Счетоводител в нужда се познава 23

• 16 156
  • 453
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Здравейте! Знам,че тук сте много полезни и затова си позволявам да попитам за съвет при следния казус на самоосигуряващ се - при подаване на Д1 през софтуера на НАП, без да искам неколкократно съм пропускала да отбележа в полето за здравните осигурвки  ,,8%" ,вместо това е пишело ,,0"
Съответно 9 месеца по-късно от НАП ми се обадиха, че липсват декларации за здравни осигурвки за период от 9 месеца съответно сумите които съм плащала за тях ежемесечно тези 9 месеца в момента са висящи и не са асоциирани със съответните декларации,поради тази грешка. (ДОО и останалите неща са ОК, самите декларациите са иначе успешно приети със съответния номер протоколи, грешката е само при здравното осигуряване) и НАП ми казаха да се свържа със счетоводител, за да ми каже какви декларации трябва да се пуснат за този период с липси.
Та, сега исках да си потвърдя дали съм права или греша - аз доколкото си го обяснявам сега трябва да пусна 9 отделни декларации за 9те месеца липси от април до октомври вече с коригирания процент здравно осигуряване (8%, не 0 ) и съответно с код корекция?  И така ще отпаднат старите декларации. Това ли е най- правилния начин? Защото така ще се нулират и останалите неща към НОИ ,които реално са били пуснати навреме и правилно асоциирани със съответните суми осигуровки.

И другото за което не съм сигурна е-
трябва ли да се подаде искане за прихващате/обвързване на плащанията или това ще се случи автоматично след като подам декларациите.

Благодаря,че изчетохте!

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 16:54 от LoLo30

# 331
  • В полите на Пирин планина
Подава се коригираща декларация за всеки от месеците и след това (като ги премат в НАП) сумите ще се обвържат автоматично.

# 332
Обаче подаването става като се попълнят декларациите на хартия, напише се молба с описване на случая и какво точно искате и коригирате. Хартии те се подават в деловодството на офис НАП по пост.адрес. Може и на Ел.поща на деловодството.

# 333
  • Русе
Коригираща Д1 не можеше ли да се подаде в срок до 30.04. на следващата календарна година? Ако още е така, тогава не е необходимо да се подава на хартия в деловодството, но нека да пише и някой, който е сигурен.

# 334
Не може да се подава с такова голямо закъснение,сигурна съм.
На хартия,молба и в деловодството на НАП .
При повече записи пак с молба,но само по електронен път.

# 335
Здравейте, винаги сте ми помагали, затова реших да попитам тук отново. Възможно ли е фирмата да плати всички данъци по гражданския договор и изпълнителят да няма задължение да плаща 10% по ЗДДФЛ? Досега не съм чувала за такава практика.
Лице, назначено на трудов договор на максималния осигурителен.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 22:13 от Jeri-sweet

# 336
Здравейте, винаги сте ми помагали, затова реших да попитам тук отново. Възможно ли е фирмата да плати всички данъци по гражданския договор и изпълнителят да няма задължение да плаща 10% по ЗДДФЛ? Досега не съм чувала за такава практика.
Не само е възможно, ами даже е задължително.

# 337
  • София
Ако говорите за ДОД, фирмата възложител задължително го удържа и плаща на НАП. Само за последното тримесечие е по желание на лицето на граждански договор.

# 338
Благодаря. Значи не трябва да се плаща никакъв данък от физическото лице?  Защото имам доста познати, които сами си плащат 10% данък (-25% нормативно признати).  А трябва ли да се декларира в годишната данъчна декларация все пак?

# 339
  • София
Ако работодателят е удържал и внесъл ДОД и за последното тримесечие по ваше желание не трябва да внасяте данък за възнагражденията по ГД. Трябва да подадете данъчна декларация за доходи на физически лица.В годишната декларация удържания и внесен от работодател данък е редно да се попълни автоматично, след като работодателят подаде справката по чл. 73, което значи след 01.03.2026 г.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 22:44 от buni

# 340
Не може да се подава с такова голямо закъснение,сигурна съм.
На хартия,молба и в деловодството на НАП .
При повече записи пак с молба,но само по електронен път.
Както и vesssrusss е написала, може да се подадат по електронен път коригиращи декл.1 до 30 април на годината, следваща годината с месеци за корекции.

В Наредбата чл.9, ал.5 е текстът:
(5) Декларации по ал. 1 не се подават за коригиране и заличаване на данни след 30 април на годината, следваща годината, за която се отнасят. След този срок декларации се подават само на електронен или хартиен носител след разрешение на Националната агенция за приходите или Националния осигурителен институт във връзка с възложените им дейности.

# 341
Така е, в описания случай даже ще бъдат приети и обработени по електронен път, тъй като съпътстващата дещларация 6 ще бъде редовна само със задължението за здравните  осигуровки.
В много случаи не е възможно да бъдат приети коригиращи декл.1, въпреки че са в срока за корекция (30.04. на следващата година) тъй като съпътстващата ги декларация 6 също е коригираща (т.е. в намаление) а за нея срока е до края на следващия месец.
По тази причина декл.1 на СОЛ (код 12) абсолютно винаги може да се коригира без заявление до НАП в срока до 30.04., тъй като не е свързан с месечна декларация 6.
И още едно уточнение - когато трябва да се коригират дни в декл.1 и не пипате осигурителния доход и съответно няма да има корекция на декл.6, също можете без проблем да коригирате до 30.04., като отбелязвате, че няма основание да подавате декл.6

# 342
  • София
Благодаря за всички отговори! Ами в случая аз съм подавала винаги досега само декл. 1,  а 6 не съм подавала.
А периода с липсите е от февруари до септември (вкл) 2025  , от октомври вече дейността е с фирма.
В крайна сметка на хартия ли трябва да ги подавам?

# 343
Благодаря за всички отговори! Ами в случая аз съм подавала винаги досега само декл. 1,  а 6 не съм подавала.
А периода с липсите е от февруари до септември (вкл) 2025  , от октомври вече дейността е с фирма.
Пробвайте първо по интернет, както до сега. Първо за най-стария месец и то ще си покаже. Ако не е наред системата ще отхвърли файла.

# 344
Месечна декл.6 не се подава от СОЛ, но годишна сте подавали, нали?

Подавате коригиращите декл.1 през електронните услуги на НАП. Месец по месец.

Общи условия

Активация на акаунт