Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 25 765
  • 461
  •   1
Отговори
# 120
На мен пък Витоша изобщо не ми е плюс. Като искам да се разходя малко в обедната или след работа изобщо не се виждам да хвана по шубраците честно казано, особено в есенно-зимния период, когато се стъмнява по-рано. Предпочитам стандартен парк. Също и за хора като мен, които не ходят някъде всеки уикенд, не е от огромно значение къде е магистралата.

# 121
От миналата година много често ми се налага да съм в Дружба - някои микролокации са ми все така противни, но около езерото ми започна да ми харесва, въпреки малцинствата.

"Искърско шосе" е и една от само 3-те интермодални ЖП гари/спирки в София. От метрото можеш веднага да си хванеш влака или обратното. Също така летището е на броени минути от там с метрото.

Само че поживях в подобен квартал на Дружба и си знам, че ако не работиш наблизо всеки ден да пътуваш с градски транспорт не е най-приятното. Само за да се видиш с приятели в центъра става голямото пътуване, дори с метрото да си, докато направи завоите в Младост и стигне до центъра ми се струва цяла вечност. С кола е добре, но не обичам да завися от колата.

Такива панелни комплекси ги харесвам повече като място за каране на колело и разходка на кучето, защото между много от блоковете има градинки и паркове, а по бул. Искърско шосе има много хубава и дълга велоалея. Кварталите само от нови кооперации или само от къщи често нямат паркове и обществени градинки и не са много приятни за разходки на деца, кучета или просто човек да се поразтъпче.

И в Младост съм често - като изключим близостта до Витоша е много по-зле планиран от Дружба. Няма и толкова зеленина като Дружба. От друга страна качеството на живущите е по-високо, но и там има всякакви. Плюс е, че е далеч от ТЕЦ-а и няма толкова промишлени райони като Дружба, освен това може би е с по-чист въздух. Нещо в него обаче просто не може да ми хареса.

Ако ме питате в кой от двата квартала би ми било по-приятно да карам колело или да разходя детето или кучето Дружба печели. В Младост 3 велоялеята често е блокирана от паркирали автомобили. В Младост освен да разходиш детето в парка на Бизнес парка другаде вече почти не остана къде, особено след като Деницата я разрушиха и там ще строят. Отделно като карам кола в Младост се ядосвам повече, в Дружба улиците са много по-добре предвидени и уразмерени за населението. Дори да се застрои още, булевардите Копенхаген и Цветан Лазаров са с по-подходящ габарит за броя живущи с автомобили.

По работа често сме и в Горубляне - ами не ми харесват такива квартали само от къщи и тук-там някоя кооперация. Като тръгнеш да се разхождаш по някоя странична улица и едно такова диво - няма жива душа, няма движение. Но и непрекъснатото движение и трафик в центъра не ми харесва. Може би нещо като Дружба, но без промишления район, ТЕЦа и ромите би бил подходящ квартал за моите изисквания. Донякъде Изток покрива повечето от тях, за капак е с метро и близо до центъра, то и затова и цената му е такава, но пък го няма чувството за простор от Дружба.

И още нещо - въпреки шума по бул. Искърско шосе, когато карам колело по велоялеята там имам чувство за простор и на места дори се вижда Стара планина, а небето е сякаш огромно. Когато карам колело например по Филип Аврамов в Младост виждам почти само наблъскани блокчета и от двете страни, с изключение на един "прозорец" към Витоша около Лидъла, предполагам тези плазни петна около супермаркета ще бъдат застроени. Никаква полза, че Младост е по-близо до Витоша, като тя едвам се вижда когато се разхождаш където и да е в квартала. Всъщност трафикът по Филип Аврамов е не по-малък от този по Искърско шосе сякаш.

С всички минуси на Дружба за разходка някои микрорайони там сякаш ми идват над Младост, жалко, че а мръднеш малко в страни и виждаш комините на ТЕЦа примерно... И наистина си бие малко на уайт и не толкова уайт траш. Но пък като само се разхождам там се траят. И двата квартала не биха ми харесали за постоянно жителство. Жалко е и това, че и цялото Искърско шосе ще го презастроят по план и то с високи сгради с този тесен габарит ще се задръсти, а ако го разширят доста дървета и зелени площи ще отидат и ще си стане поредната типична улица само с бетон, асфалт и сгради.

В Левски Г също ми харесват огромните пространства между блоковете като в някои части на Дружба, там е и много по-близо до центъра, но съществен минус е шумът от самолетите.

# 122
  • София
Аз съм живялва във Връбница 1 до парка, израстнала съм в съседния Надежда 4, сега живеем в Полигона района на Дъ Мол и МегаПарк, местим се съвсем скоро (до края на месеца) в Бъкстон района между 2 СУ и  Кауфланд.

Сега, когато търсихме жилище имахме няколко изисквания - близост до добро квартално училище, да има детски градини в района, да е в близост до големи магазин, да има добри транспортни връзки (както с градски транспорт, така и с автомобил). На второ място ни беше всичко останало. Аз с удоволствие бих останала и в Полигона, но все още е кофти като транспорт, ако си в часта на квартала, която е в близост до Дружба, няма много учебни заведения  и едно от малкото места, няма места за разходки наблизо, иначе квартала не е никак лош, но определено има нужда от развиване.

# 123
Здравейте! Скоро се местим в кв. Бъкстон, в близост до 2 СУ. Търся информация за района от живущите в него, най-вече има ли достатъчно площадки, места за разходки и т.н. И като цяло отзиви за квартала.
Здравейте, имам приятели, които живеят в района, от 7 години са там и са много доволни от средата /хората/ и останаха там въпреки, че дъщеря им вече учи по-далеч. Лагера предлага повече зеленина и приятни места за разходка, но пък е наблизо и на пешеходно разстояние...
Аз самата възнемерявам да се преместя някъде в района между Борово и Бъкстон, но в момента си мисля за един затворен комплекс, но не този в Борово, а в Павлово на бул. Борис III.

# 124
Бихте ли дали отзиви за Карпузица и Гърдова глава?

# 125
  • Sofia
Павлово за мен не е добър квартал, но всеки си знае.

# 126
  • София
Разбира се, че всеки си знае. На мен примерно ми харесват Витоша и Малинова долина, живяла съм във Витоша от 2008 до 2018, след това съм в Малинова до днес. Кой където си живее, там му харесва... обикновено.
Иначе много ми харесва долен Лозенец, ама няма как да живея там.

# 127
Какви са плюсовете на квартал Витоша?
Един колега много го хвали.
Било супер там.
Но не споделя подробности.
За Малинова долина е ясно, там през ден има репортажи по сутрешните блокове.

# 128
Плюсовете бяха, че беше евтино. Всеки си защитава личния избор. Нали не мислиш, че някой ще каже “купих, набутах се, много е гадно”. Така ще изглежда глупак. Иди виж и разбери. Пък и щом не ти споделя подробности, това трябва да ти говори нещо, нали?

# 129
  • София
Зависи от къде идва. Ако идват от Павликени , може да им хареса
.. що? Или от Момчилград. Хората търсят работа , жилище, там могат да си позволят. Няма лошо, защо да се изхвърля с Лозенец ? Ама било по - добре,  но за много хора е недостъпно. Та все тая...колко е по -добре в Лозенец и няма смисъл от спор...

# 130
  • София
Сигурно няма деца.

# 131
  • София
Плюсовете бяха, че беше евтино. Всеки си защитава личния избор. Нали не мислиш, че някой ще каже “купих, набутах се, много е гадно”. Така ще изглежда глупак. Иди виж и разбери. Пък и щом не ти споделя подробности, това трябва да ти говори нещо, нали?
Не мисля, че съм се набутала, като съм купила там. Не се определям като глупак. 2007 нямаше строителство, да, но и сега не искам да продам апартамента си там, въпреки че се пренасели квартала. Наематели бол, явно им харесва. Буквално за 2 - 3 дни се наема. Като порасне детето ще го оставим в Малинова, и бих се върнала във Витоша (не се шегувам). Кооперацията е малка, има заден двор с беседка, която си направихме със съседите, басейн бяхме сложили, имам предвид - изобщо не е малък двора. Ограден. Места за паркиране - и до днес няма проблеми. Зеленина (специално около нашата кооперация) много. Пак казвам, че е от старите, та занапред няма от къде да я притиснат със строежи.

# 132
Здравейте,

Да помоля за мнение за района зад НБУ, имам предложение за покупка на апартамент в една сградата, която ще е точно зад бежанският лагер.

Абсолютно всичко е супер, цена, етаж, големина и разпределение, прави, големи, без чупки стаи.

Като локация ми изглежда много добре, 7 минути пеша до Метро Мизия, 2 минути до Била, близост до медицински центрове, децки градини, училища и на спокойна и тиха улица.

Единственият много голям минус, който ме спира е, че буквално ще е срещу гърба на бежанският център.

Знам, че ще го затварят и ще оставят само деца без родители в центъра, като в момента има 36 такива.

Все пак да попитам, ако има някой живял в този район, за мнение.

# 133
Пазарувам в Билла-та, но не живея точно там. Според мен въпросът е дали ще си спазят обещанието за центъра. Периодично има полиция на Монтевидео. Не знам последните години да се е имало някакъв инцидент с участието на бежанци

# 134
  • София
Няма да го затворят, засега са оставени 37 деца бежанци под 18 г., а втората сграда ще бъде ремонтирана и оставена като дълбок резерв при евентуален бежански натиск Confused

https://aref.government.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/ … D0%B0%D0%BC%D0%BE

Общи условия

Активация на акаунт