"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 267 210
  • 7 230
  •   14
Отговори
# 7 185
  • Пловдив
Оф, хайда да идва февруари, да оправят цените на 0 и на 9, защото от три пазарувания, центовете не ми ги събира джоба на портмонето. По една шепа стотинки ми връщат. 🤯

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 21:51 от dazel

# 7 186
Защо ги вземаш всичките жълти, по 1 и по 2 поне ги оставяй.

# 7 187
  • Пловдив
Ми то кога да ги оглеждам, подлагам шепата, сипват. Те сега всички лъщят и иди разбери кое е по-медното, в калабалъка, че да го оставя.....

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 19:57 от dazel

# 7 188
От благотворителната кампания"Жълти стотинки" казаха, че вече ще приемат и евроцентове. Аз лично, ако сложат кутия в близост до нас, ще събирам за там по-натам. Сега все още са ми интересни, като всички са с различна картинка. Прави ми удоволствие да ги търся къде са произведени. Може да започна и да си колекционирам - по монетка от вид.

# 7 189
  • Пловдив
Изобщо те ги виждам без очила, но и с очила са толкова ситни, че нищо не различавам. То е ясно, че и аз ще ги събирам в бидони......

# 7 190
Моите наблюдение са че наистина има нерегламентирано вдигане на цените давам следните примери:
Дюнер беше малък 6лв среден 7лв голям 8лв сега са малък 7лв среден 8лв голям 9лв.
Кока Кола 2л в кварталния магазин на разстояние 1 блок от нашия 4.5лв за брой.
Мекици които си купувах от едно място близо до работа. Бяха 1лв броя в средата на Декември ги вдигнаха на 1.50лв сега вече са 1Евро броя. Олио от верига магазини подобни на Фантастико под 3.50лв за брой няма! Бутилирана вода 10л без значение минерална изворна или трапезна започват от 4,99лв за брой есента съм купувал на 3,50 за бр. Днес беше свършило олиото и отидох до същия магазин.Купих единственото което беше на промоция на 2.89лв. Но след като се прибрах се изненадах че бутилката не е била 1л а  0.800л. Вчера ползвах такси от точка А до точка Б. Това разстояние го минавам от 2 години когато ми се наложи. По принцип ми взимат около 5лв е снощи ми взеха 5 Евро! Мога да дам още примери. И да аз съм за Еврото но спекулата е тотална. И за капак Магазините които изкуствено са завишили цените и са глобени от КЗП. Няма да си намалят цените закона не ги задължавал!

# 7 191
И на мен ми е леко трудно различаването все още. Ще свикна. Отчитам, че българските монети в стотинки в минало време вече, са били добре обмислени при създаването им. Жълти -1,2, 5 ст, бели 10,20,50.  Различават се бързо и лесно. Евроцентове 1,2,5 медни, жълто-кафяви, 10, 20, 50 жълти. Близки цветове. И по-трудно от пръв поглед различаваш. Можело е ЕС и ЕК да изучат нашия опит и да направят по-ясна разлика в цветовете.

# 7 192
  • София
И на мен ми е трудно да ги различавам все още, а от Лидл съм събрала много. Мога да зашеметя някой, ако го прасна с портмонето, толкова е тежко. 😂

# 7 193
  • Далечният изток
Антонио, отиди в Кауфланд да си купиш олио по 2,29. Следващата събота в Лидл ще е 2,19. Лева. Водата 10 л в Билла е на 1,99 лв. от сума ти време.

Голям рев.... Как пък аз виждам цените такива, каквито са били, на нещата, които купувам постоянно?!

# 7 194
Айде, айде, дюнери има, Кауфланд няма. Да пазаруваш от най-близкия магазин, но за сметка на това на по-висока цена, е личен избор.

Да живееш на място без Кауфланд, също е личен избор. По такива места цените не от този януари са различни.

# 7 195
Цитат
Да живееш на място без Кауфланд, също е личен избор. По такива места цените не от този януари са различни.
Това сериозно ли е.

Годишната инфлация за 2025 г. е 5%, приеха ни в ЕЗ със средногодишната инфлация  2.7%, покривайки критерия ценова стабилност, през юни 2025 г. , а за последните 5 години инфлацията е 40% , като добавим и "закръглянията" на търговците цените си идват съвсем на място и стоят стабилно.

# 7 196
  • София
Тези, които смятат, че някоя цена е неправомерно увеличена, да сезират съответната комисия.
90% от представените тук уж повишени цени се оказаха нещо съвсем различно или напълно измислени.
И да, изборът на местожителство идва със своите плюсове и минуси, но това няма отношение към еврото.
В малките населени места с по един-два магазина, цените винаги са били по-високи поради липсата на конкуренция, а и заради по-високите доставни цени. Едно е да поръчаш доставка на 200 бутилки мляко, друго е на 2000.

# 7 197
Цитат
Това сериозно ли е.

Защо да не е сериозно? Има още гражданство ли? Всеки живее, където е решил и въз основа на личен избор.

Стотици страници вече четем за някакви неоправдани имагинерни хора, които нямат никакъв избор, освен да купуват скъпо и прескъпо от единствения възможен магазин, в който заради еврото цените се вдигаха цяло лято и продължават да се вдигат цяла зима. Цитират се цени, които определено не са масови. И понеже някой някъде е намерил да купи най-скъпото, се представя като липса на избор. По-смешно е и от касовите бележка на багетите, които съфорумката по-горе гепи от Фейсбук и представи като свои, преди веригата да излезе с изявление, че са от преди и след промоция.

# 7 198
А моето кисело мляко продължавам да купувам за 1.б9 лв/0.86 eur. Мързи ме да пиша и за другите 4 цени, които следя. Същото е. Във верига не стъпвам.

# 7 199
Сега ще ти кажат, че краставиците вече са по 6лв., а лятото са били по 2.50.

Общи условия

Активация на акаунт