Любители на рози 5

• 15 180
  • 547
  •   1
Отговори
# 45
utro77 прекрасни са!

# 46
Сорта е много важен за развитието на растението, някои все ги пръскам, а други не хващат нито мана, нито петна, само ако някоя буба ги заръфа. Проблемните по скоро ги заменям с по-устойчиви, ако за две години не покажат потенциал.

# 47
Мислех да взема една роза на Дейвид Остин, но май ще ме откажете. Тази на Кордес отвори всички пъпки и е много красива. В началото малко ми се струваше не съвсем това, което бях гледала, но тези цветове ме опровергаха.

# 48
Кордес селектират едни от най-здравите и устойчиви рози, ако вече има и сертификат ADR, гаранция ще се развива добре.

# 49
Аз съм забелязала, че всички стари рози в градината (както писах - над 50-годишни) са изключително здрави - нямат вредители, включително въшки  и нито мама, нито ние сме ги третирали с каквито и да било препарати допреди да вземем нови рози - за пръв път на новите видях какво е листна въшка. Сега и старите прихващат от новите кой знае какво - понякога листата имат тъмни петна, една чисто розова и висока от средните на възраст (около 25-годишна) все привлича малки бели охлювчета, но те пък поне не ходят на другите, само на нея. Та, ако имате възможност, захващайте стари, вероятно са си по-издръжливи. Не претендирам за някакви розови познания, напротив - просто споделям емпирични наблюдения. 

# 50
Съжалявам ако така е прозвучало, но съвсем не съм имала предвид да омаловажа сортовите растения. На мен всички ми харесват. В крайна сметка всеки да си купува каквото си иска, важното е да е доволен.

# 51
  • гр. София
Janice, може ли да споделиш името на розата на Кордес, ако го знаеш?

# 52
Лейла, да, знам го, сортът е Souvenir de Baden Baden.

В момента съм хвърлила око на 2 жълти рози и се колебая между Кордес или Дейвид Остин. Ще помисля малко, че и без това сме в ремонт и е лудница…

# 53
Мислех да взема една роза на Дейвид Остин, но май ще ме откажете. Тази на Кордес отвори всички пъпки и е много красива. В началото малко ми се струваше не съвсем това, което бях гледала, но тези цветове ме опровергаха.

Има ли аромат?

# 54
Нищо не разбирам от цветя и никога не съм гледала, но понеже много харесвам рози наподобяващи божури още преди години съм се заглеждала, даже регистрирала в сайта на Кордес. Само не знам към днешна дата как се прави поръчка от тях. Мисля, че е крайно време да си посадя около блока. Вие как поръчвате от тях?

# 55
Дари, ароматът е лек, бих казала много слаб.

Ванеса, твоя работа си е, но аз не бих дала пари за рози на Кордес, които да засадя пред блока. Да си вземеш роза за теб и да я размножиш с резници - да, но самото растение аз не бих оставила в такава обща площ.
В двора на училището на децата на братовчедка ми имаше изключително грозна ситуация преди месец. Някои от класовете се бяха организирали, като вземат различни растения и засадят. След 2 дни розите и някои от другите растения бяха изкоренени и откраднати. На камерите в двора се видя, че някакви жени минават и си ги крадат...

# 56
Просто много ми се иска. Около блока е доста  зелено има и други насадени неща, хората си ги поддържат от години. Може да пробвам с нещо по евтино, но все пак от години чакам и нямам друго място за садене. Моля все пак кажете как се прави поръчка.

# 57
  • гр. София
Vanessa_bb, регистрирай се в сайта на Хоби кафе. Там има доста розари. Не знам още правят ли общи поръчки. Едно време имаше, даже аз съм правила няколко.
Има и други сайтове за рози - например на Lotum е много добър, както и полски такива. Поръчваш се както всичко друго по интернет - плащаш с карта, доставка и тн.

# 58
Просто много ми се иска. Около блока е доста  зелено има и други насадени неща, хората си ги поддържат от години. Може да пробвам с нещо по евтино, но все пак от години чакам и нямам друго място за садене. Моля все пак кажете как се прави поръчка.

Сложи някакви катерливи изобилни да свикнат хората с тях, после ще поръчаш и хубавата, която си си харесала. Супер селско е да се крадат цветя, даже абсурдно ми се струва.
Не знам как се поръчва от сайта.

# 59
Vanesa_bb, моите рози на Кордес са поръчвани от най-различни места. Имам от Флоров, от Оакплантс, Брит Розако. Тези съм ги запомнила като сигурни и с качествена стока.
Имам рози от частни производители от ФБ, но преди 10 години качеството беше добро, а сега бързат да продават още малки растения, които трудно се хващат и трудно се порастяват.
От сайта на Кордес не съм поръчвала.
Не знам колко място имаш край блока. Може да споделиш какви рози искаш - дали чаени хибриди, дали храстовидни или катерещи.
И преди съм показвала моята най-огромна роза - Rosarium Uetersen, купена от Флоров под номер 32. Тя си е атракция. Снимката ми е от миналата година.

Във форума Хоби кафе са големи градинари. Аз от там съм научила всичко за розите ми и за градината като цяло.
Навремето правиха по-често групови поръчки от чужбински сайтове. Но последните години тези начинания замряха.

Leila, за жалост моето мнение за Lotum  не е добро. Миналата година поръчвах от там чрез Хоби кафе. Дойдоха слаби растения, с много тънки клонки. От три - две не оцеляха през зимата. Единствената ми розичка, която се е хванала, очевидно е объркана - не е това, което поръчах.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 08:49 от utro77

Общи условия

Активация на акаунт