Черната пантера

• 32 053
  • 370
  •   1
Отговори
# 180
  • Deutschland
Аз четох, че от Кечкемет в Унгария дошъл.

# 181
Почват с глупостите.
Зорлем се опитват да отклонят вниманието от боклука,  който го е изпуснал.

# 182
Мисля си, че не е единственото избягало черно коте. Кой знае колко котета си бродят в горите. Попаднах на сръбска информация от края на 2022г.
https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1176505/crni-panter-ponov … -navodno-feketica
https://www.rtvbn.com/cirilica/4035449/crni-panter-ponovo-uocen-kod-vrbasa
Тези животни са с много остър слух, обоняние и зрение. Мисля, че за тях хората представляват опастност, държали са ги в плен. И всячески се стремят да ги избягват.
Колкото до оцеляване през зимите, вече не е толкова студено, както преди години. А дори в Грузия се серещат ествествено обитаващи леопарди - персийските. Та нищо чудно да оцеляват и у нас.

Последна редакция: сб, 28 юни 2025, 19:59 от Diorela

# 183
  • София
Това обяснява в някаква степен и случая с бургаско, който може и да е 'фейк' (според мен е по-скоро такъв) но кой знае...
А и никога не е имало нападение над човек, т.е. наистина ги избяват. А храна си има достатъчно.
НО, въпреки всичко това съм скептично настроен към тази хипотеза, въпреки че има логика. До доказване на противното с неоспорими доказателства.

# 184
Те не могат да ги хванат, ти искаш доказателства. Няма как да има такива. Освен това периметърът който си охраняват, е огромен, какво остава, ако мигрират да си търсят  подходящо място, или другарче в размножителния период. В сръбската статия пише, че дива свиня би могла да убие леопарда.
Не попаднах на информация, че тази в Сърбия е хваната, или убита.

# 185
То отвориха шуменското плато.

# 186
  • София
Имам предвид, че в повечето случаи най-логичното и елементарно обяснение е най-вярното. То сега какви ли не теории ще излязат след като се провалиха в опитите да го хванат. Вдигнаха ръце и изведнъж излезе тази хипотеза за миграция от Сърбия или Унгария. Как така това съвпада с новината за вдигането на забраната на посещения в платото? Защо никой не пишеше или говореше за това преди. Не знам, но за мен това е много удобно извинение и измиване на ръцете. Със сигурност в Шумен има богаташ (без значение дали е този с асансьорите и ескалаторите, Домусчиев или някой друг), който притежава или е притежавал подобна котка, но е някой с чадър и не го разкриват. А защо той не се появи (който и да е той) и не опровергае тези твърдения? Ами защото дори и да не му е избягала котката пак е в нарушение и гледа котката/те нелегално.

# 187
То отвориха шуменското плато.

Саното затова ли се оглеждаше и стоеше нащрек, сякаш всеки момент ще побегне ако дойде пантерата.

# 188
От Сърбия и Унгария мигрират у нас рисове, но  черна пантера...

# 189
Преплувала е Средиземно море  и чудесно се е приспособила. 🤪

# 190
  • Deutschland
Щом е отменена забраната, сигурно търсачите на силни усещания още тази вечер ще тръгнат към платото.

# 191
Тя въобще може да не е в платото, а да е на друго място и да има неприятно изненадани хора. Дано все пак няма пострадали хора и ако това коте се появи да го хванат живо. Ситуацията не е хумористична! Когато едно друго коте го изпуснаха от клетката в зоопарка не беше хич весело, добре че бързо го/се прибра.

# 192
Ако го хванат, ще го убият.
Щом досега не е нападало хора, може да не нападне.
Дано не го хванат.

# 193
Тези животни са с много остър слух, обоняние и зрение. Мисля, че за тях хората представляват опастност, държали са ги в плен. И всячески се стремят да ги избягват.
Освен това са ги и псували на майка, а както знаем, за котките това е смъртна обида. 😄
Майтапът настрана, животните не могат да рационализират и не виждат причина-следствие между човек и клетка, за тях има само тук и сега и невъзможността да избягат е една реалност, наличието на човек отделна и без връзка помежду им. Хищниците ни избягват, защото ние също сме вид хищник, при това едър - за животните колкото по-дълъг на височина, толкова по-страшен, те не могат да преценяват мускулна маса и подобни, пък и знаят ли дали нямаме някой скрит нокът Simple Smile Проблемите с отглеждани в плен диви зверове са два - 1) при среща сред природата очакват да ги нападнем/убием, както очакват от всеки друг хищник (затова и бягат или нападат, ако те преценят като по-слаб) и когато това не се случва, постепенно губят страха си от нас; и 2) хранени от човек, започват да ни виждат като източник на храна, което не означава привързаност/признателност, а просто, че ако пернат една лапа, може и да пусне. И така отича работата. Дори и никога неживяло в клетка животно, ако е хранено от човек, пак обикновено се стига до отстрелване, защото престане ли да се страхува, полезен (и безопасен) ход няма. На много места по света е незаконно да се хранят диви животни поради тази причина.

# 194
За съжаление, си мисля, че нещата за животното не приключиха добре. Или е заловено и върнато на когото трябва или вече е убито. Щом са вдигнали забраната, има причина.

Общи условия

Активация на акаунт