Обърнато домакинство - когато мъжът си е вкъщи, а жената работи. Да или не?

• 8 339
  • 245
  •   1
Отговори
# 75
Аз казвам само за възможностите родители да се радват на нещо конкретно хубаво, например лятна ваканция. Възможностите са 12-15 на брой. Не е от само себе си тези на практика ограничени на брой възможности да бъдат максимално оползотворени.

Аз подкрепям мнението че трябва да се извлекат и извличат позитиви.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 11:42 от Ази Азбърн

# 76
Моите деца като се замисля, най-малко време с мен са прекарвали именно лятото, когато са били на лагери, състезания, и навън с приятели.
Лятната ваканция е ваканция само за децата, работещите родители нямат такава по-често.
Освен това, дългата лятна ваканция е дълга само за малките ученици, 1 клас. Гимназистите учат до юли, едното ми дете караше и практика две седмици от юли-та едва се събираше месец ваканция.
Освен това не са 12 на брой лета. Идва момент, в който предпочитат с приятели да са някъде. Някои в 11 клас са пълнолетни.

# 77
Ако си осъзнат родител, а и човек, максимален брой моменти ще са оползотворени подходящо.

# 78
  • София
Бащите нещо нямат желание да бъдат качествено с децата си - "Едва 490 татковци гледали детето до 2 г. Двойно повече ползвали два месеца отпуск" https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/18541471

# 79
Понякога не им е и възможно, чисто практически няма как да се възползват, защото работодателят не гледа а добро око на отсъствия, когато не си на умирачка.

# 80
  • София
То това "не гледа с добро око" важи и за жените. Неслучайно майките с малки деца си намират по-трудно работа. В общия случай бащите не са по-смотани от майките. След като майките намират начин, значи и бащите трябва да могат. Ако грижите се делят, майката ще отстъства по-малко от работа. Както и бащата.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 14:32 от milenaka

# 81
  • До хладилника, който обичам
Хайде да ви върна към заглавието и самата тема. "Обърнато" домакинство предполага, че домакинството и всичката не особено благодарна работа по поддържането на дома (и потенциалните деца) са женска работа. И когато мъж върши домакинска работа, то това е нередно, обърнато, неправилно и като цяло, нарушава вселенския ред. Което е много жалко и за жените, и за мъжете, които вярват в това, че само жените трябва да обират парсата на черния труд, защото не заслужават друго, може би?
Лично аз вярвам, че и двата пола са напълно способни да вършат почти еднакво всяка обикновена домакинска работа и родителски задачи. И ако в тоя момент е по-добре мъжът да си остане вкъщи, това не е проблем.

# 82
Ако си осъзнат родител, а и човек, максимален брой моменти ще са оползотворени подходящо.

Мога да кажа - ма ти ся, що ма оценяваш мен какъв съм? Искаш да кажеш че съм неосъзнат а а а?

А мога и да кажа - максималния брой моменти е важен, но и не всичи възможности могат да се създадат от нищото и във всякакви количества, което и първоначално казах Simple Smile

# 83
  • София
Бу, напълно съм съгласна с това. Реално, това е и много по-практичният вариант, защото съм виждала как "мъжът" вика мама на помощ, когато жена му се разболее, защото той няма базови навици да се справи с ежедневните си нужди. Някой възрастен трябва да му казва "прави това, а сега направи онова". Такова набеждаване на дадена работа за мъжка/женска е много непрактично.

# 84
А разговорът си го водиш сам в главата си, същността е съвсем друга и аз към теб нямам никакво отношение:
Бу, абсолютно права
Миленака, именно, защото пак се гледа от обществото едностранчиво- майката да си поема децата.

# 85
Според мен е чудесно ако семейството може да си го позволи, майката да е с бебето първата година, а бащата втората. Често мъжете не могат да си представят какво е да си на 100% отговорен по цял ден.
Имам колега, който в момента е по бащинство по тази схема.
И вече след това - както предпочита семейството.

# 86
А разговорът си го водиш сам в главата си, същността е съвсем друга и аз към теб нямам никакво отношение:
Бу, абсолютно права
Миленака, именно, защото пак се гледа от обществото едностранчиво- майката да си поема децата.

Реално тригеращото е брадата на профилната ми картинка, по- прави мнения да се приемат или разглеждат като оценки Simple Smile

# 87
Реално даже не съм видяла снимка на профила, а се опитвам да чета- не е лесно, обаче, да се схване смисълът.

# 88
Записвам си 4та черна точка, не е първото оплакване че пиша неразбираемо.

# 89
Не визирах периоди на майчинство или оставане по принуда.
Всъщност и аз мислех някога така, а се оказа, че има страшно много и интересни неща за правене, даже времето не ми стига на мен.
Виж, едно е когато вече имаш кариера и собствен бизнес, който ти носи доходи и без да си в офиса всеки ден. Тогава е нормално като чукнеш едни определени години, да намалиш темпото и да превключиш на друг режим. Съвсем друго е когато говорим за стандартни доходи от заплата и това единият да остане вкъщи и да домакинства в 30те си години, да речем. Разбира се, че го има и това, но в двата случая има известна разлика, няма какво да го увъртаме.
Животът е шарен, всеки да си прави каквото иска, но да не отнема правото на другите да имат своя гледна точка, която не съвпада с неговата.

Общи условия

Активация на акаунт