Отговори
# 45
Здравейте , бях на преглед при гастроентеролог и ми изписа метилпреднизолон и пробиотик за лечение . Странно ми е за лечение на подут стомах  с болка такова лечение . Моля за мнение

Здарвейте!
И на мен ми се струва странно, но вероятно има изследвания, на базата на които се изписана тази терапия. Не мога да напиша нищо повече само върху вашите две изречения. Но категорично Ви съветвам или да се върнете и да Ви обяснят причината за тази терапия или да потърсите второ менение от гастроенетролог. Метилпреднизолон е кортикостероид - ефективен препарат, но за много селектирани заболявания - по-точно за много малко!!! и много тежки!!! и с много странични ефекти. Не може да го приемате без да знаете защо?

# 46
Здравейте и от мен! В края на миналата година майка ми беше диагностицирана с рак на правото черво ( диагноза СА 20). Гастроентерологът, който посетихме тогава ми каза, че това е наследствен вид рак и ме посъветва като нейна дъщеря ( 33 г.) да обърна внимание на това. Въпросът ми към Вас е кога трябва да започна с профилактичните прегледи и какви са те- ехограф, колоноскопия, туморни маркери... Всякаква информация ще ми бъде от полза. Благоевград предварително!

# 47
Здравейте! Възможно ли е, да запазя час за преглед при вас, и ако да, как точно?
Дъщеря ми е почти на 20 години и от доста време, има проблеми с болки в корема и оригвания. Двете понякога са несвързани едно с друго, но оригванията са непровокирани от храна. Получава ги след пиене на вода, след храна, без да е пила или яла. Направиха и гастроскопия, няма хеликобактер пилори. Диагнозата е Гастроезофагиална руфлуксна болест с езофагит. На хистологичния резултат пише, катарален гастрит НР/-/. Giemsa. Бяха изписани Гавискон 2-3 х 1саше и Левид 0.025 х 1. Докато ги пиеше, оригванията бяха ограничени, парене не е имала. Но след края на приема на Левид всичко се върна, като напоследък болките в стомаха се усилиха. Тя е студент първа година,  и от стреса, нещата още повече се провокираха и засилиха. Ще съм благодарна,  за всякаква информация и насока! От малък град сме и не е останал гастроентеролог тук, който да не сме посетили, без да могат да ни помогнат.

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 08:27 от Stefka Ka

# 48
Здравейте и от мен! В края на миналата година майка ми беше диагностицирана с рак на правото черво ( диагноза СА 20). Гастроентерологът, който посетихме тогава ми каза, че това е наследствен вид рак и ме посъветва като нейна дъщеря ( 33 г.) да обърна внимание на това. Въпросът ми към Вас е кога трябва да започна с профилактичните прегледи и какви са те- ехограф, колоноскопия, туморни маркери... Всякаква информация ще ми бъде от полза. Благоевград предварително!

Здравейте, трябва да направите колоноскопия. Това е основното изследване. То  е важно, не само да отхврърли туморен процес, но ако има полипи на дебелото черво да бъдат отстранени и да се минимализира риска за разитие на тумор. Както и да се опредили периода за последващи колоноскопии ако има нужда.

# 49
Здравейте! Възможно ли е, да запазя час за преглед при вас, и ако да, как точно?
Дъщеря ми е почти на 20 години и от доста време, има проблеми с болки в корема и оригвания. Двете понякога са несвързани едно с друго, но оригванията са непровокирани от храна. Получава ги след пиене на вода, след храна, без да е пила или яла. Направиха и гастроскопия, няма хеликобактер пилори. Диагнозата е Гастроезофагиална руфлуксна болест с езофагит. На хистологичния резултат пише, катарален гастрит НР/-/. Giemsa. Бяха изписани Гавискон 2-3 х 1саше и Левид 0.025 х 1. Докато ги пиеше, оригванията бяха ограничени, парене не е имала. Но след края на приема на Левид всичко се върна, като напоследък болките в стомаха се усилиха. Тя е студент първа година,  и от стреса, нещата още повече се провокираха и засилиха. Ще съм благодарна,  за всякаква информация и насока! От малък град сме и не е останал гастроентеролог тук, който да не сме посетили, без да могат да ни помогнат.

Здравейте, ще направя консултация разбира се. Ще намерите информация къде и кога консултирам в Супердок.
Не са изписали съвсем точната терапия за рефлукс езофагит и вероятно затова и не се повлиява напълно. Моля вземете със себе си всички изследвания  и описания на гастроскопията и хистологията.

# 50
Здравейте , бях на преглед при гастроентеролог и ми изписа метилпреднизолон и пробиотик за лечение . Странно ми е за лечение на подут стомах  с болка такова лечение . Моля за мнение

Здравейте!
И на мен ми се струва странно, но вероятно има изследвания, на базата на които е изписана тази терапия. Не мога да напиша нищо повече само върху вашите две изречения. Но категорично Ви съветвам или да се върнете и да Ви обяснят причината за тази терапия или да потърсите второ мнение от гастроентеролог. Метилпреднизолон е кортикостероид - ефективен препарат, но за много селектирани заболявания - по-точно за много малко!!! и много тежки!!! и с много странични ефекти. Не може да го приемате без да знаете защо?
Дали не Ви е изписан метронидазол?

# 51
Здравейте!
Изключително се радвам, че има и такъв специалист в бг-мама.
От 17 години съм с диагноза Първична билиарна цироза и автоимунен хепатит, тоест оверлап синдром. Имам камъни в жлъчката от тогава, но без кризи до момента, и  ужасен колит, който ми създава най- много проблеми. След поредната тежка криза лекуващият гастроентеролог предложи да включи към лечението антидепресант. Отклоних отговора, защото имам резерви към подобни лекарства.
Иначе постоянно съм на урзофалк и имуран, пробиотици и спазмомен за болките.
1. Как бихте коментирали антидепресант за тежко протичащо СРДЧ?
2. Друг въпрос- след прекарана неочаквана бъбречна криза, лекуващият гастроентеролог видя на ехограф камъчета в бъбрека и препоръча лечение. Ще има ли проблеми с лекарства предвид проблемите с черния дроб и дебелото черво?
3. Не мога да различавам болките от чернодробното заболяване, евентуални бъбречни проблеми/взех ги за жлъчна криза/ и болки в кръста, които са характерни за Болест на Бехтерев, с тази диагноза съм от над 20 години и в 4-ти стадий. Как да се ориентирам какъв е проблема, за да не обикалям всичките си лекари по списък?

Здарвейте!
Имате диагностицирани сериозни заболявания. От това, което ми пишете разбирам, че сте лекувана адекватно. Необходим е по-детайлен преглед на направените до сега изследвания, като и на актуалното Ви състояние за да се даде професионален съвет за по-натаъчно лечение на коремните Ви оплаквания. Не пишете дали имате направена до сега колоноскопия? Пишете само, че имате синдром на раздразненото черво. Как е поставена тази диагноза? Изключени ли са възпалителни чревни заболявания като болест на Крон и Уцерозен колит?
По отношение на бъбречният Ви проблем - не може сама да определите какъв е проблемът и не Ви съветвам да го паравите, поне не в началото. Консултация с гастроенетролог или нефролог са препоръчителни. И двата специалиста правят абдоминална ехография и могат да оценят, кой от двата органа страда в момента на болката. Поне гастроенетролзите могат да оценят и бъбреците. Личният лекар също по анамнеза т.е характеристика на болката, какво я провокира, на къде ирадиира, от какво се повлиява, какви други сиптоми има с нея може да Ви ориентира какъв е проблемът в момента.

Благодаря, докторе!
Изключени са улцерозен колит и Крон. Предстои скоро колоноскопия, но повече като контролен преглед. А антидепресант удачен ли е като лечение за тежко протичащо СРДЧ? Не помагат другите средства, но антидепресант ме тревожи.

Здравейте!
Антидепресанти могат да бъдат изписани при синдорм на раздразненото черво ако другите симптоматични средства и корекция в диетата не помагат. Не е неправилно, особено ако Ви проследява един и същи гастроентеролог и Ви познава като пациент - т.е как са се развивали симптомите Ви, как са се повлиявали от терапията. Добре, че има планирана колоноскопия.

# 52

Здравейте, трябва да направите колоноскопия. Това е основното изследване. То  е важно, не само да отхврърли туморен процес, но ако има полипи на дебелото черво да бъдат отстранени и да се минимализира риска за разитие на тумор. Както и да се опредили периода за последващи колоноскопии ако има нужда.
А на каква възраст трябва да е първата колоноскопия?

# 53
Здравейте д-р Симонова!
Сърцебиене, пулс 100 и екстрасистоли след хранене на какво могат да се дължат? Не се влияе от вида и количеството на храната.
Не са постоянни, като че ли се появяват преди и по време на цикъл, но не всеки месец. Кардиолог предположи диафрагмална херния. Как се установява дали това е причината?

# 54
Здравейте д-р Симонова!
Сърцебиене, пулс 100 и екстрасистоли след хранене на какво могат да се дължат? Не се влияе от вида и количеството на храната.
Не са постоянни, като че ли се появяват преди и по време на цикъл, но не всеки месец. Кардиолог предположи диафрагмална херния. Как се установява дали това е причината?

Здравейте,
вашите оплаквания приличат много на оплквания както при синдром на Рьомхелд. Но за да се постави тази диагноза трябва да се направят обективни изследвания. Обърнете се към гастроентеролог за да извърши всички необходими изследвания.

# 55
  • София
Здравейте д-р Симонова. Може ли да споделите повече за функционалната диспепсия и по-точно как се диагностицира. Това е диагнози по изключване, т.е. трябва трябва да се направят тестове за изключване на заболявания. Въпросът е какви тестове препоръчвате да се направят, и ако те са негативни, да се постави диагноза ФД?
Започва се с гастроскопия, проверка и лечение на Хеликобактер, проверка дали е сполучливо лечението. Дотук добре, но после какво прави пациентът, когато гастроскопията е чиста, няма бактерия, но симптомите продължават. Тук поставяте ли диагноза ФД, или са необходими още тестове?

# 56
Здравейте д-р Симеонова! Имах болки в корема и си направих колони и гастро скопии. Открити са: Холикобактер пилоти, който лекувам в момента с антибиотици и д-р.лекарства. Пробиотик а колко време след изпиване на антибиотик да пия?
И още 1 въпрос - откриха ми хеатална херния, която ми казаха, че е голяма. Да събера мнения за операция. Насочете ме към  коремен хирург?  И трябва ли непременно да се оперира ?

# 57
Здравейте,
От миналия месец след гастроскопия съм с диагноза гастрит,хиатална херния ,а накрая излезна и хеликобактер. На 3 ден от приема на двата антибиотика за бактерията  получих разстройство,постоянно гадене,замаяност и ги спрях.Вече цяла седмица ми е зле. Има ли лечение без антибиотици,или поне да е с един,а не два или три едновременно?

# 58
Здравейте отново!
Само преди часове се прибрах от болницата, след отстраняване на жлъчката. Имам нужда и от колоноскопия, но не знам колко време след операцията мога да направя колоноскопия предвид упойките. Просто дадох преднина на това, което сметнах за по-- спешно.

# 59
Здравейте отново!
Само преди часове се прибрах от болницата, след отстраняване на жлъчката. Имам нужда и от колоноскопия, но не знам колко време след операцията мога да направя колоноскопия предвид упойките. Просто дадох преднина на това, което сметнах за по-- спешно.

Здравейте!
Моят съвет е да изчакате поне 2 месеца, ако няма спешност в изследването.
Не са проблем упойките, но холецистектомията е оперативна интервенция.

Общи условия

Активация на акаунт