Съчетаване на работа с деца

• 9 409
  • 259
  •   1
Отговори
# 150
И аз никога не готвя първо, второ и трето. Само едно и толкоз. А иначе въпросният гулаш се готви над 4 часа. Как пък няма да сготвя в голямата тенджера за няколко пъти. Хем е доказано, че подправките се усещат по-добре на втория ден. Същото е и с телешко варен, и с пилешка супа, и топчета, и гъбена... А и разните яхнии.
У дома всички чакат първо, второ, трето...и нещо след третото даже 😁

# 151
  • Между гори и планини
Е, както си ги научила 😊
Аз физически не мога да побера тристепенно меню. Таратора лятото не го броя.

# 152
Ако някой иска трето - има плодове за десерт. Изобщо не ми минава през ум да правя десерти, освен по повод, евентуално и пак не е сигурно че ще направя. Така или иначе спокойно може без тях.

# 153
Мляко с ориз, Брюле, крем-карамел, домашен ванилов крем с бисквита в чаша, макарони на фурна и пр. лесни кухненски десерти аз правя, но рядко. Който иска десерт бърка в шкафа/хладилника и се черпи.
Обикновено има шоколад и някакъв йогурт/скир с плод или ако е без плод се слага мед и се яде.
Зареждам и сладоледи на индивидуални дози (чаша или фуния) във фризера. Вкъщи сладкото се яде постоянно, като това не изключва пресните плодове целогодишно.

# 154
Не съм чела последните страници, но аз лично готвя яйца за 3 минути, не за 20 😂 на очи или поширани.
Имам мултикукър, еър фрайър, кана за гореща вода.
Примерно месо тип Пържолки, наденички, карначета, кюфтета, кебапчета ги хвърлям на грил тигана, беля 3 картофа в мултикукъра, сваряват се за 7 минути, докато ги беля водата е завряла, месото се пече, докато се досготвят режа 2 домата и сме готови. Крем супата от беленето до сервирането ми е точно 15 мин в мултикукъра. Пица понякога ядем, 2 мин редене, 12 мин печене, паста се вари за 10 мин, през това време запържвам лук, кайма и готов Доматен сос и за 15 мин е сервирано, риба на скара пак с картофи в кукъра, ориз за 7 мин с месо на тигана, мусака правя за 5 мин запържване и 5 мин под налягане, 8 мин заливка,но там ми отнема време да нарежа картофите,та общо идват 30 мин.
Топчета за супа често имам Замразени и ги пускам при другото, за 20 мин имам 6 порции поне. Десерт нещо от шкафа, по-рядко имам време да правя.

Днес си отделих 2 часа и сготвих 6 порции мусака с 6 порции таратор, пържоли, салата и пюре 3 порции, гъби с масло за гарнитура и 14 мъфина с ябълки. Това с все печене, пържене и миене. 3 дни няма да го мисля. 😀

# 155
Използването да думичката "забрани" ме навежда на мисълта, че не сте в София. Не знам къде сте, дали е голямо населеното място, което обитавате. То и от това зависи. Спецификите на големия град като трафик, който изяжда голяма част от времето на човек е от значение.
10 години да сте извън трудовия пазар е малко множко. Изгубили сте трудови навици (не пране и готвене, те са за всички ни). Не знам по вашия край как е и с намирането на работа след толкова дълго неработене. Има понякога голям стопер, в някои професии, да не си практикувал толкова дълго време-направо те изхвърля зад борда.
Извън тези особености, да съчетаеш работа и домакинство изисква единствено да го искате. Или да сте принудени. Ама как, по колко и от какво къде ще променяте, вече си е лично усещане и възможности.
Отгледала съм сама две деца, ходейки на работа, без да ползвам дори майчинство за второто. Водене "забиране" от къде ли не, години, повече от вашите десет у дома. Ей ме-и съм жива, и съм готова да помагам в същото за внуци. До настройка и начин на живот е.

# 156
Да, много зависи и в кой град живее авторката. В големия град наистина разстоянията са големи, но пък предимството е, че има и много възможности по квартали. Например ние сме в Пловдив и така съм си оплела кошницата, че синът ми от 10-11-годишен се придвижва сам и нямаме ангажименти по "забиране", всичко ни е в квартала - училището, спортът, рисуването, а отскоро и частните уроци по математика. Планирах и целенасочено търсех всички тези занимания да са ни близо, иначе нямаше да ходи на нито едно, освен на училище, разбира се.
Това, което правихме преди тази възраст, ако може да влезе в употреба на авторката като съвет, е да се комбинираме с някои родители да ги водим на спорт или да се взимат от училище.
Пак опираме до желание и планиране.

# 157
И аз никога не готвя първо, второ и трето. Само едно и толкоз. А иначе въпросният гулаш се готви над 4 часа. Как пък няма да сготвя в голямата тенджера за няколко пъти. Хем е доказано, че подправките се усещат по-добре на втория ден. Същото е и с телешко варен, и с пилешка супа, и топчета, и гъбена... А и разните яхнии.

На мен ако някой мъж ми изисква такова обслужване си събирам куфарите и си тръгвам.
Може единствено да го получи, ако вади достатъчно пари, за да не работя.

# 158
Скрит текст:

На мен ако някой мъж ми изисква такова обслужване си събирам куфарите и си тръгвам.
Може единствено да го получи, ако вади достатъчно пари, за да не работя.

Това също не е много добре, защото не се знае в дългосрочен план дали мъжът, изкарващ много пари, няма да си хареса по-нов модел. Тогава старата жена остава без доходи и без кариера/трудови навици дори и то на кофти възраст. Би трябвало да знаеш в Германия как е, там много се говори за това защото е масово явление. И затова има много повече бедни жени в пенсионна възраст, защото едни 15-20 години са били Hausfrau, евентуално  с някаква символична почасова заетост, и после мъжът ги е изхвърлил. Естествено всяка си мисли, че на нея няма да и се случи, но статистиката говори друго.

# 159
И да не работя не бих готвила 3 степенно меню. Но ако жената не работи, защото така са решили и мъжът може да си го позволи, то тогава трябва да може да предложи да я запише фиктивно поне в негова или някаква фирма, така ще има осигурвки и трудов стаж. Ако има и някаква сигурност - дом от преди да са заедно нейн, или наследтсвен от родители. Остава това с трудовите навици да, но ако й се случи човек бързо се учи. Просто домакиня само и само да готви е тъпо, по-скоро ако не й се работи да си каже ми звучи по-логично, нормално е повечето жени да искат по-лека психически и физичски работа. Или да работи нещо леко, той пак може да й дава много пари.

# 160
GerKa99, така е никой не го оспорва, но няма как да изискваш такива неща, ако не можеш да осигуриш оставането на жена си вкъщи.
Много жени се и хвалят как готвят петстепенни менюта след 8 часов работен ден, а милинкият пърди на дивана с вестник под ръка.
Без мене - пък нека по техните стандарти да съм мърлява домакиня.

# 161
  • Между гори и планини
Аз не ходя на работа и съм домакиня, но си имам мои проекти. Дори само зеленчуци да гледам и правя зимнини е доста работа. Лятото в жегата няма сила на света която да ме пъхне в кухнята. Правим салата, таратор и месо на барбекю. Който има други претенции - знае къде е хладилник, кухня и да си прави! Може да съм домакиня, но не съм слугиня!

# 162
  • София
По едно време почивах повече, но пак нямах желание да готвя повече от 3 пъти седмично, по 1-2 ястия.

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 16:03 от Rockstar

# 163
За какво била цялата работа SmileySmileySmiley

Получихте ли точки от тази програма? Аз пуснах цели  2 нови теми, които получиха интерес. Уж за нови теми дават най -много гочки. Но имам НУЛА Flushed

# 164
  • Между гори и планини
Стига бе 😂😂😂

Общи условия

Активация на акаунт