Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

  • 7 254
  • 147
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 387
Morena, от къде поръчваш купа за месене? Оглеждам се от известно време. Имам стъклени купи за салата, които стават за тази цел, но ми се иска нещо с капак.
Ето едни снимки за раскош.


# 106
  • Sofia
  • Мнения: 22 666
Prime, както казах имам много купи, та откъде ли не съм поръчвала...  и от Испания съм си донесла много красива керамична, уникална. Иначе не са "купа за месене",  просто аз за това ги купувам. Simple Smile Повечето се водят за салати.  Последната е стъклена на Pyrex - 3л и 2л взех - голямата за месене, а и двете за смесване.  На Pyrex много си харесвам правоъгълната за втасването, та като го обърна за оформянето ми е в удобен правоъгълен вид. Simple Smile
Ето днешните две тъкмо измити.

Скрит текст:


а тази е въпросната правоъгълна



 За месенето предпочитам обаче по ниски и разлати купи.
Като тези:

от Тему



От Емаг



А тази ми е испанската, но е дълбока.



За "капак" на купите  ползвам платнени шапки (като найлоновите за баня, каквито също ползвах), кръгли подложки (от Пепко например, имам и от Икеа), както и кухненски кърпи (и от тия имам мнооого) за по-дълбоките купи, а много ползвам и една от Тему... те пък са африкански декорации за стена Simple Smile  (няколко в комплект, различни размери). Супер удобна ми е за по плитките купи, защото е като купул, та да не подпира тестото. Имам няколко вида шатули за различни цели, няколко ножчета.... абе....  
Всичко е защото много си падам по разнообразието.... така и с другата ми страст - кутията за обяд за у-ще/ офиса - зарината съм с кутиии и аксесоари ...

# 107
  • Мнения: 1 780
Луд умора няма та и аз. От 7ч. се занимавам с кваса. Ще споделя с вас наблюденията ми от краткия опит и ще се радвам на коментари и насоки. Отглеждам квас на две места, защото без да искам сипах повече вода на твърдия си квас и вече имам два, твърд и течен. Течния храня 1:1:1 , а твърдия 1:1:1/2 Може и да греша затова ще поясня 1част квас, толкова брашно и наполовина вода. Та този квас втасва по-бавно от другия. Нормално ли е това? Другото, което ми напрани впечатление е, че с брашното класик на София Мел кваса беше по-жилав. Тъй като все още пътувам често, понякога и направо от работа и не мога да храня кваса редовно как да го съхранявам в този период. В хладилника на колко градуса? В не отопляема стая, в която температурата е около 15⁰? И още един важен за мен въпрос. Кога да  прибера на по-студено, веднага след като нахраня или да изчакам да се вдигне? Първият път го бутнах в хладилника и занинах, три дни ме тямаше и заварих пълен буркан. Нахраних и пак там, защото бях едни дълги смени на работа. Пак прекрасен квас. След това го извадих и оставих на плота, храня всеки ден и е отличен, но, като го прибера в хладилника не расте.
Ето един нахранен снощи късно
Скрит текст:
снимката е лоша

# 108
  • Мнения: 4 416
В хладилника се прибира когато започне да се надига и достигне 1/3 от пика си. В хладилника квасът продължава да се надига ,но по-бавно предвид ниската температура. Или поне аз така правя.
Цитат
Кога да  прибера на по-студено, веднага след като нахраня или да изчакам да се вдигне? Първият път го бутнах в хладилника и занинах, три дни ме тямаше и заварих пълен буркан. Нахраних и пак там, защото бях едни дълги смени на работа. Пак прекрасен квас
Като чета, ти нямаш проблем с кваса, държан в хладилника. Simple Smile

# 109
  • Мнения: 1 780
Danifin1, благодаря, за пояснението за хладилника. Откакто го извадих все ми се струва, че не расте в него. Може би защото го проверявам често, а и не знам да го храня ли всеки ден, макар и не в пика си или да изчаквам пик.

# 110
  • Мнения: 4 416
Аз, специално го храня на около 7 дни, но всичко зависи от брашното. Ако го видя, че спада по-рано го храня и обратно в хладилника. Вече ако ще пека поне два дни държа и храня на стайна температура.

# 111
  • Sofia
  • Мнения: 22 666
morskibriz,  водата забързва ферментацията. Затова течния ти Квас втасва/ферментира по-бързо.
В стая на 15 градуса нямам представа как ще се движи.
А как да храниш зависи от температурата... пък и колко време ще липсваш.  Колкото е по ниска Т, по малко е храната, водата... и съответно обратното.
За хладилника съм чела, че 1:1:1 е за 3-4 дни. От тук изхождай за повече дни.
От снимката нищо не се разбира, защото нямаш маркер колко е бил при нахранването.
Показвам, с маркер съм отбелязала началото.  



 Но пак казвам, не толкова нарастването, повърхостта е по-точният индикатор за пика.



Относно прибирането в хладилник... ферментацията трябва да започне на топло, тогава може да продължи  докато се охлади в хладилника.  Ако отиде  веднага след смесване на студено,  може и изобщо да не тръгне, зависи и от Т в хладилника.


Откакто го извадих все ми се струва, че не расте в него. Може би защото го проверявам често, а и не знам да го храня ли всеки ден, макар и не в пика си или да изчаквам пик.
Въпрос на изброр, но ако искаш Квас в топ форма (който прави чудесен хляб), храниш когато е в пик.  Хранене преди или след пика го разбалансира - едните са повече от другите - дрожди или бактерии, което не е на добре.
Относно местенето - също не е добре - все на различна Т, а и влажност (нали водата повишава втасването..) . Аз моя го държа все на едно и също място вече почти 3 години. Разбирам че при теб не е възможно, но поне докато е извън хладилника се постарай да е на едно и също, най доброто място.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 10:10 от Morena

# 112
  • Мнения: 1 780
Когато не е в хладилника и е слънчево държа на плота в кухнята, южна е и без отопление е горещо. Вечер или в мрачен ден местя в спалнята на климатик. Затова си помислих, че може да му включвам килимче, за да не го местя. Определено ще отглеждам в два буркана на различно място, за да съм сигурна,  че няма да го изгубя. Колкото и да съм непохватна все единия трябва да оцелее.
Момичета, благодаря ви, за насоките и търпението.
пп Морена изглеждаше точно като твоя отгоре, но не се сетих да го снимам така. Следващия път...

# 113
  • Мнения: 387
И аз в началото се притеснявах да не го уморя, защото ми го дадоха готов и не бях минала през процеса. Вече съм срокойна, но за всеки случай съм си изсушила.

# 114
  • Мнения: 29 254
Скоро мислех, че съм уморила моя, след няколкодневна реанимация, пак си е кукуряк.

# 115
  • Мнения: 1 780
Ето и хляба от днес  
Скрит текст:

Направих грешка, като не намалих фурната (забравих) и  не направих разрез отгоре(и това забравих)Blush Мисля, че този път щеше да е перфектен, ако бях намалила фурната.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 16:18 от morskibriz

# 116
  • Sofia
  • Мнения: 22 666
Ето и нашия хляб днес

С остатъчен квас го месих. 
Брашната са Капуто Класик с 30% Семола (Пулия), по 10% Спелта (тип 630 на Лидл) и ПЗ пшенично, хидратцията включваща 3% олио е 86%.   
Автолиза 1час.  Вътрешни сгъвания 4 през 45мин. и оставих да довтасва в покой. 
Оформих след 7.30 часа насипна ферментация и прибрах в хладилника след още час,  за 14 часа студена ферментация.  Изпечен както обичайно директно от хладилника за 25/250 с капак и 15/220 без капак.



# 117
  • Sofia
  • Мнения: 22 666
Ако сте пропуснали... в Лилд тази седмица



Ето и африканската декорация, която описвах за капак на по плитките/разлатите ми купи.

# 118
  • Sofia
  • Мнения: 22 666
Да ви покажа нашето хлебче днес,  пременено послучай Хеолуин (основно за кутията за у-ще на щерката го направих, не че съм почитател на празника). 



Ей го и в кутията. Wink

Скрит текст:

# 119
  • Мнения: 199
Здравейте, момичета. От много много време се каня да си хвана квас и най-накрая се навих.
Определено има какво да се подобрява, но ето го втория ми хляб. Все още се запознавам с процесите, кое на какво влияе и т.н.
Разрязах го топъл, поради липса на всякакво търпение. Satisfied

Скрит текст:




Квасът поддържам изцяло с ръж, не знам дали е грешка или не, но все пак се получава нещо. Сега си захващам с бяло брашно, за да видя разликата в крайният резултат.

Не знам къде греша, обаче хлябът много се "разтича" и не държи форма. Още при фолдовете тестото става изключително лепкаво и след като втаса много трудно го огормям, за да прибера в хладилник.
Планирам да пека редовно, поне 2-3 пъти в седмицата и кваса си го гледам на плота, храня 1:1:1, като редовно обемът му е х3 и изглежда горе-долу така:
Когато нахраних нивото му беше до първото пръстенче на буркана

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт