. Вариантът е преместване.

# 6 999
Лошото в случая е, че когато обкръжаващата среда е неблагоприятна, това се отразява на качеството на живот на всички граждани. Това, че някои ще се погрижим, с пари, за образованието не решава проблема с лошата образователна система и неграмотност. Същото е и със здравеопазването. И с всичко останало. Доброто качество на живот е добро, когато тези неща са валидни за цялото общество. Това ще дърпа стандарта напред и нагоре. Но ще се отплесна излишно, пък и не за това е темата.

Принципно е така. Но кажи ми в колко страни има топ образование за всички деца? И няма бедни, живеещи на помощи? И няма неосигурени, чакащи с месеци за елементарна медицинска помощ? Никъде няма земен рай, само е въпрос на проценти и в уредените страни процентите са по-високи. Някъде наистина много високи, ама не е масово. А при нас, колкото и да сме назад, тези проценти също растат.

# 7 000
  • Пловдив
Именно, това е валидно и за Европа, но всеки, който пребивава там усеща разликата. Затова смятаме тези държави за уредени и благосъстоятелни. Моята голяма болка е образованието и неговото състояние и колкото и пари да има нацията, не вярвам да ги вложи именно там. Оф, не искам да се отплесвам на тази тема, точно в тази тема. 🙏 Защото ей сега ще намесим учителите, заплатите им......Па като подхванем и лекарите......

# 7 001
Всички тия неща какво общо имат с еврото.
Аз пък никога не бих си гонил децата от България. Все някой трябва да я оправя тая държава. Тук има много място за развитие на кадърни хора.

# 7 002
  • Пловдив
Именно нямат общо с еврото. Коментираме какво е благосъстояние за един и какво е благосъстояние за друг. Имаше отправено питане.

# 7 003
  • Далечният изток
Тези, дето само кусури намират на всичко, що въобще се мъчите в тази гадна държава?! Толкова уредени държави има, а тук сме блато, ами нещо спира ли ви? Свобода на придвижване, отворени граници... Плюс това сте грамотни, образовани, и работа ще си намерите, и заплатите нямат нищо общо с българските...

# 7 004
  • София
Пазаруването като бесни продължава, защото хората имат левове кеш, понеже нали щяха да рухнат онлайн плащанията, да не работят банкоматите и трябваше да се запасиме с кеш. Сега е едно надлъгване с търговците как да разкараме левовете. Нещо рязко изчезнаха настояващите да им се върне лев.
Като приключим кеша, ще мирясаме.

Кешът не е задължително да се харчи, най-простото е да се внесе и така лесно "да разкараме левовете". Стига да няма притеснения за въпросителни около придобиването им - по-скоро оттам идва пазаруването "като бесни", въпреки че според мен този период попремина и сега евентуално са останали най-дребните риби.

1. И аз мисля, че лудото внасяне попремина, аз даже и не го отразих много, само тук се обсъждаше настървено.
2. За повечето хора благосъстоянието все още се изразява в наличието на банани и тоблерони по магазините. Комплексите от соц-а са ни много големи и дори и след 35 години нямат преодоляване. Хипотетичната загуба на обилната консумация вцепенява мнозина. А има толкова по-важни неща.

Общи условия

Активация на акаунт