"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 264 223
  • 7 171
  •   5
Отговори
# 7 080
Абе, не е точно така.
Икономиката на бокото да вдига точно пенсиите на неработилите и/или невнасялите и накрая и мярката на АВ срещу редовното изчезване на излишъците в бюджета - т.е. минималната пенсия -  докара до това, че хора някога с пенсии около средното се озоваха близо до минимума.
Това не е справедливо, ама факт.

# 7 081
  • Другата България
Никъде по света го няма това ВСИЧКИ да просперират. Тук се доказва, че МНОЗИНСТВОТО българи просперират.
Кое е това мнозинство?
И думата е не ''просперират'',а издаянват до някакви приемливи нива,което последните години стана по-възможно благодарение на работата от разстояние и някои инвестиции.И другото е благодарение на събраното от родители и наследено.
Просперират някаква неголяма част по големите градове.
Мнозинството е обкръжението на този, който го твърди.
Това е факт, и не само относно стандарт на живот, цени, потребление или каквото и да било друго.
Няма как човек, живеещ в голям град, с добра заплата и стандарт на живот, да повярва, че в Тутракан или Видин положението далеч не е същото. Но това съвсем не означава, че наистина сравнено с преди 15-20 години като цяло се живее по-добре. И пак с условности, но щом ще сравняваме с толкова голям период да, по-добре е.

# 7 082
Скрит текст:
Току-що разгледах в Google Earth снимки на кооперацията, в която живея, и района около нея .....знаете, че може да се връщаш назад по години. Като видях какъв е бил автопаркът на паркираните наоколо коли тогава, направо ми стана лошо. Сравнявам и тези на съседите ...... кой каква е карал преди и каква има сега. Явно хората не са обеднели, след като масово са сменили 20-годишни трошки с автомобили на по 5–6 години.
Това е много ясен индикатор, че като общество забогатяваме и си позволяваме все по-скъпи и по-качествени неща, независимо от мрънкането за цени и инфлация..
Ситият на гладния не вярва. Вие и обкръжението ви може и да сте по-добре, но много хора са зле. По касите на Кауфланд и Лидл прекалено често виждам хора, броящи стотинки и пазаруващи по 1-2 ултраевтини неща на промоция. На обяд са почти само такива.
Затова и такива генерални изводи за благоденствие не са релевантни.
Просто ножицата се е отворила по-широко и неравенствата са по-големи. А някои си мислят, че всички просперират като тях. Ако се включи и аргументът с БВП на човек, значи ясна е работата откъде се вадят изводите. Най-лесно е да се изчисли някакво абстрактно богатство на глава от населението и да се тегли чертата в стил: "Аз ям месо, ти ядеш картофи, значи средно всички имаме месо с картофи."

Никой не твърди, че всички са добре и че бедност няма.
Това е подмяна на тезата ми. Аз казах друго: че общата картина и масовите индикатори показват повишен стандарт спрямо преди 10–15–20 години, което е различно от няма гладни.
А, наблюдението ти за хора, броящи стотинки, не опровергава нищо ....то само показва, че има уязвими групи и че неравенството се усеща. Това, между другото, е напълно съвместимо с моя аргумент: обществото може да забогатява, и едновременно част от хората да остават на ръба.
Само че изводът „генерални изводи за благоденствие не са релевантни“ е логически грешен. Напротв,  релевантни са, просто не са равни на..... всеки човек просперира.
Колите не са единствен критерий, но са много добър масов маркер за покупателна способност: подмяната на 20-годишни трошки с 5–6 годишни коли в цели квартали не става с промоция на две евтини неща и броене на стотинки.
А примерът аз ям месо, ти ядеш картофи е критика към средните стойности, но аз не говоря само за средни числа, а за видими промени в реалното потребление и активи във времето.
Тоест: да, има бедни и това е проблем на социалните механизми.
Но това не отменя, че като общество живеем по-добре от преди и че мнозинството си позволява повече...... иначе нямаше да има устойчиво високо потребление въпреки цените.
Не е логично при развитие на технологии, разширяваща се икономика в световен мащаб, наука  и т.н. да живеем по зле. Малко или много сме европейска държава, част сме от ЕС - прогресивна общност, възможност много хора да работят извън БГ .......... но като държава, вървим много бавно напред, колкото и да е било ниско нивото, от което сме тръгнали след 1989 година, за 30+ години сме си все последни.

# 7 083
  • Далечният изток
Няма как да не сме последни, защото останалите държави не са стояли на едно място да ни чакат 30 години. Нали и те са се развивали през това време?! Няма как за 30 години да извадим такова темпо, че да ги стигнем. Който и да ни управлява.

# 7 084
  • София
Работещите хора живеят добре. Бедните са алкохолици, психично болни, мързеливи без 1 ден трудов стаж, които нямат стаж за пенсия. За тези съм съгласна. Има ги, виждаме ги да си броят стотинките и да просят. Но не може да ми казвате, че това е мнозинството българи...
Това не е вярно, освен че е и цинично като изказване.

# 7 085
Няма как да не сме последни, защото останалите държави не са стояли на едно място да ни чакат 30 години. Нали и те са се развивали през това време?! Няма как за 30 години да извадим такова темпо, че да ги стигнем. Който и да ни управлява.
Значи може да изпреварваме другите по цени, но не можем да ги стигнем по доходи и разликата с предпоследния от ЕС да е по голяма, отколкото разликата с държави извън ЕС.

# 7 086
Никъде по света го няма това ВСИЧКИ да просперират. Тук се доказва, че МНОЗИНСТВОТО българи просперират.
Кое е това мнозинство?
И думата е не ''просперират'',а издаянват до някакви приемливи нива,което последните години стана по-възможно благодарение на работата от разстояние и някои инвестиции.И другото е благодарение на събраното от родители и наследено.

И какво толкова са събрали тези родители?  Моите са събрали за един панелен апартамент.  Ако нечии родители са събрали толкова, че децата им 35 години по-късно да благоденстват от събраното, то те са една определена прослойка, която едва ли е тема на темата.
А и тия родители нали са сега бедни пенсионери, броящи стотинки...

# 7 087
  • Далечният изток
Работещите хора живеят добре. Бедните са алкохолици, психично болни, мързеливи без 1 ден трудов стаж, които нямат стаж за пенсия. За тези съм съгласна. Има ги, виждаме ги да си броят стотинките и да просят. Но не може да ми казвате, че това е мнозинството българи...
Това не е вярно, освен че е и цинично като изказване.
Пропуснах набълбуканите с кредити от порядъка +50000, които нямат никаква финансова култура и нямат идея кога, колко и за какво да теглят. Ама и те са с някакви психични отклонения според мен.

# 7 088
  • Пловдив
Предлагам всички да се качите на новите си коли и да се разходите нейде из северозапада. Същото като Бавария е. Набълбукал си се с кредит, щото си решил, че живееш много добре щом получаваш някаква заплата. И утре къш от работа и така. То това е мотивът на темата в последните страници. Коли, апартаменти, оранжеви телефони, благоденствие. А кредитите?

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 11:53 от dazel

# 7 089
  • Далечният изток
Уточних, че живея в дълбока провинция.

# 7 090
  • София
Тези, които се оплакват, че са бедни, защо в другите теми подкрепяте диктаторски съюзи и държави, чието население живее още по-бедно от българското? Още по-бедни ли искате да сте?

# 7 091
  • Наблизо
Кое е това мнозинство?

И какво толкова са събрали тези родители?  Моите са събрали за един панелен апартамент.  Ако нечии родители са събрали толкова, че децата им 35 години по-късно да благоденстват от събраното, то те са една определена прослойка, която едва ли е тема на темата.
А и тия родители нали са сега бедни пенсионери, броящи стотинки...
А земя от баба и дядо ?Защото ние например наследихме,както и много много други селяндури.
Не говорим за благоденствие,а за готова парса,която дава някакъв старт и възможност за допълване.

Аз лично не подкрепям диктаторски съюзи и държави,даже им съчувствам.Моя приятелка американка в Калифорния вече почти всеки ден ми говори как онези са арестували някой ей така на улицата,влизали и в училището й да търсят нелегални деца.Тя е в ступор и ходи с топка в стомаха на работа.
Не се оплаквам,че съм бедна,а че регресираме.

# 7 092
  • Далечният изток
Нищо от никого не съм наследила аз примерно.

Лунна, тук никой лично не се оплаква, че е беден, ама ей така да са наопаки ... Важното е да викаме колко е лошо в тая гадна държава.

# 7 093
Нищо от никого не съм наследила аз примерно.

Лунна, тук никой лично не се оплаква, че е беден, ама ей така да са наопаки ... Важното е да викаме колко е лошо в тая гадна държава.

И за всичко е виновно еврото, чака ни глад??? и мизерия, соца е бил прекрасен.

# 7 094
Пред мен на касата един плаща с двадесет лева нацяло и касиерката му върна две-три жълти монети евро. Той гледа невярващо,че толкова малко е рестото и беше готов да вдигне скандал. Касиерката обаче спокойно посочи касовата бележка и му обясни като на петокласник кое колко струва и че рестото е точно. SatisfiedJoy На доста хора им се струва че ги лъжат в рестото,когато плащат с лева и им връщат в евро.

Общи условия

Активация на акаунт