Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 20 100
  • 672
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Вие сте на 35г и с деменция?! Наистина тъжно!

Явно не четете, но толкова подробно пишете. Типичен пример за отношението на вашето съсловие към простосмъртните.

# 226
  • София
Въпросът ми беше риторичен, разбира се, че ще има какво да се доказва, ще има обвинени и т.н.Ясно е, че щом е незаконен, оттам-нататък всичко е едно голямо обвинение в престъпна небрежност..
Ами не е невъзможно и да се установят още факти, да се опровергаят някои от съобщените. Скандалът не е толкова в "незаконния" дом и бизнес, колкото в боя, глада, връзването, нелекуването. Не е невъзможно (надали, ама дано) изнесеното да е пресилено.
Според мен доста е спестено, а не пресилено. Ще излязат нови факти и подробности, така както излязоха за друг дом около Варна. Хора остригани гола глава, наличие на бълхи, въшки и хлебарки, хора гладни и дрогирани с лекарства...реален Аушвиц..

# 227
Вие сте на 35г и с деменция?! Наистина тъжно!

Явно не четете, но толкова подробно пишете. Типичен пример за отношението на вашето съсловие към простосмъртните.
О, не! Чета Ви така, както Вие мен! С разбиране! Wink

# 228
  • София
Ама напишете го на латински, как иначе ще разберем, че сте по-висша от простосмъртните?

# 229
Да, да само роднините са виновни, никой друг по веригата.

Плащаш за услуга, която е нещо нормално извън БГ. Това вменяване на вина тук, не само е излишно...

Преди време, позната претърпя инцидент, при който остана инвалид. Неомъжена и без деца, няма и да бъде. Едно дете е. Майка ѝ е вдовица, на 87г. с тежък инсулт. Коя коя да гледа, че да не са и двете в институция, за която плащат, че безплатно няма. Ама родата е в щатите, та разчитат на телефон.

# 230
Освободиха собственика на дома в Говедарци

https://www.vesti.bg/bulgaria/bez-obvinenie-osvobodiha-upravitel … govedarci-6230577

Ми тъй де, то условията и в държавните са такива. Ще трябва себе си да арестуват.
Виж вече тия в Ягода са пресолили манджата.

# 231
Държавата има и роля да ги проверява. И сигурно не го е правила и когато са били регистрирани.
Така че, топката остава при роднините - за се оправят както могат.

# 232
Цитат
На място беше установено, че домът за стари хора в Говедарци е функционирал без лиценз.

Според Наказателния кодекс за това не може да се носи наказателна отговорност.

Много интересно. Значи, да упражняваш някаква дейност без лиценз не е незаконно и не носиш наказателна отговорност?

# 233
И аз се чудя на тази простотия.

# 234
Мхм, а какво да кажат производители и търговци на домашен алкохол, примерно. А, там стойността на лиценза е друг.

# 235
  • София
Това, че някой развява предубежденията си срещу едно цяло съсловие и се гордее с позицията си е, дума да няма, похвално и обективно.
....
Но на теб не ти пречи да развяваш предубежденията си срещу роднинското "съсловие".

# 236
Как по света се грижат за хората и те дори стигат до над 100-годишна възраст?! Ето четири материала:

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/13850131

https://www.mediapool.bg/na-118-godishna-vazrast-pochina-sestra- … a-news343998.html
https://www.bgonair.bg/a/4-world/382839-nay-vazrastnata-monahiny … a-na-dalgoletieto

https://dariknews.bg/novini/sviat/na-116-godini-pochina-brazilsk … ta-snimki-2417615.

Не са нужни само пари, но преди всичко отношение и уважение към възрастните хора.

Тогава и решения се намират.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 21:21 от Radilena

# 237
Е хубаво де, значи е законно да упражняваш всякакви дейности без лиценз Grinning

# 238
Освободиха собственика на дома в Говедарци

https://www.vesti.bg/bulgaria/bez-obvinenie-osvobodiha-upravitel … govedarci-6230577

Ми тъй де, то условията и в държавните са такива. Ще трябва себе си да арестуват.
Виж вече тия в Ягода са пресолили манджата.

Добре, аз не мога да ги разбера журналистите, водещата и пр. Значи, Говедарци е на същите собственици, но друг управител и друг персонал. Освободили са управителя на Говедарци, собствениците и персонала на Ягода са задържани. От предишните новини новината е, че след проверка от медицински и пр. лица, е установено, че настанените в Говедарци  са в добро физическо състояние, никой не се оплакал от малтретиране и връзване, не са показали кадри вътре в сградата как е, снимат отвън нещо като бунище с изхвърлени стари мебели, не са открити опиати (в Говедарци)... обаче Говедарци е също "дом на ужасите", гледам е новината уж е за Говедарци, ама пишат за битите в Ягода и за условията там, водещата разпитва кметицата на Говедарци как не е видяла ужаса там, с очевидно има предвид Ягода? Много странно.  И сега разпускат, видиш ли старите хора,  и ги настаняват по спешност в лудницата в Раднево и пр., където може и да е по-зле, отколкото в Говедарци.

Някакъв популизъм се търси, показни акции, умишлена ли е тази дезинформация, която се вижда от новината и от репортажа?

# 239
Наша близка живееше в този дом от 4 години (преместиха я онзи ден в друг след въпросните събития). Не е имало проблем да я чуват, когато искат и да я виждат, когато искат близките й. Майка й е звъняла през ден да се чуват, не е имала оплаквания. Затова ми е много странно всичко, което чувам за този дом Rolling Eyes Тя е шизофреничка, не си пиеше лекарствата и беше много агресивна към роднини и съседи. Всички бяха пропищели от нея. Подават се жалби в МВР, следва дело и вкарване в психиатрия за 3 месеца и след това излиза. Отново се повтаря същата въртележка до безкрай. Понеже многократно чух, че условията в Ягода били мизерни...знаете ли какво е в психиатричните болници? По-голяма мизерия едва ли има. И там е била връзвана, и там храната и отношението лоши. Мръсна, раздърпана, постоянно с въшки. На който не му е дошло до главата, не знае за какво става въпрос.
Според мен институциите доста пресолиха манджата, нагнетиха много напрежение, а журналистите повтарят като папагали. Как си представяте вратите да са широко отворени и да се разхождат навън хора в такова състояние? И като се загуби някой кой ще носи отговорност? Някакъв човек бил избягал и видите ли, те го върнали. Ами нали им е поверен, да го оставят да изчезне ли? Защо не е казал на близките си, че не иска да стои там и да го прибират (да, да, казаха,че им били взели телефоните)? Изобщо ня вярвам, че е било толкова трагично положението, колкото го изкарват, просто защото имам информация от източника, а не от ТВ. А за разплаканите социални работници даже няма и да го коментирам... Повярвах им.

Съгласна съм, че по психиатрични болници има и по-голяма мизерия, като отношението е същото, а може би и много по-лошо. Но другата част от поста ви не я разбирам. Ако се поразровите в интернет, може да се прочетат много отзиви от други недоволни роднини, които изтъкват за голямата мизерия в "дома".

Не е редно да се държат психично здрави хора с психично болните. Не е редно тежко болните да са в едно помещение с останалите. Хигиената е занижена, а както всички знаем, старите хора могат да си отиват от една обикновена настинка. Заключването на дементни хора е противопоказно, защото могат да се самонаранят по някакъв начин. Прибрали са документите им, както и телефоните. Това нормално ли ви се струва? Да не говорим, че "два сухи сандвича" на ден е недостатъчно храна.

Общи условия

Активация на акаунт