Седмокласна изпитна тема -23.06-29.06 В чакане на изпитните резултати, майки сипят заклинания чудати

• 89 044
  • 1 852
  •   1
Отговори
# 840
Ох. Сякаш назрява конфликт - Математика vs. всички останали, а не бива. Не ми е любим предмет, но съм на мнение, че е много ценен. Това не омаловажава езиците, които изграждат също култура, логика и последователност.

# 841
  • София
Алкохола ви е малко.
Не малко. Направо е под санитарния минимум в тази тема.

# 842
Проблемът не е, че ние възрастните не можем да се справим със задачите за 7 клас, а го правим прекалено бавно, а и ни трябва време понякога да открием, че и терминологията е еволюирала, откакто сме завършили. Примерно простото тройно правило вече се наричало другояче. Та понякога и в превода е проблемът.

# 843
Ми ужасни глупости са това, да.
Математиката е подход към нещата, формиране на мислене и вземане на решения - даже човек да е забравил как се решава конкретна задача, умението да мисли остава. Затова е универсална и крайно полезна за всички Simple Smile
Това пък са едни ужасни клишета, в които няма много истина. Например в счетоводството се работи само с числа, но мисленето в счетоводството няма нищо, ама нищо общо с математическото и има много хора, които са много слаби в математиката, но отлични счетоводители и финансисти.

# 844
Проблемът не е, че ние възрастните не можем да се справим със задачите за 7 клас, а го правим прекалено бавно, а и ни трябва време понякога да открием, че и терминологията е еволюирала, откакто сме завършили. Примерно простото тройно правило вече се наричало другояче. Та понякога и в превода е проблемът.
Това е основната причина да НЕ помагам на децата. Това, което е заложено се оказва в голяма степен пропуск при мен.. е, те не учат за Нено, Неновица и Николчо, но не го намирам за пропуск.

# 845
Е, светът не се върти около математиката само:) и слава Богу. Трябва да има от всичко, за да е балансирано...

Но никога няма да приема, че НВО е нещо разумно. Синът ми вече мрази математиката...В друга ситуация можеше и да има възможност да я припознае като полезна наука, каквато не отричам че е.

# 846
Математиката е подход към нещата, формиране на мислене и вземане на решения - даже човек да е забравил как се решава конкретна задача, умението да мисли остава. Затова е универсална и крайно полезна за всички Simple Smile
Това пък са едни ужасни клишета, в които няма много истина. Например в счетоводството се работи само с числа, но мисленето в счетоводството няма нищо, ама нищо общо с математическото и има много хора, които са много слаби в математиката, но отлични счетоводители и финансисти.
Защото няма "проблем за решаване", няма задание от "А да стигнеш до Б" , а само прехвърляне на счетоводни сметки.
Под "стигнеш" нямам предвид задача за движение, а решение на казус.
Затова има тясна връзка между математиците и добрите it-специалисти.

# 847
Май не съм разказвала как спрях да опявам на детето за тезата Wink. Ядосах се по едно време, че малкият не мърда от 4-те точки на тезата на домашните и реших нагледно да му покажа как се пише теза. БЕЛ не ми е сила, но в гимназията пишехме върху всяко произведение анализи и съм написала доста тези. Пък то по наше време не беше само теза - пишехме по 5-6 листа съчинения с увод, теза, изложение и заключителна част. Какво са едни 5 изречения пред моите 5 лист- ехееееййй шапка на тояга направо. Прочиташ анализа на учителката, взимаш от него ключовите моменти, парафразираш и готово - теза за 6-ца. Идеята ми беше да му  докажа, че не си учи правилно анализите и затова има само по 4 точки.
Седнах един ден, свърших  гореописаното и гордо ми я връчих да я предаде за домашно. След една седмица се върна оценена с ...4 точки, задраскано най-хубавото според мен изречение като 'несвързано с темата и тотално излишно' и коментар "Не си усвоил достатъчно добре анализа. Учи повече и анализирай по-задълбочено". След тази случка вече му се радвах на всяка 4-ка и абсолютно спрях да му помагам по БЕЛ.

# 848
...
Аз предлагам да обсъдим квотите....Това честно ли е? ...
Grinning Grinning

# 849
Защото няма "проблем за решаване", няма задание от "А да стигнеш до Б" , а само прехвърляне на счетоводни сметки.
Под "стигнеш" нямам предвид задача за движение, а решение на казус.
Затова има тясна връзка между математиците и добрите it-специалисти.
О, напротив, има много право, познание на данъчните и осигурителните закони, има много логика, но не математическа, а икономическа, има начертаване на определена икономическа и данъчна стратегия, много неща още... прехвърлянето на сметки е само оперативната работа, най-ниското ниво.

# 850
Аз съм забравила (направо заличила) всичко ненужно за живота ми от математиката; сигурна съм, че много от задачите от седми клас няма да си ги припомня и да мога да ги реша.😉 Но то е така и с други предмети от учебната програма. Намирам го за нормално. Просто ежедневието ми се върти около друг тип "задачи".

# 851
  • София
Разликата между група А, Б и В в сборника по математика не е в материала, а в начина на мислене. Трябва да я "видиш" задачата както трябва да "видиш" темата на изпита по изобразително изкуство. Да пуснат един IQ тест и с него да се кандидатства, та да няма спорове дали тези с по-висок резултат са по умни... Има ли значение дали си по-умен, ако решаваш сложни задачи, но не можеш да си приготвиш сам обяд, примерно? И какво общо имат БЕЛ и математика с "термални процедури" и "фризьорство", та се ползват за приемен изпит...

# 852
Сънлайт Ели, наскоро попаднах на един случай с Вазов, който не знаех. Той имал любим племенник, ученик в София, а Вазов в апогея си, всепризнат, и един ден племенникът му дошъл на гости и казал, че няма много време да остане, защото имал да пише някакво съчинение по литература. Вазов му казал, спокойно, ето ти 10 лв, върви да се почерпиш в сладкарницата, аз ще ти го напиша. Написал го той и след няколко дена племенникът му го носи - четворка и сума ти забележки с червено от даскала... какво искате вие от НВО, щом на самият Вазов писали четворка по литература... образователната система е ужасна

# 853
Ето ви приложението на математиката в живия живот https://youtube.com/shorts/ZfUrLEnhZO8?si=eyho0eX8y03r0HCJ

# 854
За краснописа искам да споделя,  единият ми син пишеше толкова грозно и нечетливо, че беше готов за доктор:) госпожата по Бел ни каза, че няма кой да му разчита йероглифите на Нво-то. Детето цяло лято ходи на курс по краснопис и имаше уау ефект този курс, защото почеркът му стана изключително четлив и подреден.

Общи условия

Активация на акаунт