Пубертетът при момчетата - тема 18

• 34 940
  • 754
  •   1
Отговори
# 120
Моят ляга около 22-23 ч. Рядко му давам да играе игри вечер, точно защото се превъзбужда и после няма заспиване. Един-два пъти е играл до среднощ, ами не е ок. На другия ден е като болен.

# 121
Като е на училище около 23, ваканцията около 1ч.Сега го питах.Вече е близо на 16 и започна сам да се контролира и да прави взаимовръзки.Може би синът Ви просто не може да се нарадва на свободата да ляга когато иска
Иначе моят син не  помага у нас  и сам никога няма да свърши нещо, ако аз не кажа.Може би и ние сме били такива.
Като цяло не е хубаво родителят да е контролиращ.

# 122
Lillya при нас този проблем със заспиването започна около 12 години и много нерви хвърлих с това.И всичко да му взема,цялата техника-компютър,телефон,слушалки,дистанционно пак не може да заспи рано,прави се на заспал,прави се на хитър намира начин да пусне телевизора поне нещо да шуми.Всички възможни номера ми е прилагал.Той е на 14 години,учи в спортно училище и докато трае учебната година,дори се случва да дреме в часовете като пак е спал малко, но покрай тренировките е по-добре,сега ваканцията пълен ужас!Обърна си режима и спрях да разговарям с него,да вметна че от 3 месеца компютъра му е отнет,но пак има какво до прави на телефона.Положи старание да си оправи режима и леко и постепенно успя да ляга отново към 1,но честно казано не съм убедена дали всеки ден е в толкова,аз лягам рано с бебето,а дъщеря ми ми казва когато го хване.Той е по-затворен,няма приятели освен тези с който играе компютърни игри,а те са руснаци и говорят по цяла вечер на руски език.За него това е много важно,силно се надявам да стане по контактен и да започне да излиза повече и тогава тези глупости ще са на заден план.

# 123
Когато децата са ваканция, ваканция съм и аз. Яли ли са, спали ли са - тяхна си работа. Аз обикновено съм на работа. Така сме от 10-12 годишни. Като трябва да се става в 4.00 ч. за самолета за България или в 5.00 ч. за автобуса за морето, са длъжни да станат. Толкова. То оставаше и през ваканциите да се ръчкаме и разправяме, кой кога си ляга.

# 124
От 3 дни е във ваканция и си ляга в 22 (след мен). Спи по 11-12 часа. Аз съм "лоша". Сънят е изключително важен за абсолютно всеки и компромиси там не правя. През учебно време ляга в 21 през светлата част от годината, през есента и зимата към 20:30. Става в 6 за училище. Не мога да оставя подрастващо с по-малко от 9 часа сън, когато реално има нужда от 10-11-12. Ще стане на 15 през септември.

# 125
Синьо,
То моят като си легне в 12 през нощта, става 11-12 ч. през деня. Пак се събират 11-12 ч. сън. Сега твоите деца, ако през ваканцията стават в 8.00 ч. сутринта, разбирам защо искаш да ляга в 22.00 ч. Просто ваканциите у нас са време за мотаене, при вас може да е друго.

# 126
За първа лична карта при навършени 14 години ни трябва Акт за раждане и двамата родители, нали? После се чака цял месец за издаването и? Живеем извън България, но всички сме с български паспорти, закъсняхме с личната карта и предполагам ще ни глобят.
За лягането навреме през последната учебна година ми беше трудно да го накарам.  В 10 си лягаше, но заспиваше в 10.30, понякога и в 11. До 7 сутринта са 8 часа сън, което за него е малко и ходеше вечно изморен и оплакващ се.
Предишни години си е лягал в 9.30.
През ваканциите стои до 10.30, 11, понякога 12 и спи по 10 часа. До 1-2-3 абсурд.

# 127
Не можете цял живот да ги контролирате момичета. И не бива. Вас като са ви контролирали и ограничавали вашите родители добре ли ви беше?
Моят е на 17,5. Преди година откри купоните и момичетата, и от компютърен маниак, който постоянно висеше в къщи се превърна във върл купонджия. Тази сутрин се прибра в 5, спа 3 часа и довечера пак е на парти с приятелите си. Аз на 18,5 след като падна комунизма и открих свободата бях същата. За мен разбирането на начинът на живот и потребностите им е най-важно.

# 128
Само един родител е нужен.

# 129
marigold,
Ако вадите картата в България: 1. Един родител стига. 2. Ако детето вече има международен български паспорт, Акта за раждане не ви трябва. Има го вече в системата. Вземете паспорта със себе си. 3. До 2 месеца закъснение нямаше глоба. 4. Бърза поръчка до 3 дни също е безплатна. Всичко това е изпитано вече с 2 деца в София. Ако се притеснявайте, носете си и акта за раждане. Таксите обаче, ако има такива, се плащат и на място с банкова карта. Успех!

# 130
Благодаря ви, скоро ще стане на 15, а не сме извадили лична карта, така че ще ни глобят. Международен паспорт има. Бърза поръчка за 3 дни? На мен позната ми каза, че за първата лична карта винаги се чакало месец.
Аз не съм се чувствала контролирана. Ходех си по купони, но в петък и събота и през ваканции. Имах вечерен час, но все се обаждах, за да уговоря още малко. Майка ми знаеше с кой съм и че ще се приберем заедно. През седмицата сама си лягах рано и сутрин бях росна китка.
Сънят е важен, вярно е, че някои хора са ок с по-малко, други с повече, но е важен.

# 131
  • Deutschland/HE
Долу на заявлението пишеш, че живеете постоянно в Германия и кога сте влезли в България, граничен пункт/летище. Така не ни глобиха.

# 132
За първа лична карта при навършени 14 години ни трябва Акт за раждане и двамата родители, нали? После се чака цял месец за издаването и? Живеем извън България, но всички сме с български паспорти, закъсняхме с личната карта и предполагам ще ни глобят.
Вероятно можете да я поръчате и в чужбина в съответните служби, просто ще ви скубнат за транспорт. АКо има закъснение (което беше месец след навършването) се плаща и глоба за него. Но не и издаването на картата, тя е безплатна. Глобата за просрочка няма да е повече от глобата в бг.

Дъщеря ми можеше да си поднови в съответната служба в държавата където е изтеклия й паспорт, като цената беше като тук, но за куриер й поискаха прилична сума. И отне повече време. Пак имаше типове услуги.

За справки на този линк
https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi/zad-gran … vane-lichna-karta

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 23:03 от _re_ge

# 133
  • В полите на Пирин планина
През ваканциите не контролирам - да си лягат, когато искат и съответно, да стават, ако искат на обяд. Малкият ми син е на 17 (големият отдавна не ме пита кога да спи и кога да става - той е на 21). През учебната година си ляга в 22,30-23,00 часа. Не го натискам за по-рано и аз си лягам в толкова. Става в 7,00. От 8 е на училище.
И двамата ми сина са спортисти и постепенно сами си изградиха режим и намалиха игрите. Всеки ден са на тренировка (с някои изключения, когато в понеделник почиват). И двамата ходят на фитнес, също.
Никога не съм била прекомерно контролираща и винаги съм им казвала, че трябва да намерят баланс за себе си и че им имам доверие.

# 134
Лейди, на сходна възраст са и моите ,и така подхождам към тях и аз.
Когато аз бях тийн много гоедахме NBA, а мачовете бяха по нощите и съм спала по 2-3 часа, тренирала съм, виждала съм се с приятели, ходехме на диско, по купони, по кафета и пак оцелях.

Общи условия

Активация на акаунт