Седмокласна изпитна тема -16.06-22.06 - И съседите даже са чули, тази седмица има матури...

• 108 088
  • 2 164
  •   1
Отговори
# 990
А взимат ли се много точки за объркване на името на  един герой на преразказа според Вас? Благодаря предварително!
Няма да са много. 1 до 2 вероятно.
Случайно знаете ли колко точки ще вземат ако историята с книжката е писана в сегашно време?
Ето цитата, за мен е объркващо какво казва, но бих се доверил на Санака.

Само да вметна, че минали години...

Говоря точно за въпроси от същия тип  и дори под същия номер от минали НВО-та, където проверяващите стриктно са се придържали към ключа и всичко различно са оценявали с 0 т...

"16. В листа за отговори запишете ДВЕ особености на дейнотериума, които според текста го отличават от слона и за които в таблицата са посочени конкретни данни." (2023 г.)

И това съм минала. Прословутите "бивни". Ние пак малко изписахме за 16 въпрос. Тогава какво беше...
Но дадоха 2т от 4т за ЕДНО от търсените.

# 991

Искам да измисля някаква награда за положения труд, независимо от резултатите. Може би семейна екскурзия за 4-5 дни. Обмислям я с кола и разглеждане на градове по пътя. Гардаленд ми хареса като парк и крайна точка. Дайте някакви идеи за интересни места за младежите Simple Smile
Наскоро се върнахме от Виена, освен основните забележителности, моят син (почти на 20г),направо се прехласна в Къщата на морето, гейминг музея(който е зад къщата и откара там повече от два часа) и особено музея на военната история, с танковата зала.

# 992
  • София
Дано при децата страстите да са се уталожили без значение как са се справили, оценяването на преразказа за мен е толкова субективно, че крие риск от големи изненади и в двете посоки.

Някой пита за триъгълник с вграден транспортир, мислех да пиша, но забравих - у нас всички са такива, струваха 1лв в Кауфланд по спомен, точно заради цената купихме 5 броя.

Успех на НВОто утре 🍀

# 993
Транспортирите не са ли забранени ?

За преразказа, нашите винаги са оценявани по тази скала. Доста се разминава със споделяната тук.
https://www.regalia6.com/ucRegalia/regalia_files/piz_7kl_2021/BE … rii-prerazkaz.pdf

# 994
Намерете им обикновен триъгълник. Не рискувайте да им го вземат квесторите и да се притеснят децата.

# 995
Искам да измисля някаква награда за положения труд, независимо от резултатите. Може би семейна екскурзия за 4-5 дни. Обмислям я с кола и разглеждане на градове по пътя. Гардаленд ми хареса като парк и крайна точка. Дайте някакви идеи за интересни места за младежите Simple Smile
Аз и наборката преди година бяхме много впечатлени от това https://www.minimundus.at/. Не знам дали ще ви е на път, но препоръчвам.

За българския, мачът вече е свирен, да се съберат децата и утре с нов хъс за победа да преодолеят и математиката.

# 996
Цитат
Ето и информация от текста: " Според споменатия закон всяко училище у нас има право да въведе допълнителни ограничения в своя правилник."

Въпрос 16 " Като имате предвид информацията от текста, в листа за отговори запишете ДВА документа, според които училището въвежда ограничения за използване на мобилни телефони."

Разсъждението на моето дете: “според кой документ училището въвежда” -“според споменатия закон…”. Къде го въвежда? - “в своя правилник” .

И детето е било абсолютно право!
Това е точно така.
Спрямо информацията в текста - документът, според който училището въвежда ограничения за използване на мобилни телефони е само един: Закон за предучилищното и училищното образование
и съгласно него училището въвежда ограничения за използване на мобилни телефони в своя Правилник.

Предоставените отговори на зад. 16 от МОН са абсолютно грешни!
Сигнализирах министерството още сутринта за проблема.

# 997
  • София
Въпрос 16 ще се дискутира още, може и да бием бивните Satisfied

Не ми дава мира и ще си задам глупавия въпрос - на 14 (за еднородните части) детото е написало отговор: тетрадка и учебник. В ключа са посочени за верни: тетрадка, учебник/тетрадка или учебник.
Вчера над 5 пъти ме попита ще му вземат ли точките. Уверих го, че не, но да попитам и тук - мога ли наистина да съм спокойна Laughing

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 08:30 от Niffi

# 998
  • София
Не разбирам как разнищвате 16 въпрос толкова време, но в изречението "носи тръгълник, пергел, молив, гума и черен химикал" виждате написана забрана за носене на триъгълник с градусни мерки. Няма да хукна да диря "обикновен" триъгълник, като му го вземат, ще си нарисува чертеж на черновата и няма да чертае на беловата, това да му е драмата.

# 999
Въпрос 16 ще се дискутира още, може и да бием бивните Satisfied

Не ми дава мира и ще си задам глупавия въпрос - на 14 (за еднородните части) детото е написало отговор: тетрадка и учебник. В ключа са посочени за верни: тетрадка, учебник/тетрадка или учебник.
Вчера над 5 пъти ме попита ще му вземат ли точките. Уверих го, че не, но да попитам и тук - мога ли наистина да съм спокойна Rolling Eyes
[/quote

Не мисля

# 1 000
Ако въпросът беше " Като имате предвид информацията от текста, в листа за отговори запишете ДВА документа, според които е забранено използване на мобилни телефони училището .",
тогава отговорът би бил закон и правилник, и всичко щеше да е точно. Но те са го завъртяли, най-вероятно умишлено, и е станало двусмислено и некоректно.

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 08:43 от Mur

# 1 001
  • София
Вчера над 5 пъти ме попита ще му вземат ли точките.
Не, разбира се! Съвсем изтрещяхте вече. Joy

Забравяйте ги вече тези документи и започвайте да мислите за симетралата и еднаквите триъгълници. Grinning

# 1 002
Не разбирам как разнищвате 16 въпрос толкова време, но в изречението "носи тръгълник, пергел, молив, гума и черен химикал" виждате написана забрана за носене на триъгълник с градусни мерки. Няма да хукна да диря "обикновен" триъгълник, като му го вземат, ще си нарисува чертеж на черновата и няма да чертае на беловата, това да му е драмата.

А аз не мога да разбера как един добронамерен съвет може да се приеме по такъв начин. Каквото искате им пращайте, ваша си работа.

Ако щех хуквай да дириш "обикновен" триъгълник. Хич не ми дреме за детето ти и какви пособия ще носи.

# 1 003

Има линийки с вграден калкулатор...същото е. Не може!
Пише изрично какво може. Всичко извън изрично и конкретно изброеното  - не може.
За мен е просто и ясно.

# 1 004
Кажете, моля, къде да видя в документ.
До коя дата трябва да е оформен успехът? Класната казва 30-ти юни...
Искам да го водя на изпит в частно, но не искам да присъства на оформянето.

Общи условия

Активация на акаунт