Как да върна спокойствието в семейството си?

• 5 811
  • 94
  •   1
Отговори
# 15
Авторката има тема преди 10 години, тогава пък майка ѝ предпочитала сестра ѝ, нещата в това семейство отдавна са сбъркани и тук няма да ги поправим. Според мен така ще си карат, евентуално може мъжът да си тръгне, на авторката пъпът е на подарения етаж, а може и още да работи в фирмата на мама и тати. Едва ли имат къде другаде да живеят, а и защо да си дават зор. Тъй че темата е в графа "да помрънкам". Когато си зависим, свобода няма.

# 16
  • София/Севлиево
Сестра ти и мъжът ти трябва да намерят нещо, което и на двамата харесва и да го направят заедно.Също мъжът ти да се опита да се сближи с нейния мъж.
Моята сестра като видя мъжът ми за пръв път директно пред него се изцепи "Къв е тоя?",той също не ѝ остана длъжен и в началото не потръгнаха добре нещата.Ама и двамата откриха,че обичат да пият бира,след няколко излизания заедно (и аз с тях,че и други хора) двамата постоплиха отношенията,но общо взето докато сестра ми не се хвана със сегашния си мъж и двамата (тя и ММ) имаха известни търкания(най-вече защото ММ я възприемаше като "бебе" понеже е по-малка от него с 10 години,доста щура тийнка беше и т.н.) Обаче откакто се взе със зетя(който е с няколко месеца по-голям от ММ) нещата си дойдоха на мястото.Двамата(ММ и зетя) много се харесаха и семействата ни сега са супер близки.
Иначе бих се изнесла от този дом...

# 17
  • Melmak
Няма как да накараш мъжа ти да не му пука. Не можеш да отговаряш за чужди действия и чувства.

Не съм ти чела предишните теми. Явно сестра ти е предпочитано дете от вашите и това ти е трън в очите, ако съдя по коментара на наивница на средна възраст. Разбирам те, аз съм в такава ситуация и не е приятно.

Възможно е сестра ти да е по-готина и успяла и да й завиждате. Също така какъв е тоя зор да живеете с вашите?

Като чуя за такова съжителство с тъщи и свекърви и ми става зле. Ако живеехте отделно, щеше да е по-лесно да се разбирате. Сестра ти живее в друг град. За какво толкова се чепкате?

Разбирам, че не ти се плаща ипотека при готово жилище, вероятно вашите помагат повече с децата. Такова съжителство има плюсове, но има и минуси. Всяко нещо има цена, ако плащаш с пари (ипотека) е скъпо, но плащаш ли с нерви е още по-скъпо.

# 18
Отношенията, особено когато са замесени толкова много хора, са сложни и зависят от колективните усилия на всички, ти сама нищо не можеш да "върнеш", още повече не видях това спокойствие някога да го е имало.

Отделете се с мъжа ти, далеч от всякакви родители, сестри, братя и учинайки, и тогава ще имаш спокойствие. Абсолютно без значение е кой какво точно е направил, рекъл - казал, кой е крив, и кой - прав. Факт е - шест човека от три семейства имат проблем с някой от останалите, и мирът е неосъществим.

Когато човек е самостоятелен, от дистанцията му става ясно, как много "големи" проблеми всъщност са незначителни, и общуването - особено когато е рядко и по някакъв повод - може да бъде много по-леко и неангажиращо. Тогава спокойно ще можете да контактувате с роднините си и без да намесвате задължително мъжа си в това.

И стига с това автоматично обвиняване на мъжа. Аз бих дала същия съвет и при обърната ситуация - жена, в къщата на мъжа си, и нетърпимост с неговия брат.

# 19
  • София
Погледнах темата, в която авторката пише за отношенията в разширеното семейство. Интересно ми е защо обвинява мъжа си, когато тя има лошо отношение още като девойка и преди да има свое семейство. Явно е пренесла отношението и у него, но пък това не им е попречило да останат в семейната къща и в семейния бизнес.

# 20
Не мога да преценя чия е вината за напрежението, предполагам, че е на всички. Но, след като къщата е двуфамилна, значи си имате собствен апартамент, нали? Ами, като дойде сестрата, стойте си у вас. Какво толкова сложно има? Просто не я гледайте и няма да се дразните. Или отидете някъде другаде на кратка почивка.

# 21
  • Най-красивата страна
Мъжът ти иска да се изнасяте,ама не споменаваш къде?
Той какво може да предложи?Има ли жилище?Във фирмата на вашите ли работите?
Ако той няма жилище,ще можете ли да плащате квартира?

Сестра ти живее в друг град доколкото разбирам.
Значи не сте принудени да контактувате с нея всеки ден.

Избягвайте срещите.Тя като идва,вие си стойте на етажа или излизайте.
И се опитайте пак да поговорите и с нея и с мъжа си.
Не е нужно да се харесват двамата,но поне да има някаква търпимост и елементарно уважение.

# 22
Братовчедка ми има същия проблем, само че тя е в ролята на "сестрата". Драмите започнаха, когато тя се омъжи, защото съпруга й беше по-добре финансово от баджанака, караше по-хубава кола, ходеха на по-скъпи почивки и т.н. Баджанакът така и не свикна с положението, и с времето направи така, че двете сестри изобщо да не се понасят, въпреки, че сестрата и мъжа й реално прекарваха в къщата само няколко месеца през лятото, и то дори не в същата къща, а в съседната. Стигна се до там, че баджанака поставяше условие на родителите да избират коя от двете сестри да канят за Коледа, Великден и т.н. и, ако сестрата дойдеше, той демонстративно напускаше масата.

Пиша това, за да ти дам един друг ъгъл на вашата история, да помислиш дали пък проблема не е във вас и по-точно в съпруга ти. Все пак става дума за хора, които не живият при вас, а идват от време на време в къщата, която е бащина, както на теб, така и на сестра ти. И, колкото ти имаш право да си там, толкова и тя. А тя дори не е там - само идва от време на време.

# 23
Като живеете у вашите ще я търпите, защото им е дъщеря и може да идва на гости в родния си дом, когато си поиска. Както и мъжът, децата й, учинайката и т.н.
Ако имахте собствен дом, можеше да не я каниш и да не я виждаш или да я виждате в удобно за теб време, когато мъжът ти го няма. Така можеш да върнеш спокойствието в семейството си.

Като изключим това настрана, за мен отношенията между братя и сестри са свещени и трябва да бъдат пазени и зачитани. Дори да е любимата сестра, тя не е виновна, а родителите ви. Като цяло за отношенията между сестри и братя са виновни родителите, въпреки че твърдят, че имат едно и също отношение и възпитават еднакво, това рядко е така.
Дори да идва от добри чувства, моите родители възпитават различно брат ми от мен. И въпреки, че правилата и отношението към него са различни, няма как да обвинявам него затова.

В твоя случай, авторке, твърдиш, че имате цветущи отношения с родителите си, само като сестра ти идва се развалят, но в следващото изречение пишеш, че с месеци не си им говорила. Ами... Това сестра ти няма как да го направи.

# 24
Предполагам, че вие искате сестра ти да не си идва на гости при майка си и баща си, понеже вие живеете там и сакън да не отхапе някой лев или дял от къщата.
Първо - и двете сестри са деца на родителите си.
Второ - като не ви харесва се изнасяте и това е. Мъжът ти е успешен, имал бизнес, сама пишеш - хайде куфарчето и на квартира.
Трето - малко вероятно, но може да има някакви искри между двамата и от там и страстите избухват.
Като цяло ви виждам всичките слабохарактерни, мекушави, не умеещи да се оправят сами в живота и удобно настанени на гърбовете на родителите - и ти с твоя мъж и сестра ти с нейния.
Готованци, че и с претенции.

# 25
Това е и моето мнение.
И възрастните хора " преливат чашата" и се чудят как да са посредници в тази каша. Едната с етаж от къща в дома им, другата в София в апартамента им.
И двете с мъже и деца.

Вместо да си дават апартамента в София под наем, а етажът от къщата да стои за техни гости и за спокойствие.

# 26
  • Melmak
Понякога е трудно да опазиш дори приемливи отношения с родата, моят случай е такъв, но станаха много неща при нас и то грозни.

Сигурна съм, че за вашите е много трудна ситуацията. Не даваш много инфо защо сте се дърляли, но ако сестра ти идва рядко просто не й обръщай толкова внимание.

# 27
Вместо да си дават апартамента в София под наем, а етажът от къщата да стои за техни гости и за спокойствие.

А, точно. Да вземат да ги "изпидуркат" на квартира и двете семейства, и да си живеят старините на спокойствие, харчейки си наема от апртамента за каквото им е кеф, вместо да търпят една камара досадници, дето са им виснали на главите. Че и с претенции даже.

# 28
Въобще горките родители, на тези години вместо да си гледат спокойствието, те търпят капризни и мързеливи зетьове и безхарактерни дъщери.

# 29
Защо принуждавате хората да поддържат връзки с вашите роднини, като малките деца-живеете в една къща, изнесете се и поддържай отношения ти с който искаш, а него го остави, не е длъжен да понася роднините ти!

Общи условия

Активация на акаунт