"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 264 292
  • 7 173
  •   4
Отговори
# 7 095
Кои изследвания?Сред каква популация?Защото ако популацията е от София Бизнес Парк,ок.

Аз пък виждам цени като в Западна Европа на храните,че и по-скъпо,а средна заплата 30-40 процента по-ниска.

На мен седмичният ми пазар е с повече от този процент по-евтин от това, което давах в Белгия доскоро. Високо преработените вносни продукти може и да са по-скъпи, но плодове и зеленчуци, плюс месо (може би без по-специалното телешко) и риба, които са ми основно перо, купувам по-евтино. По-скъпи са млечни и яйца, но разликата се компенсира с едно кило плодове или зарзават през лятото. Пазарувам от пазара и специализирани магазини основно. Само зимните месеци пропускам пазара. От веригите рядко пазарувам. Мога да изброя десетки основни продукти, които са значително по-евтини у нас.

# 7 096
  • Наблизо
Кои изследвания?Сред каква популация?Защото ако популацията е от София Бизнес Парк,ок.

Аз пък виждам цени като в Западна Европа на храните,че и по-скъпо,а средна заплата 30-40 процента по-ниска.

На мен седмичният ми пазар е с повече от този процент по-евтин от това, което давах в Белгия доскоро. Високо преработените вносни продукти може и да са по-скъпи, но плодове и зеленчуци, плюс месо (може би без по-специалното телешко) и риба, които са ми основно перо, купувам по-евтино. По-скъпи са млечни и яйца, но разликата се компенсира с едно кило плодове или зарзават през лятото. Пазарувам от пазара и специализирани магазини основно. Само зимните месеци пропускам пазара. От веригите рядко пазарувам. Мога да изброя десетки основни продукти, които са значително по-евтини у нас.
Попи,съгласна съм,тъй като преполагам,че ако обикаляш специализираните магазини може и да се уредиш с по-добри цени (въпреки,че у наше градо,родното ми де,и специализираните не са кой знае колко различни като цени от веригите,сигурно в София имате повече избор).Сега между другото се върти една такава реклама на хипермаркет - едно семейство спринтира в съботата през 4-5 магазина,за да вземе оттам това по-евтино,в другия другото и накрая ''Не ви трябва да обикаляте магазините за по евтино,нашата верига е по евтина по всичките направления''.
Аз примерно свинско почти не ям,основно зарзават ,телешко и млечни и като пазаруваме...цените направо ме шокират.
И сама казваш,в Белгия цените същите-заплатите двойни,дори минималната е 70 процента грубо по-висока от българската.За същите цени.
В никакъв случай не съм тръгнала да оплювам държавата,имаме си много плюсове,а това делулу поведение ''Сега сме много богати и ще настигнем западняците''.
Само дето те стремглаво вървят към българското ниво,та не знам.
Работещите хора живеят добре. Бедните са алкохолици, психично болни, мързеливи без 1 ден трудов стаж, които нямат стаж за пенсия. За тези съм съгласна. Има ги, виждаме ги да си броят стотинките и да просят. Но не може да ми казвате, че това е мнозинството българи...
Това не е вярно, освен че е и цинично като изказване.
Пропуснах набълбуканите с кредити от порядъка +50000, които нямат никаква финансова култура и нямат идея кога, колко и за какво да теглят. Ама и те са с някакви психични отклонения според мен.
А за това изказване нямам думи за циничността.В другите държави има вскякакви механизми за защита на човека и пак задлъжняват и т.н.В България няма нищо и хората все пак успяват да се задържат над водата.Което си е похвално.

# 7 097
Не казвам, че в Белгия са същите цени, напротив. Отделно всичко останало е много скъпо - транспорт, гориво, поддръжка на автомобил и жилище, комунални и комуникационни услуги, такси за какво ли не. И в един момент заплатата може да звучи прекрасна спрямо България, но за там да е жива мизерия.

Телешкото (обикновеното) също е по-евтино. По-скъпи са разни стекове, извънземни телета, карпачо и т.н.

# 7 098
  • Наблизо
а за това съм съгласна.А най-тъжното е,че е най-на далавера да си на минимална заплата,защото супер много неща не ги плащаш или минимално.И данъци няма.

Но това не трябва да е извинение за храната...млечните и т.н. и че освен заразават явно,всичко друго се внася...Не чух нито един политик да говори за повече възможности за животновъди и т.н.Все тия зърнари.

# 7 099
  • Далечният изток
Понеже се коментираше цена на сирене 25 лева, да кажа, че пазарувам от местен магазин за млечни, където сиренето е 10 и нещо килограма. Не вярвам в нашето село да има, а в София да няма такива магазини.

# 7 100
  • София
Сещаш се, че хич не си на далавера с минимална заплата, когато ти се наложи да излезеш в отпуска, болничен, майчинство или пенсия.
Защото надали успяваш толкова да укриеш.
Или пък като решиш да купуваш скъп имот и трябва да доказваш произход на средствата.

# 7 101
Работещите хора живеят добре. Бедните са алкохолици, психично болни, мързеливи без 1 ден трудов стаж, които нямат стаж за пенсия. За тези съм съгласна. Има ги, виждаме ги да си броят стотинките и да просят. Но не може да ми казвате, че това е мнозинството българи...
Това не е вярно, освен че е и цинично като изказване.
Явно Вие не знаете какво е да нямаш.
Не си гладувала.
Не си лишавана от нищо.
Не знаеш какво е да нямаш хляб и какво да ядеш.
За това говориш така.
Пази Боже от такива хора.
Тези които сме страдали сега знаем как да се оправим в живота.
А такива които не са страдали едва ли ще могат да се справят с немотията.

# 7 102
  • Наблизо
За Белгия и Западна Европа говорех.

# 7 103
Не се знае кой колко е страдал.
Аз съм от северозапада и много добре го познавам - и преди и след.  Мога на всеки да обясня защо не е като Бавария.
Постовете на ред потребители в тая тема могат спокойно да се синтезират с  безсмъртния клип "Койиии ще ни даде париииии?"
Простият отговор е - никой.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 13:32 от Iris04

# 7 104
  • Далечният изток
Сирене за 25 лева назад, ставаше въпрос за България.

Танчето, познаваш ли ме?
Като съм гладувала през 1996 и съм била 45 кг сигурно не си била родена.

# 7 105
Сирене за 25 лева назад, ставаше въпрос за България.

Скрит текст:
Танчето, познаваш ли ме?
Като съм гладувала през 1996 и съм била 45 кг сигурно не си била родена.
Натрошено сирене - Родопско чудо в Кауфланд е 18 лв., това е среден клас краве сирене.

# 7 106
  • Далечният изток
Писах вече
Понеже се коментираше цена на сирене 25 лева, да кажа, че пазарувам от местен магазин за млечни, където сиренето е 10 и нещо килограма. Не вярвам в нашето село да има, а в София да няма такива магазини.

# 7 107
  • София
Млечните продукти в България са скъпи от десетилетия. Без обяснима причина защо. Баща ми разказваше за пазар в София, където е по-евтино, но честно мен ме е малко страх да пазарувам от пазари що се отнася до непакетирани неща. Grinning

# 7 108
15-16лв е качествено сирене от специализиран магазин, но тъй като много им варира зрелостта, а аз имам точно с това проблем,
ядем или козе от такъв магазин за 17лв, или краве от Лидл 20-21 лв за кг
В малък град свекърва ми си купува директно от производител 13 лв/кг, 1,80 е литър прясно мляко, а хубав кашкавал 20лв. Вярно там няма пакетиране, етикиране..

Някой питаше за стоки от Бг във веригите - имаше клип от Кауфланд Германия, сирене Ситово в зелена метална кутия 800гр -9,99 евро без промоция, човекът питаше къде може да си го купува и в Бг и на каква цена. Вероятно е специално производство за износ точно в тези кутии

# 7 109
Днес си купих обяд от едно заведение - салата е по-скъпа от месото. Grin Но това вече няколко години е така.

Сирене за 10 лева в БГ не съм виждала от мнооого време насам. На Женския пазар забелязвам огромни опашки на една сергия с млечни и колбаси. Трябва да проверя на какви цени са, макар че за мен е абсурдно да взема млечни продукти, които не се съхраняват правилно.

Общи условия

Активация на акаунт