Второ дете

• 5 120
  • 87
  •   1
Отговори
# 45
Ако някой възприема като хейт моето мнение, че 780 лева вече са джобни пари, на фона на цените, си е негов проблем.
Кило домати 5 лева,кило череши 14 лева, евтин сандвич в магазина, състоящ се от две филийки с нещо по средата 5 лева, малко бурканче лютеница 10 лева, дюнер 8 лева, чиния супа с хляб 10 лева, най евтината баничка с айран 5 лева...
То, че баба знае 2 и 200 е отделен въпрос, някои хора още помним средата на 90- те години.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 12:27 от Прекрасная Василиса

# 46
Ако някой възприема като хейт моето мнение, че 780 лева вече са джобни пари, на фона на цените, си е негов проблем.
Кило домати 5 лева,кило череши 14 лева, евтин сандвич в магазина, състоящ се от две филийки с нещо по средата 5 лева, малко бурканче лютеница 10 лева, дюнер 8 лева, чиния супа с хляб 10 лева, най евтината баничка с айран 5 лева...
То, че баба знае 2 и 200 е отделен въпрос, някои хора още помним средата на 90- те години.

Беше ми интересно как вървят цените в България. Мерси! Скъпичко, но ако човек си готви вкъщи няма нужда да купува скъпи боклуци.

Много гнусни повечето коментари тук. Съветвам авторката изобщо да не обръща внимание, ами да си ражда второто дете. Време има, но няма смисъл да отлага. Това е най-хубавото, трайно и смислено нещо в живота - да имаш син/дъщеря, брат/сестра. Освен, ако не сте крайно бедни, без покрив на главата или във война няма за какво да отлагате. Освен това гаранция за нищо няма в живота. Сега всичко е наред, утре може да се завърти колелото. Преценяваш дали искаш да планираш спрямо песимистична или оптимистична гледна точка. Ние имаме три породени деца между 5 и 8 години. Сами сме ги отгледали с мъжа ми, на ясла и градина не са стъпвали. Сега чакаме четвърто. Когато човек има желание, се спрява. Още повече, че и мъжа ти иска повече деца. Говорим за две, не за десет.

# 47
  • По света и у нас
Съгласна съм, че 780 е много малко, но пък всеки си знае какви са му останалите доходи и харчове. Едни очакват да живеят с Гучи, а други с череши собствено производство.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 20:39 от PriMadonna

# 48
  • Sofia
Действително в началото е трудно докато са в бебешка възраст, но после се водят заедно по площадки, заедно на училище и спортове, далеч по лесно ми се вижда от това да съчетаваш ученик с бебе или 2-3 годишно. А при достатъчно желание може да имате и 3то малко като поотраснат първите две.
Точно такава е нашата конфигурация. И смятам, че така наистина се гледат по-лесно (след като първите две минат бебешката възраст).
Големите ни са с две години разлика. Израстват заедно и после наистина навсякъде ги водим в комплект (на ДГ, училище, курсове по математика/чужд език, спорт и т.н.).
Като поотраснаха, можехме да си позволим и трето. Между н°2 и н°3 разликата е 7 год. С първолак и бебе също се ядва. Доста по-спокойно е отколкото с 2 малки деца накуп. Едно е да помагаш на едното за домашни, съвсем друго е да обгрижваш изцяло и двете.

# 49
Много е наивно сега разпространеното вярване, че първо трябва да се купи имот, да се заделят голяма сума пари и чак тогава да се планира създаване на семейство. Няма гаранция за нищо в този живот. Няма как човек да се застрахова.

# 50
И аз мисля, че не е задължително всяка жена да има първо образование, собствено жилище, спестявания, кариера, подкрепа от родителите си, че да има едно, или две деца. Каквото е разпространеното мнение тук, в този форум, особено ако някоя жена се оплаче от мъжа си, и всички вкупом почват да я хокат къде е мислела, като е забременявала,  що не е учила, що няма къде да отиде, и прочие.
Не веднъж съм казвала, че и ако нашите родители разсъждаваха така, нас нямаше да ни има. И че никой не е застрахован в този живот. Просто авторката трябва сама да си прецени, за себе си. Тя ще ражда, тя ще си гледа децата. И породени деца се гледат, и по голямо жилище се купува. И сладолед може от 1.50, и от 4.50 да купиш.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 19:44 от Прекрасная Василиса

# 51
Също така е много наивно да се мисли, че детето трябва да има най-близък човек в лицето на брата/сестрата. Реално голяма част от хората нямат никакви такива отношения с братята или сестрите си.
Да не говорим, че тия сестри почват да се карат кой кого да гледа, а накрая се изпокарват за наследствения имот.

# 52
Е, щом се е стигнало до там, че не трябва първо една жена да учи и след това да мисли за деца - зарежи.

# 53
".... за мен наближава времето да се връщам на работа. ....... нещата много се промениха и дори не искам да стъпвам там. Много ми е добре вкъщи........ Когато родих и първите месеци с бебе просто за мен беше немислимо да имаме второ. Цялата грижа, внимание, недоспиване явно са ми дошли в повече и до днес мъжа ми не смее да отвори темата................ с първото дете бях в страшна дупка. Отделно и ме притесняват много неща. Първо, че живеем в малък апартамент, а искам и двете ми деца да си имат собствена стая, второ - как се случва всичко вкъщи и ще имам ли енергията да се справя, трето- не знам защо, но много се притеснявах с първата ми бременност дали всичко ще е наред с детето. Постоянно ходех по изледвания и консултации, без да има смисъл или проблем. Бях полудяла. Правих си всевъзможни изследвания, за които мъжа ми не знае, но просто някак трябваше да се чувствам спокойна. "
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Изглежда, авторката толкова е намразила работата си, че е започнала да мечтае за бебе за да избегне връщането си на работа.
А и това, че е била в страшна дупка с първото дете е доста притеснително.  Може би трябва да се посъветва със специалист дали не е застрашена от следродилна депресия - от това, което съм чувала и чела, това е доста страшно.
Аз не бих я посъветвала да бърза с второ бебе.

# 54
  • Paris, France
И аз мисля, че не трябва  всяка жена да има първо образование, собствено жилище, спестявания, кариера, подкрепа от родителите си, че да има едно, или две деца. Каквото е разпространеното мнение тук, в този форум, особено ако някоя жена се оплаче от мъжа си, и всички вкупом почват да я хокат къде е мислела, като е забременявала,  що не е учила, що няма къде да отиде, и прочие.
Не веднъж съм казвала, че и ако нашите родители разсъждаваха така, нас нямаше да ни има. И че никой не е застрахован в този живот. Просто авторката трябва сама да си прецени, за себе си. Тя ще ражда, тя ще си гледа децата. И породени деца се гледат, и по голямо жилище се купува. И сладолед може от 1.50, и от 4.50 да купиш.

Моите родители точно така разсъждаваха и слагаха образование, жилище, кариера, пътуване, помощ от родители пред брак и дете.

Времената на родителите ни са били различни, но са имали деца рано точно заради наличие на млади, пенсионирани баби. Колежките на майка, които са се оженили още 2, 3 или 4ти курс, си бяха метнали децата на бабите. Майките им още работеха. Аз също изчаках майка да се пенсионира. 

Сега ако ме питаш, сладолед не пипвам, камо ли да купя. Без много неща може, но децата са си огромен разход, а породените се гледат много трудно в началото.

Предпочитах да остана бездетна, отколкото бездомна, вечно недоспала и спихната. Жилище се купува и продава, но дете няма как да върнеш ако ти дойде нанагорно.

Исках да кажа, че няма лошо да се ражда рано или без баби, но в случая на авторката тя няма да роди, защото иска второ детенце, а за да не се връща на работа. Само дето пак ще трябва да се върне, но с две малки деца. При нея липсва желание за дете, както и енергия.

# 55
Анджък де, нали и аз това казвам. Че авторката явно не гори от желание да ражда второ дете, и се чуди как и дали ще го справи, а търси вариант да не се връща на работа, защото явно й е харесало да си стои вкъщи, докато детето е цял ден на градина.
И под липса на образование нямам предвид жените да учат до 8 клас, а че не е задължително всички да са с висше образование, особено, ако става въпрос за някой измислен университет и измислена специалност, след завършването на която, и получаването на заветната тапия за вишу, пак ще продължат да си работят като продавачки, маникюристки и камериерки. И по добре, вместо само да плащат такси и да не научат нищо,  дори и да не могат да обяснят какво, аджеба да учили, само и само да бъдат с вишу, да си намерят някаква професия, или да почнат малък бизнес.
И, Невена, едно е, когато родителите ти на времето са били висшисти, второ , трето поколение, с научни степени и кариера,  да разсъждават така. Друго е, когато в днешно време майка ти е шивачка, а баща ти шофьор, да влагаш пари в някаква измислена диплома, само и само да не си като тях. По принцип, крушата не пада по далеч от дървото.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 19:29 от Прекрасная Василиса

# 56
  • Варна
Мен ето това най-много ми избоде очите:

"Постоянно ходех по изледвания и консултации, без да има смисъл или проблем. Бях полудяла. Правих си всевъзможни изследвания, за които мъжа ми не знае..."

Кофти психическо състояние, друсала я е яка хипохондрия и най-лошото - всичко това се е криело старателно от мъжа, който се очаква да е съпруг, баща и най-близък човек. Е, ами ако това се повтори и с второто дете, не знам кое по-напред, лекари ли, домашна работа ли, бебе ли, голямо дете ли, мъж...

# 57
С две деца, особено пък породени, е много по трудно, отколкото с едно. Дори и голямото да си ходи редовно на детска градина, а мама да си седи вкъщи само с малкото, пак няма да е айляк.
Пък авторката сама ще си прецени, аз само давам гледна точка, не мисля, че хейтя. На нейно място бих се върнала на работа, и веднага почвам да си търся друга. След като се закрепя на новата работа, почвам да мисля за второ дете.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 19:32 от Прекрасная Василиса

# 58
  • Paris, France
Скрит текст:
Анджък де, нали и аз това казвам. Че авторката явно не гори от желание да ражда второ дете, и се чуди как и дали ще го справи, а търси вариант да не се връща на работа, защото явно й е харесало да си стои вкъщи, докато детето е цял ден на градина.
И под липса на образование нямам предвид жените да учат до 8 клас, а че не е задължително всички да са с висше образование, особено, ако става въпрос за някой измислен университет и измислена специалност, след завършването на която, и получаването на заветната тапия за вишу, пак ще продължат да си работят като продавачки, маникюристки и камериерки. И по добре, вместо само да плащат такси и да не научат нищо,  дори и да не могат да обяснят какво, аджеба да учили, само и само да бъдат с вишу, да си намерят някаква професия, или да почнат малък бизнес.
И, Невена, едно е, когато родителите ти на времето са били висшисти, второ , трето поколение, с научни степени и кариера,  да разсъждават така. Друго е, когато в днешно време майка ти е шивачка, а баща ти шофьор, да влагаш пари в някаква измислена диплома, само и само да не си като тях. По принцип, крушата не пада по далеч от дървото.

Като дете живеехме до шивачка и шофьор. Завидни доходи имаха и доста по-високи от тези на много висшисти. И тогава висшето образование и научна кариера не бяха гаранция за високи доходи. Даваха други хоризонти, отваряха врати, но пък повечето научни работници имаха по много малко деца, често едно. Сред тях имаше и доста бездетни и липсата на дете не ги беше направила богати.

Нея образование в момента не я бърка, та да го нищим. Според мене или не си харесва работата и е добре вече да търси нова, или работата и е далече, изморява я разстоянието и пак е добре да търси нова. Като намери мечтаната работа и почне да не се чувства вечно изморена с дете и работа, детето порасте, може да си роди второ.

# 59
Невена, и аз това казвам, нали. Образованието, особено пък в днешно време, в България, изобщо не е някаква гаранция, че една жена може да се издържа сама , и то с деца.
Щото тук, в този форум, някоя като се оплаче, че не може да напусне мъжа си, и веднага се почват нападките - ама ти, с къв акъл раждаш, като нямаш висше, като нямаш собствено жилище, като нямаш спестявания за няколко години поне напред, ето, виж ме мен, аз и без мъж се оправям, и то прекрасно... Ама то ако всички чакат първо да имат всичко, първо, че повечето ще станат на по 50, и второ, пак не е сигурно, че ще имат достатъчно, според форумните стандарти, за да родят поне едно дете.
Не казвам, и че не трябва да се мисли, преди да се раждат деца, де
Та в случая на авторката, е хубаво добре да го обмисли, и то, заедно с мъжа си, а не да се допитва до форумните банши.

Общи условия

Активация на акаунт