Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 10 635
  • 445
  •   1
Отговори
# 300
Имам нужда от съвет.
Детето е ня 40 дни. Кърмено.
Изхожда се на 5 6 дни. Болезнен корем и колики има. Не давам нищо със симетикон.
Д-ра каза , че е лъжлив запек и да дохранвам. Качила е 600 700 грама от рожденото си тегло
Аз усещам доста по-празни гърдите и с недостатъчно кърма. Тя се изморава и заспива
Вчера и предния ден по едно хранене дадох АМ и кърмих по-често . Резултатът е 4 изхождания .
Да дахрянвам ли? Имам и дете ня 4. Водим се на градина забираме се. Не спим и не мога да кърмя през час Sad и тези колики допълнително спомагат

Добре наддава, тоест дорбе се храни, защо докторът смята, че трябва да дохранваш? За първи път чувам за "лъжлив запек". При кърмените бебета е нормално дори и на 7-8 дни да се изхождат. Бебето гладно ли изглежда - ако е гладно, няма как да не разбереш. Ако смяташ, че е гладно, може да дохранваш с АМ, не е драма.

Иначе съм съгласна със Zimk, хубави съвети ти е дала. Винаги е полезна консултацията с консултант по кърмене.

# 301
Благодаря Ви за съветите. Не ми изглеждаше гладно, но тази седмица доста по-често търси и плаче на гладно понякога. Днес и вчера едно от хранениято е АМ. Другите и през нощта са си кърмения. Усещам си гърдите много по-празни и меки. Ще следя тенденциата.

# 302
Кърмата по това време започва да се регулира, чувството за празни гърди е лъжливо според мен, а бебетата търсят по-често, когато нуждите им се увеличават, това е знак на тялото да произвежда повече. С две думи ми звучи нормално.

И аз съм с по-голямо дете и знам колко е трудно, препоръчвам слинг, за да може все нещо да се свърши вкъщи/с другото дете и ако имаш по-малък бюст потърси клипчета как да наместиш бебето и да го къмиш в слинга. Колко хранения има за денонощие?
Моите 2ст по темата са, че като се започне с добавките става все по-трудно да се махнат, защото го няма търсенето и съвсем нормално кърмата намалява. Ако ти е важно да кърмиш, слагай възможно най-често на гърда, пий много вода и се гушкайте повече.

# 303
Възможно е наистина да не взима достатъчно. На тази възраст трябва да наддава с поне 25 грама на ден. Може причината да е недостатъчно мляко, а може и да е защото бебето не суче ефективно. Трябва да се намери проблемът и да се реши

# 304
Също обърни внимание храниш ли се достатъчно ти самата. С едно дете е трудно да остане време да хапне човек, а с две съвсем. Колкото и да ти е трудно, отделяй внимание (дори между другото) да ядеш достатъчно. Набивай по-богати супи, кисело мляко, месо, сурови ядки, боза. И поне литър и половина-два вода. Че от опит, понякога причината бебето да е гладно е, че ти си гладна. 🤗

# 305
Аз обаче малко връщам назад и съм чела нещо между редовете. За 40 дни е качило само 6-700г или това след спада? Защото е малко за първи месец, вкарай теглото в някое приложение и виж как върви графиката на рожденно тегло, аз ползвах child growth.
И съм прочела, че се изхожда 5-6 пъти на ден и е намалило на 4 и за това педиатъра нещо е казал за запек, общо взето и мен съня ми е мираж. Най-добре звънни на доброволците от НАПК.

# 306
Аз обаче малко връщам назад и съм чела нещо между редовете. За 40 дни е качило само 6-700г или това след спада? Защото е малко за първи месец, вкарай теглото в някое приложение и виж как върви графиката на рожденно тегло, аз ползвах child growth.
И съм прочела, че се изхожда 5-6 пъти на ден и е намалило на 4 и за това педиатъра нещо е казал за запек, общо взето и мен съня ми е мираж. Най-добре звънни на доброволците от НАПК.
Рожденото е 2.590
Изписаха ни 2420
Днес беше 3300

Аз не пия течности много и май това е причината Направо забравям. Мога да не ходя цял ден до WC a съм пикла по принцип
Иначе  за изхожданията на денето първите 3 4 дни бяха на всяко ядене, после.по веднъж на дев, а сета нап5 6 дни веднъж..

# 307
Слагаш шише там, където кърмиш обикновено и сядайки удряш половин чаша. Така като ти е пред очите няма нужда да се сещаш.
С първото усещах зверска жажда в секундата, в която детето засукваше. Ама на момента. Налагаше се М да ми дава вода със сламка докато не стоплих, че е по-мъдро да пия предварително примерно отивайки към креватчето да я взема за кърмене Simple Smile
Сега с второто не ми е толкова жадно, но пак гледам да имам вода около "кърмещата станция".

# 308
Може ли да се включи консултант:
Имам бебе на 3 седмици само на кърма още от родилното. Гърдите бързо ми се регулираха и с изключение само на 3-тия ден от раждането, които ги усещах по-болезнени и пълни други проблеми не съм имала до вчера.
В неделя усетих, че гърдите са ми някак празни и малкия искаше да суче по-често и си помислих, че кърмата ми намалява и започнах да се изцеждам почти след всяко хранене. Успях да изцедя около 100 мл., които оставих в хладилника и реших да дам снощи.
Гърдите ми се нормализираха и 2 дни нямах проблем, но снощи когато му дадох изцедената кърма не се изцедих и през нощта усетих как гърдите ми буквално преливат. Цялата бях мокра, а едната гърда е на буци от страната на подмишницата. Дадох на малкия да суче в 3 ч. и в 6 и в 7:30 с идеята да облекча напрежението, но гърдите не спират да текат и болят.
Като се замисля вчера съм имала пауза в сученето от едната гърда 12 ч., а от другата 6 ч., което е адски много.
Моля, за помощ как да върна регулирането на гърдите и да облекча напрежението?

# 309
Аз не съм консултант, но това е нормално. Просто давайте на бебето да суче и спрете цеденето. Може ръчно да облекчите малко ако се наложи. Също и ледени компреси

# 310
Също не съм консултант, но подкрепям Zimk02 спрете цеденето. Също и внимавайте с течностите, не пийте сокове и безалкохолни - само вода.

# 311
Рожденото е 2.590
Изписаха ни 2420
Днес беше 3300

Аз не пия течности много и май това е причината Направо забравям. Мога да не ходя цял ден до WC a съм пикла по принцип
Иначе  за изхожданията на денето първите 3 4 дни бяха на всяко ядене, после.по веднъж на дев, а сета нап5 6 дни веднъж..

Това наддаване е малко за 40 дни и липсата на изхождане е била индикатор за това. Започнете да изцеждате за по 10-15 минути гърдите след кърмене поне няколко пъти на ден и да дохранвате с изцеденото. След няколко дни ще усетите ефект. Винаги предлагайте двете гърди и не допускайте пауза по-дълга от 2,5 часа. Дохранването задължително става с някакво количество 30-60 мл след кърмене, а не вместо него с голямо количество АМ, ако е нужно.

Sun, може да оставиш бебето да регулира вече и да правиш студени и зелеви компреси. Но това е много голяма пауза за бебе на тази възраст. Махни шишето, ако няма обективна причина за него, защото ще ви докарат други трудности.

# 312
Welt, шишето беше инцидентно, защото кърмата вече я бях изцедила и реших да му я дам. Обикновено суче на 2ч- 2,5 ч. Като вечер прави пауза от 21 ч. до 3 ч., рядко до 5 ч.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 15:52 от Sun_and_moon_

# 313
И за мен паузата е много голяма за бебе на 3 седмици, 6 до 8 часа... Моето започна да прави такива на 2м, цедях абсолютно всяка вечер към 12-1 в продължение на 2 месеца. На ръка, защото не мога с помпа, по 20тина мл от гърда, колкото да върви някаква стимулация на не повече от 4 часа.

# 314
И за мен паузата е много голяма за бебе на 3 седмици, 6 до 8 часа... Моето започна да прави такива на 2м, цедях абсолютно всяка вечер към 12-1 в продължение на 2 месеца. На ръка, защото не мога с помпа, по 20тина мл от гърда, колкото да върви някаква стимулация на не повече от 4 часа.
Според педиатърката не трябва да го будя за да яде, защото наддава добре. Аз също трудно се цедя с помпа.

Общи условия

Активация на акаунт