Седмокласна изпитна тема -16.06-22.06 - И съседите даже са чули, тази седмица има матури...

• 105 875
  • 2 164
  •   1
Отговори
# 2 010
Или да им направят интересен изпита като в Американския, на есе. Да се учат да мислят, а не само да зубрят апосиопези
Това ние учили ли сме го? Съвсем сериозно питам, щото бях мноо дОбра по БЕЛ, но нещо ми убягва тази завъртяна думичка

# 2 011
Аз със сигурност не съм. Иначе щях да помня, нищо че съм стара

# 2 012
Аз със сигурност не съм. Иначе щях да помня, нищо че съм стара
Начи пичагата изби рибата с есето в АК.. на математиката се е издръндил и слава Богу, че мое финансово чудо тогава. Но да, много подкрепям идеята да мислят, а не да се разсъждава по затвърдени матрици.. и баба Илийца с кола...

# 2 013
Едно време имахме предмет "писмени"...писмени работи ли беше...нещо такова. Там разтягахме локуми..тоест анализирахме писмено творби.
Не помня до 7 клас ли..май в гимназията да беше...

# 2 014
Не може да е есе:) няма да има шаблонни параметри по които да се оценява!

То нали НВО е замислен като инструмент, с който да се мери хем училищното образование, хем да е и като изпит за вход в гимназии. Та не може да пасне на всички, де:)

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 15:46 от Compass

# 2 015
Слава богу избрахме уникален преподавател по математика. Ходиха 3 деца заедно. Човекът с хумор и забава ги накара да решат стотици задачи. Ако всички бяха като този учител с главно "Ч" може би нямаше да има нужда от допълнителни уроци, а само от твърда родителска ръка.

Това подозрително много прилича на нашият учител Wink Случайно уроците да са били в района на УАСГ?

Да. Уникален човек.

# 2 016
vania_svet, може ли контакти на този господин, ако е удобно на лични?

# 2 017
Аз да ви върна малко на темата БЕЛ. Току що прочетох следната статия, която изключително много съвпада с мнението на дъщеря ми, която е силно увлечена по литературата:

https://fakti.bg/mnenia/980408-liana-pandelieva-razkazat-koito-s … ost-i-gavra-s-tah

Вие какво мислите, какво мислят вашите деца за текста за преразказ?

# 2 018
  • у дома
Кога е имало общообразователен тест + още един изпит, не съм чувал за това, Как е изглеждал този тест, може ли да се намери някъде?
Милка, аз кандидатствах по този начин през 2000 година, тогава беше за първи път. Тестът се водеше ТОП тест (тест общообразователна подготовка) и включваше въпроси от изучавания материал в 7 кл. по БЕЛ, математика, биология, химия, география, история. За мен тогава беше много лесен и въпросите бяха действително базови. Ученикът, който искаше да кандидатства, задължително полага този тест и по избор после БЕЛ или математика. За мен това е изключително справедлив начин да се отсеят децата за МГ и ЕГ (най-общи казано). Не знам колко просъществува и кога и защо точно го премахнаха, но е факт, че за такива инвалиди по математика като мен беше страхотен бонус.
Не,не се е водил така ,а Национален изпит тест-намерих в архивите този от 2001 год и след малко ще го снимам и кача.

# 2 019
Така съм го запомнила, така го казах, извинявам се за грешката.

# 2 020
Аз да ви върна малко на темата БЕЛ. Току що прочетох следната статия, която изключително много съвпада с мнението на дъщеря ми, която е силно увлечена по литературата:

https://fakti.bg/mnenia/980408-liana-pandelieva-razkazat-koito-s … ost-i-gavra-s-tah

Прочетох литературния напън на Панделиева, не ѝ се е получило - факт. Как го намира детето ми - смешно, тъпо, безсмислено. Не преразказа на Панделиева, а творбата на.. не ѝ помня името на дамата, но няма да го търся. Плъзнали са колажи, мемета и майтапи между хлапетата с откровена подигравка. Ако аз бях автор, щях да потъна от срам. Нещо в този формат и тази част от изпита ми се струва, че се гаврят с учениците. Нещо не се получава както трябва и не го намирам за образователно. Никак.

# 2 021
Сигурно зависи от детето. Голямата ми дъщеря, 9ти клас, много чете и обича да пише съчинения, като я попитах как и се струва, каза “скучно” 🙃 Малката каза, че е бил сравнително лесен за преразказване и смята, че се справила добре. Тя пак хич не обича да чете… Прекръстих се, запалих свещ и чакаме резултатите 🤣

# 2 022
  • у дома
Няма защо,аз изобщо не му помнех името...Обаче съм сигурна,че за ЕГ и МГ не трябваше да си избираш бел или мат,а се държаха и двата изпита и се взимаха и двете оценки.Как е било в Хуманитарните гимназии не знам,защото при нас няма такава.

# 2 023

За мен винаги е било непонятно защо именно преразказ. Това не е тест за познания по български език - граматика, лексика, умения за логическо излагане на теза, а е тест за памет. И ако пропуснеш примерно цвета на кичура в косата на героинята ти отнемат точки.  ОК, ако е нещо есеистично ще има проблеми с оценяването, ама тогава да въведат комбинация от диктовка + коригиране на текст с грешки.

# 2 024
Няма защо,аз изобщо не му помнех името...Обаче съм сигурна,че за ЕГ и МГ не трябваше да си избираш бел или мат,а се държаха и двата изпита и се взимаха и двете оценки.Как е било в Хуманитарните гимназии не знам,защото при нас няма такава.
Така ли беше? Забравила съм, мисля, че ходих и на двата и си избрах БЕЛ, защото имах по-висока оценка. Нямам спомен в балообразуването да са влизали тест, БЕЛ и математика. Обаче не споря, защото много забравям в последно време. Кандидатствах и ме приеха в мечтаното ЕГ тогава.

Общи условия

Активация на акаунт