"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 272 919
  • 7 425
  •   11
Отговори
# 7 410
  • Наблизо
Искам само да сложа тази статия и да приключа с темата.

https://www.liberation.fr/politiques/2017/05/24/pourquoi-les-fra … -que-non_1571922/

Какво хората са почувствали и чувстват.А не да се смеем на пияница,безработен и глупав щом прави впечатление.Не съм говорила за инфлация 600%,а как лека полека от едно към 7 е станало две-три-едно към 1.Заплатите обаче са последвали и да се има предвид,че минималната заплата се индексира всяка година спрямо инфлацията.
Ето защо и казват,че сме прецакани.Така го чувстват,въпреки че реално не е точно така.

# 7 411
  • Deutschland/HE
Бюти, щом цените са станали 1:1, то Франция трябва да има натрупана инфлация от 2002 до днес 600%. Има ли я? Ако я има си права, ако ли не, явно бабата на мъжа ти е бъркала.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 13:23 от colibri

# 7 412
  • Наблизо
https://www.franceinfo.fr/replay-jt/france-2/13-heures/dispariti … prix_4974021.html

Споменават 30 процента.

Много сурово взимате данните,но дори и така да е,хората така са го почувствали.

# 7 413
Ясно, пак имагинерни богаташи с усещане за бедност. Този път чужденци. Не ви ли омръзна...

# 7 414
  • Далечният изток
Има статистика, калкулатори, може да сметнеш инфлацията от 2002 до примерно 2023 в България. Без евро и без ЕЗ.
Помагам - над 130%.

# 7 415
30% за 20г. много ли е? У нас с толкова се повишиха само в последните 5 години, още преди дори да се спомене еврото.

# 7 416
И заплатите са последвали инфлацията, това защо го пропускате.

Въпреки това, обаче, тия франсета смятат, че са се прецакали...

А защо ние с тях трябва да се съобразяваме как да го усещаме, като те дори са такова малцинство в собствената си страна? Защо да не гледаме как го усещат другите.

# 7 417
И не само това, Бюти каза, че до края на 2026 в България цените ще скочат 2 пъти. Това как да се чете? Като усещане за цени, усещане за бедност или просто подсъдно всяване на паника сред народонаселението...

Казала е следното:  Дано не съм права и цените не станат евро лев масово до края на годината.

# 7 418
  • Deutschland/HE
Едно е чувството, друго е действителността. Млад човек си и трябва да отчиташ фактите, а не чувствата.

То и тук четем как едва издържат, колко са бедни, но в други теми пишат за нови апартаменти и купени кюлчета злато. Това не е бедност.

# 7 419
В Хърватия инфлацията през 2022 г. е много висока, през 2023, годината на приемането на еврото, бележи спад. Ще видим тази година как ще е. Данните ги има на сайта на статистиката им, и на сайта на банката им. Толкова с опорката, че еврото им е виновно.

пп. Аз имам учителка, французойка, която разказва, че от 1989 до около 2000 г. във Франция  безработицата е била много висока и изведнъж 2000 г., 2001 нещатя рязко се отпушват. Тя казва, че няма обяснение защо. Но пък 2001 французите са приели еврото.

# 7 420
Обичам загрижени потребителки, живеещи в чужбина да ни казват "аз не казвам че сте прецакани, но около мен хората така говорят". Там цените скочили седем пъти, заплатите и те, но това със заплатите не е толкова важно, важното е че цените са скочили.
Ей така се манипулира като по учебник.
Защо определени акаунти, пишещи от Нидерландия и Франция, харчещи евро, вкупом искат да ни убедят колко е лошо еврото? Дали защото вече няма да ги гледат като богоизбрани, когато си идват при родата в България?

# 7 421
Скрит текст:
Обичам загрижени потребителки, живеещи в чужбина да ни казват "аз не казвам че сте прецакани, но около мен хората така говорят". Там цените скочили седем пъти, заплатите и те, но това със заплатите не е толкова важно, важното е че цените са скочили.
Ей така се манипулира като по учебник.
Защо определени акаунти, пишещи от Нидерландия и Франция, харчещи евро, вкупом искат да ни убедят колко е лошо еврото? Дали защото вече няма да ги гледат като богоизбрани, когато си идват при родата в България?

Т. нар. "богоизбраност" не мисля, че идва от валутата, а по-скоро от стандарта, който включва уреденост на много нива, социална система, здравеопазване, правосъдие и пр.

# 7 422
Е, хайде сега. Нали ЕС се разпада? Колко пък по уредено да е там?

# 7 423
Е, хайде сега. Нали ЕС се разпада? Колко пък по уредено да е там?

Този въпрос не към мен, а към онзи, който го твърди. Въпреки че евентуален разпад не би имал нищо общо с вътрешната уреденост на страните.

# 7 424
Мале, мале, цените във Франция станали 7 пъти, в България до края на годината всичко ще е същата цена, ама в евро, а накрая било... усещания. Как такива коментари не се считат за фейк нюз и пропаганда, не знам.

Общи условия

Активация на акаунт