Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 14 286
  • 440
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте, момичета.
Бях с положителен тест за бременност,  като в 6 г.с чухме пулс. Но за съжаление в 6 г.с + 4 дни, плода вече нямаше сърдечна честота. 🥹 Доктора ми назначи да направя основния панел за тромбофилия. Това са резултатите ми от днес, дали може да ме насочите какво да изследвам допълнително, както и добър хематолог.
Това е втора бременност, през първата не съм имала проблем. Слава на Бог имаме прекрасно детенце!
Много ви благодаря, на всички пожелавам лека бременност. А на останалите скорошно забременяване! 🙏

# 421
  • София
Имаш мутация по високорисков фактор V, свързан с повишено кръвосъсирване и тромбообразуване. Имаш и мутация в нискорисков фактор PAI, свързан с проблеми във фибринолизата (разграждането на тромбчета). И третата мутация е свързана с неусвояване на синтетични витамини от група Б.

Премери нивата на Б9 и Б12 и при ниски стойности приемай само метилирани форми. Витамините трябва да са близо до горната референтна стойност преди забременяване. Консултирай се още отсега с хематолог за назначаване на терапия при следваща бременност. След забременяване се следи при АГ с опит с проследяване на бременни с тромбофилия, да следите редовно кръвотока на маточните артерии както и коагулация на 4 седмици.
Можеш да прочетеш първа страница на темата. 🍀

# 422
  • Варна
Здравейте момичета, какво мислите за тези резултати?
15 дена след трансфер съм и от 14 дена на клексан 0.4
Имам една успешна бременност, последвана от два аборта, съответно в 11та и 9та г.с., след които ми откриха тромбофилията.

Последна редакция: ср, 12 ное 2025, 21:44 от loter

# 423
Здравейте!
След напипване на тромб на ръката, съдов хирург ми назначи изследвания за тромбофилия (в Лина,  не съм убедена, че беше правилното място) и сега ме вика, за да ми назначи лекарства за тромбофилия. Дали не трябва да се консултирам с хематолог? Или да повторя изследването? Сериозни ли изглеждат нещата? Всичко започна след тромбофлебит на същата ръка след абокат. Всичко ми е ново, имам две деца, които износих без никакви съмнения и проблеми и седя и мисля - какво се случи? Ще съм благодарна на всяко мнение от препатили. Прикачвам резултатите.

# 424
  • София
Съдовият хирург в случая зная най-добре какво да назначи.
Може да обясни и какъв проблем предполага всяка от мутациите.

Като цяло хомозиготната мутация в PAI, макар да се води нискорискова, предполага проблеми в процеса на фибринолиза, тоест разграждането на тромбчета. В комбинация с другите мутации и други ненаследствени фактори може да направи проблем, както е станало с вас. Вероятно ще проследите кръвосъсирването, докато назначените медикаменти нормализират състоянието.

Можете да обсъдите какви контролни изследвания можете да правите, и какви медикаменти да приемате в бъдеще, в какви ситуации да внимавате - операции, травма на крайници, залежаване. Няма нужда да повтаряте генетичните изследвания, резултата от тях няма да се промени.

Можете да прочетете първа страница на темата. Flowers Four Leaf Clover

# 425
Здравейте! Прилагам резултатите ми от изследване за тромбофилия.

Консултирала съм се с АГ и хематолог, но ме съветват единствено да приемам метилирана форма на фолиева киселина и чак при положителен тест за бременност да пристъпим към терапия. Притеснявам да не изпускам нещо докато видя този положителен тест понеже сме в активни опити за бебеправене, а имам един аборт зад гърба си миналата година в 10 г.с. (отговаряше на 9 г.с.)…

# 426
  • София
Да, терапията е добре да се започне веднага след забременяване. Някои специалисти предпочитат да ви следят и да назначат терапия едва след като се появи проблем, а други назначават терапия профилактично, за да не се стига до проблем. Аз бих предпочела профилактика, защото появи ли се проблем, докато терапията подейства, може вече да е късно. Могат да я назначат сега, и да я започнете след +тест. 🍀

Премерете нивата на Б9 и Б12, двата витамина трябва да са в равновесие, и близо до горната референтна стойност преди забременяване, за да работи правилно клетъчния метаболизъм. При ниски стойности приемайте метилирани форми и за б9, и за б12.

# 427
Фолиева киселина приемам от миналия месец и предполагам, че ще трябва да я спра за някакъв период от време преди изследването?

# 428
  • София
Да, ако я спрете за около две седмици ще покаже реалното ниво.

# 429
  • София
Момичета, излезнаха резултатите от допълнителните два фактора. Спрях хранителните добавки и след 2 седмици ще изследвам хомоцистеин, Витамини Б9 и Б12. Мисля даже да пусна Витамин Д, че скоро не съм го изследвала. Смятам след като излязат витамините да се видя с д-р Тончев. Предполагам, че в моя случай терапията ще бъде Фраксипарин. Има ли смисъл да пускам други фактори за тромбофилия или ако доктора прецени тогава да пускам?

# 430
  • София
Като ти назначи терапия, след това следиш коагулация и кръвоток, и ако е необходимо се коригира терапията. Може да назначи още от началото НМХ, може и по-нататък.

# 431
  • София
Като ти назначи терапия, след това следиш коагулация и кръвоток, и ако е необходимо се коригира терапията. Може да назначи още от началото НМХ, може и по-нататък.
Правя ин витро, все още не съм бременна. Имам една спонтанна бременност, завършила със задържан аборт в 9 г.с. и сега два неуспешни трансфера.

# 432
Здравейте, момичета. Моля за съвет. Преди една година загубих бебе в 30гс. На хистологията се установи стеснени кръвоносни съдове на плацентата. След преглед при д-р Тончев той ми назначи изследвания за тромбофилия и прикачвам резултатите по-надолу. Той ми каза при следващ положителен тест да започна нмх и да се чуем за последващи изследвания. След това бях на преглед при д-р Калчев и той ми даде рецепта за Клексан 0,4 при положитен резултат. Вчера си правих кръвен тест за бременност, който е положителен. Въпросът ми е дали да започна Клексан, докато ми дойде срещата с хематолог/гинеколог или да чакам първо преглед и насоки? Объркана и притеснена съм и не знам какво да правя... Благодаря

Последна редакция: сб, 15 ное 2025, 12:24 от Анонимен

# 433
Здравейте, момичета. Моля за съвет. Преди една година загубих бебе в 30гс. На хистологията се установи стеснени кръвоносни съдове на плацентата. След преглед при д-р Тончев той ми назначи изследвания за тромбофилия и прикачвам резултатите по-надолу. Той ми каза при следващ положителен тест да започна нмх и да се чуем за последващи изследвания. След това бях на преглед при д-р Калчев и той ми даде рецепта за Клексан 0,4 при положитен резултат. Вчера си правих кръвен тест за бременност, който е положителен. Въпросът ми е дали да започна Клексан, докато ми дойде срещата с хематолог/гинеколог или да чакам първо преглед и насоки? Объркана и притеснена съм и не знам какво да правя... Благодаря

Почвай го спокойно. Аз също съм при д-р Тончев със сходни на твоите мутации и още в деня на положителния му писах и той каза да го почвам. Първо умирах от страх как ще го слагам, но няма нищо притеснително. Не чакай прегледа при гинеколога. Разбери се само с Тончев кога да идеш за кръвни, за да проследите коагулацията.

# 434
А от съществено значение ли е фраксипарин или крексан? Понеже д-р Тончев ми каза фраксипарин, но д-р Калчев ми написа рецепта за Клексан и сега аз имам рецепта само за Клексан и мога да започна с него.

Общи условия

Активация на акаунт