Счетоводител в нужда се познава 23

• 6 232
  • 163
  •   1
Отговори
# 135
  • Стара Загора
Готово, подадох я с помощ от програмистите, не бях изпълнила стъпка в менюто на програмата и имах останала 0 в друго поле на декларацията. Благодаря на всички!

# 136
Здравейте,

получили сме вчера плащане с карта изадали сме касов бон, но сме забравили да пуснем ф-ра. Проблем ли е да издадем ф-рата днес?

# 137
Не е късно. Важното е, че сте отразили плащането.

# 138
Здравейте! Отново съм с питане - бихте ли ми препоръчали безплатна счетоводна програма, с която основно и най-вече ще се издават фактури. Ще ми се въпросните фактури при плащане да има опция да се отбелязват като платени (с дата)
Ако има модул и за обработка на фактури за доставка, както и отбелязването им като платени (с дата, банка и т.н.) ще е още по-добре.

# 139
Всъщност какво искате - програма за фактуриране или счетоводна програма?
Щото на фактурата можете да отбележите всичко - платена през банка Х на три пъти, или платена през 2 банки, или платена на 36-ти...
Това носи информация, но счетоводно трябва да се отрази по съответните сметки.

# 140
Безплатно фактуриране има и онлайн. Ако искате програма за фактуриране - на Микроинвест е добра например. Ако искате само да следите коя фактура дали и кога е платена - най-лесния вариант е да си ги нанасяте в една табличка в ексел.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 15:15 от HoneyBee33

# 141
Фирмата е на мъжът ми и има изнесено счетоводство, което се грижи за ежемесечното обслужване. До момента те са издавали фактурите му, но решихме, че искаме това да става от нас и да имаме поглед постоянно коя кога е платена и т.н.

# 142
Фирмата е на мъжът ми и има изнесено счетоводство, което се грижи за ежемесечното обслужване. До момента те са издавали фактурите му, но решихме, че искаме това да става от нас и да имаме поглед постоянно коя кога е платена и т.н.
От счетоводство ще ви кажат коя програма ползват и ще ви дадат архив, за да се следва номерацията на фактурите.
 За плащанията по издадените фактури си направете екселска таблица и си ги следете.

# 143
  • София
Направете го Simple Smile

# 144
Не питайте по форумите, ами се разберете със счетоводството. Ако сте регистрирани по ЗДДС има особености при фактуриране и на самите фактури които трябва да познавате.

# 145
Питам по форумите, защото настоящата кантора, която го обслужва планира да спира дейността си.
Регистриран е по ДДС, Какви са особеностите при издаването на фактури в такъв случай?

# 146
Питам по форумите, защото настоящата кантора, която го обслужва планира да спира дейността си.
Регистриран е по ДДС, Какви са особеностите при издаването на фактури в такъв случай?
Добре де, толкова ли е трудно преди да прекратят дейността си да поискате среща с кантората и да зададете въпросите си на тях?
Така или иначе ще ви трябва счетоводител, който да ви подава месечните декларации към НАП. Не вярвам, че кантората приключва от днес за утре и няма да ви насочи към свои колеги.

# 147
Общо взето особеностите са... целия Закон за ДДС и ППЗДДС. Не е въпрос за кратък отговор от два реда, наистина. Не че е невъзможно фактурите ви да са еднотипни със стандартно начисляване на 20% ДДС и да не е трудно да си ги издавате сами, но не знам дали бих рискувала, ако нямам знанията. Основанията за начисляване и неначисляване са много, според зависи от конкретната дейност. И аз ви съветвам да питате в кантората, да си прехвърлите счетоводното обслужване в нова фирма, щом тази спира дейност, и да си водите една екселска таблица с плащанията, за да имате ежедневен поглед над нещата.

Обработката на фактури за доставка (понеже сте го споменали в първоначалното си питане) съвсем пък не е в компетенциите на несчетоводител и въобще не ви препоръчвам да си го правите сами.

# 148

А всъщност кантората ли е издавала до сега вашите фактури?
Ако е така, то не се хващайте тепърва сами да си ги издавате, тъй като може би има специфики, поради които не сте ги правили сами.

# 149
  • София
Здравейте, имам следното питане, ако не е за тук, моля модератор за го премести в правилната тема.

Дете с продължителна болест, на майката се издава болничен с код 26 за гледане на дете от ЛКК, месец за месец. Детето вече има издаден ТЕЛК, в момента се лекува активно, но се оказва, че болничните са платени само до 40 дни и остават без доходи. Майката работи на трудов договор, но детето има нужда от интензивна грижа и няма как да се върне на работа, има и действащ болничен лист в момента, но няма да й го платят. Какво се прави в такъв случай. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт