Работливи ли са българите?

• 10 004
  • 291
  •   1
Отговори
# 135
  • Тра-ла-ла
Мани разходите. Ами има хора - боледуват тежко, има усложнения, отключват други болести, недай си Боже да има и летален изход. И всичко това, защото някой натегач е решил да се прави на герой.

Един, който няма да си пусне болничен - ще зарази още кусур колеги, които ако си пуснат болничен.....

# 136
С две думи , болният е виновен. Ами , като се мишкува пред работодателя, и никой не роптае за правата си , ще го заразяват

# 137
Вчера четох, че голяма част от немците, които работят, не работят на пълен раб. ден.

# 138
Големите фирми имат 36-часова раб. седмица, администрацията.

# 139
  • София
Нашият племенник работи дистанционно за Германия. Седмицата им е 36 часова. За да има някакво равновесие, при тях са се разбрали да работят седмица 5 дни и седмица 4 дни, с изравнявания на часовете и са на някаквъ график, за да може всеки петък да има работещи служители. Никой не прави проблем дали си излязал да си свършиш нещо и кога си отработил времето си. Работното му време може да почне между 6 и 11 и да свърши между 15 и 20 ч. Може да прекъсне за голяма почивка. Колегите му пускат съобщения, че отиват да си водят или взимат децата, ходят по прегледи и на пазар и т.н. Важното е да си свършиш конкретните задачи за определено време, но ти си разпределяш графика. При него единствено искат в точно определен час да имат онлайн оперативка, но не правят драма, когато някой не успее да се включи. Болнични нямат нужда да ползват, защото работят онлайн и са от цял свят. Само ако наистина нямат сили да включат компютъра и да си свършат задачите. Но пък имат по-малко дни за отпуска в началото - той стартира на 19 + 1 (за рожден ден) дни годишно. Обаче пък редовно имат някакви национални празници, на които не работят.

# 140
Но пък имат по-малко дни за отпуска в началото - той стартира на 19 + 1 (за рожден ден) дни годишно. Обаче пък редовно имат някакви национални празници, на които не работят.
Аз пък съм на 20 дни отпуска от 20 години вече и нито ден повече.....

# 141
  • София
Да, има на толкова дни и у нас, но обичайно са поне 22-25 и растат със стажа. Аз последно бях на 30+1 дни, докато още бях наемен служител.

# 142
В случай, че работодателят ти ти плаща клас прослужено време и т.н. иначе не е длъжен.

# 143
  • София
Да, знам, но аз не бих работила с толкова малка отпуска.
За племенника ми не е проблем, понеже работата му е интересна, а и с това раздвижено работно време му е идеално.
Освен това при тях няма изискване да работиш от конкретно място - можеш отвсякъде, стига да си свършиш качествено работата.
Имат система за оценка на качеството и преценката за работата е по нея, а не по присъствие.

# 144
Не зная защо някои хора си мислят, че като можеш да работиш отвсякъде, можеш да съчетаваш с цялата лична работа без проблем. Естествено, че е удобно, но до там.

# 145
  • София
Ами на мен ми е било много повече от удобно, когато работех. На съпруга ми също. Имаме градско жилище, морско жилище, горско жилище и вила. Спокойно може да отидем в едно от тях и той да си работи, без да лишава семейството от пътуване и почивка.
Особено ако и графикът не е твърд и можеш да спреш да работиш за 2-3 часа и да идеш до някоя институция или болница, можеш да почнеш рано сутрин и следобед да си навън или да пътуваш, можеш да се наспиш до късно и после да работиш до вечерта.
Зимата даже на ски ходим и съпругът ми си взима с него телефона и лаптопа. Аз писах скоро в друга тема как си организирах деня, работейки дистанционно.
Конкретно племенникът в момента е също на морето. Работи си от тук. Става много рано сутрин да работи по хлад, после идва за няколко часа на плаж, отново работи в най-горещите часове и след като приключи е с приятели и гаджето отново на плажа и по заведения.
Колегите му от цял свят процедират така.
Имам пример от приятели в българска фирма, на които шефът прави изненадващи посещения дали работят от дома си и са изпадали в конфузни ситуации да са в онлайн среща и да не го чуят, че звъни на входната врата или да му отворят неглиже, защото работят, без да си включват камерата.

# 146
Е това пък е двоен плюс, хем да можеш да работиш хоум офис, хем да си с гъвкаво работно време, да можеш да промениш някои от часовете с по-удобни за теб. Но за съжаление не за всяка работа е възможно.

# 147
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Е това пък е двоен плюс, хем да можеш да работиш хоум офис, хем да си с гъвкаво работно време, да можеш да промениш някои от часовете с по-удобни за теб. Но за съжаление не за всяка работа е възможно.
Ами за по голямата част от хората не е възможно. Недоумявам как в тази платформа изключенията се представят за правило. Медици, зъболекари, шофьори, доставчици, хора, които работят в сферата на услугите и търговията, всички те си имат работни места, и някои от тях са в движение постоянно.
Миналата седмица излязох в два следобед, да отида на лекар, трафика беше стабилен. Тия хора що не са хоум офис, нямам идея...

# 148
Някои хора само се водят хлум офис и пускат два мейла на ден. Сами си признават, че ходят по разходки и държат лаптопа пуснат.
Абе голямо работене пада, затова и взеха да съкращават напоследък IT-та, които си мислеха, че само напредни нагоре ще вървят.

# 149
  • София
Зависи от естеството на работата, разбира се.
Шофьорите, продавачките, лекарите, чистачките и т.н. няма как да работят дистанционно.
Инженерите, счетоводителите, юристите и т.н. има как.
И е важно да си вършиш работата качествено и в срок, а не да седиш 8-9 часа на един стол, нито е необходимо да те дебнат да не би да прекъснеш работния процес и да идеш до тоалетна.
Както писах, има професии, при които има системи за оценка на качеството и от тази оценка зависи заплатата, а не откъде работиш и дали цъкаш нон-стоп на компютъра.

Съкращенията в IT сектора идват и от напредъка на технологиите. ИИ вече се самопрограмира, а и всеки втори, едва ли не, се (само)обучава в сферата, независимо от това какво образование има и какво работи.

Общи условия

Активация на акаунт