Нашите орхидеи – тема 46

• 11 476
  • 353
  •   1
Отговори
# 345
  • Карлово
Вирусите са много. На моя линк са дадени само два, а я какво разнообразие от петна и цветове. То за това е толкова неефективно да се изследват растенията - изследваш за 100 вируса, а той бил 101-вия.
Общо взето сменяш три широкопрофилни фунгицида, правиш три курса и ако продължават да излизат петна на новите листа, то или е много специфична гъба, или е вирус.
Така ще направя. Благодаря.

# 346
Здравейте,
За втори път имам една орхидея,която прави бебе,но последното й листо пожълтя и вече падна.
Смятате ли,че може да я спася някак?

# 347
Не.
Гледай да устиска докато бебето покара малко коренчета.
Ако тръгне да пожълтява и мястото с бебето- режи поне него да спасиш.

# 348
Бебето колко листенца има, че не мога да видя добре?

# 349
  • София
Бебето може да се отдели и сега. Има си поне два доста хубави корена. Аз обаче бих го държала още на майката. Цветоносът изглежда съвсем свеж и зелен. Най-много да го резна долу ниско и да го бодна заедно с детката във вазичка. Това ако смятам, че майката е със сухо гниене и искам да премахна огнището на зараза.

# 350
Онзи ден, докато разглеждах болничка миниорхидейка я изтървах и всичките и кори се разпиляха. Реших да я отглеждам във вода за известно време и да потърся сфагнум. Има коренчета, които изглеждат живи и със зона на нарастване на върха. Но листенацата и са слабички и долните са набръчкани. Мисля се не върви, защото  засушавам в дупчестата саксийка, пък и ме нямаше цяла седмица. Чудя се дали да скъся още тялото, так където е черно.

# 351
  • София
За седмица здраво растение ще е евентуално таман за поливане при по-сух въздух. При мен лятото въздушната влажност е около 30% и поливам веднъж в седмицата. Сега, на 17-19 градуса и влажност 45% и да полея на 10 дена пак има влага в саксиите.
Най-вероятно растението има запушена проводима тъкан. Подобни растения ги оставям да растат и пускат корени над мястото със сбръчкани листа. Тогава вече според състоянието или ги оставям до пълно опадане на старите листа, или ги подрязвам под здравите листа и новите корени.
Честото поливане само задълбочава проблема - гният корените и гъбичните заболявания се развиват чудесно.

# 352
  • оттам, откъдето започва България
Моето кейки ме зарадва.
Скрит текст:

# 353
  • Русе
Мен в момента ме радва една любима Милтония Регинели.

Общи условия

Активация на акаунт