Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 38 345
  • 731
  •   1
Отговори
# 180
  • София
NoWay4, в крайна сметка на кой от тези квартали се спряхте и как е там?

Относно това за Дианабад и бежанците, напоследък много често ми прави впечатление, че като използвам автобус 88 от района на Експото на Вапцаров до ГМ Димитров в района на Данабад се качват и слизат групи, а понякога семейства араби, очевидно бежанци. Не за първи път ми прави впечатление в последните 2 години, да няма някакви общежития в квартала?

И по какво личи, че са очевидно бежанци?
Семейства със забулени жени ползват болница Аджъбадем-Токуда и се прибират по домовете, които наемат.
По Симоновско шосе, а и в Младост - от ляво на показания терен за строеж  има няколко арабски посолства и търг. представителства. Служителите наемат в близките квартали.  В Ст. град наемат имоти доста и млади, и по-възрастни хора от арабски произход. А има и доста  забулени български студентки - ислямски организации им превеждат доста стабилни стипендии и плащат обучението на момичета от бедни, помашки семейства. Условието е да са с хиджаб.
А бежанците обобщено са млади момчета. Чак след като се омъглят на запад от БГ. постепенно прехвърлят и семействата си.
В Дианабад няма общежитие за бежанци.
Но под доста блокове има магазинчета, а около тях  киснат местните кибици.
Подобно явление наблюдавам и около 2 блока ново строителство - осветена беседка + 2 - 3 катерушки и пързалка. Децата играят, родителите си говорят, пийват и така.

# 181
Значи за бъдещите крайни квартали да се знае - да се построй театър. Вдига цената двойно. Аз ходя през ден на театър и ми е важно.
В крайните квартали пият дърти пияндета, в центъра пият млади пияндета.

# 182
Стрелбище, в различна част на квартала в сравнение с тази, в която бях под наем. Плюсове - отлична транспортна свързаност - между 2 и 15 минути пеша (в зависимост от мястото) от спирки на различни превозни средства (включително и метро), с които можеш да стигнеш директно до всички краища на София, включително и до планината (нямам кола, за мен това беше много важно). Голям и сравнително поддържан парк на пешеходно разстояние. 20 минути пеша до НДК и около 40 до центъра (обичам да се прибирам пеша след срещи с приятели, когато времето позволява). В случаите, в които съм излизала много рано (5-6 сутринта) или съм се прибирала след полунощ, никога не се е случвало да се сблъскам с неприятни елементи (дано и да остане така) - в това време по улиците ходят жители на квартала, които си разхождат кучетата или отиват да тичат в парка рано сутрин. Денонощна аптека на централна улица в квартала, болниците са близо. Околоблоковите пространства поне в моята част на квартала са поддържани, което показва, че съседите се интересуват в каква среда живеят - гледат се цветя в градинките, няма боклуци, хвърлени през терасите. Шумни съседи не съм имала нито в предишния, нито в настоящия блок - в стария бяха предимно пенсионери, които не поздравяваха и гледаха накриво "наемателите", но като цяло не правеха нищо лошо, в сегашния 90% поздравяват. Има приятни заведения, на сравнително нормални цени. За спортуване, освен тичането в парка, има поне два големи фитнеса, в читалището организират групи по народни танци, а басейн Спартак в Лозенец е близо, Мадара също не е много далеч. Има няколко детски градини (но в тях приемат деца от целия район, така че шансовете не са големи, както е в цяла София), има доста детски площадки и игрища. В преобладаващата част на квартала има зеленина - не е бетонна джунгла (тук отново изключвам частта около България, която е с преобладаващо ново строителство на всеки свободен сантиметър). Виждала съм таралежи и катерички в междублоковото пространство, сутрин се чува как птичките пеят. Минуси: В квартала има само един що-годе читав супермаркет (Фантастико), другите са в съседните квартали и трябва специално да се ходи до тях. Кварталните магазинчета за плодове и зеленчуци са ужасно скъпи, пазарът Иван Вазов също не е от евтините. Тротоарите не са в добро състояние, някои са ремонтирани през последните няколко години, но има още какво да се желае. Паркирането предполагам, че е голям проблем, особено през уикенда. В частта около бул. България е супер презастроено и вероятно шумно (не съм живяла в тази част поради това не знам как стои въпросът с шума, но навремето се отказах в апартамент в Хиподрума в близост до Борис именно заради шума по време на огледа). Заради презастрояването точно в тази част около контейнерите винаги е пълно с някаква изхвърлена покъщнина и не е приятна гледка. Гълъбите са голяма напаст, по високите етажи хората слагат какво ли не, за да ги пропъждат. Има и плюсове, има и минуси, както всеки друг квартал, но лично за мен е от спокойните и приятните. Близки приятели живеят в Гоце Делчев и в Борово, имам положителни впечатления и за двата квартала. 35К разлика в цената не е никак малко, за 30 години е около 300 лв. повече всеки месец, но всеки е правил компромис с едно или повече неща - локация, етаж, изложение или цена и важното е да не съжалява за този компромис.

NoWay4, в крайна сметка на кой от тези квартали се спряхте и как е там?

Относно това за Дианабад и бежанците, напоследък много често ми прави впечатление, че като използвам автобус 88 от района на Експото на Вапцаров до ГМ Димитров в района на Данабад се качват и слизат групи, а понякога семейства араби, очевидно бежанци. Не за първи път ми прави впечатление в последните 2 години, да няма някакви общежития в квартала?

Младост го харесвах... някога. Сега почти не останаха зелени петна и градинки. Най-актуалното място, където подготвят за строеж е ето тук на този ъгъл: https://www.google.com/maps/@42.6496065,23.3678649,3a,75y,236.89 … MDSoASAFQAw%3D%3D

Не, че запуснатата зелена площ, която е сега е по-хубава, но колко още бетон ще се изсипе в този квартал не знам. Но пък нека наливат там, а не в Дружба.

Иначе вече един от критериите ми е и микроклимата. Научих го по трудния начин - сега живея на място, където дори да има облаци и мълнии много рядко ще капне капка. В същото време само на няма и 4-5 километра по-надолу в съседен квартал се изсипва порой. И въпреки, че е по-високо тук е по-топло и по-сухо, от колкото там. Онзи ден отидох за малко до ИЕЦ на Цариградско, там имаше локви. В Дружба - също. Само, че тук не капна и капка. Изток ми е направило впечатление, че зимата е по-слънчев от колкото тук, Дружба и Младост. Тук почти цяла зима бяха мъгли тази зима, докато в Изток грееше слънце. Но пък лятото тук е доста топло и сухо. От седмици не е падал дъжд, а в някои квартали недалеч валя няколко пъти през тези седмици.

# 183
  • София
При нас в Изток последната година има нови семейства, приличат на пакистанци, но може и да греша. И бездомници има, и всякакви...
Според ен сред повечето софийски квартали няма особена разлика. Разликата е между кварталите, които са в крайностите-Христо Ботев, например и Геритидж комплекса.

Относно климата-в Овча Купел е ветровито...още помня как тръгвах от Люлин преди много години, където е слънчево, а в ОК ме отнасяше вятъра. Тук в Изток не съм забелязала да е по-топло и слънчево...като на друго място е. Но  епо-схлупено, има много дървета по и без това малките улици и сенки.
В Люлин има простор, виждаш надалеч, рядко има надвиснали над теб неща. И много зеленина. Има прекрасни пространства в Люлин, които ако се облагородят би имало какво ли не. Толкова полянки, незастроени шубраци...може да се направят градинки, игрища. За 6-и виждам, че има проект за малко паркче/градинка. Една голяма запусната площадка е, моя близка живееше там и колко съм висяла на тази площадка с роднинското бебе...

Работя до Пирогов и Крива Река ми допада-зелено, с площадки, приятни места. Има и запуснати къщи и улички, но ми харесва. И всичко си има.

# 184
Ветровито е в Овча Купел на бул. Монтевидео понякога. Между блоковете не е.

# 185
  • София
Много години ходех почти всеки ден в ОК, слизах на спирката, която май сега се казва ул.Лиляче. Вечно духаше вятър между блоковете на отсрещния тротоар. За кратко и живях там. Говоря за преди 18-19 и назад години.

# 186
  • София
Вятъра е Фьон, няма как да го има в Изток, Люлин и т.н.
А като се сетя, все ползи носи Blush

# 187
Ние се бяхме засилили да купуваме апартамент в Овча купел - старата част, но точно това с многото бежанци ни отказа. Единствения голям магазин до блока, в който бяхме харесали е Билла и двата пъти като ходихме беше пълно с мигранти/ бежанци, не знам как се водят, но беше доста неприятно. Иначе долната част около парк Овча купел е ок според мен. Вятър особено силен, в сравнение с други квартали, не съм усетил да има там или поне пътите, в които съм ходил, а по едно време беше доста често.

# 188
В различните квартали на София определено има различен микроклимат. Тук при нас (Герман) брези просто не растат, а смърчовете масово вече изчезват и изсъхват. От иглолистните само боровете се държат, те повече издържат на тази липса на дъжд. Много от смърчовете са в частни дворове, тоест поливани, тези в обществени градинки с времето изсъхнаха масово.

Лятото е някакъв ад - дори когато долу в Младост и Дружба вали тук облаците не, че не идват, идват си, дори падат мълнии, но почти никога не капва нищо. Тоест всичко гадно на една лятна буря идва, без така нужната за много растения вода.

Тук е по-добре зимата, защото сняг се задържа по-малко от колкото в Младост, а сме на по-високо от повечето части на младостите. И освен това зимата ни е по-мека от колкото в Младост, Дружба, и Лозенец например. Зимата ми направи впечатление как в зелените площи в района на Румънското, в Лозенец, Изток, Изгрев, Дианабад, Студентски и Младост още стоеше снега, а при нас се беше стопил от дни назад. В Младост и Дружба на доста места добре си растат смърчове, че дори и студенолюбивите брези, т.е. зимата там определено е по-студено и не само на мен ми се струва.

Зимата пробвах да пътувам от Младост или Дружба с автобуси, ами направо измръзвах по спирките там. Дори Горубляне винаги ми се струва по-студено от Герман. От друга страна в Младост и Дружба лятото падат повече дъждове от колкото тук, което вече ми липсва, много ми е сухо тук. Явно не случайно името на селото е като ритуала за дъжд. Blush

Когато зимата често ми се налагаше да бъда в района около Руското посолство и парк хотел Москва в Изгрев и Изток, както и в Лозенец забелязах, че около х-л Москва и посолството винаги е по-топло, от колкото само малко по-натам в Лозенец в района на пл. Велчова завера, както и този около Токуда. Смръзнах се тази зима на ул. "Златовръх", зимата е много мразовита, че и сумрачна с тези редове от кооперации. Лятото обаче Изток и Изгрев не ми се струват по-топли от Лозенец, само зимата. Изток и Изгрев имаха доста слънце дори и тази иначе облачна и дълга зима, докато Дружба, Горубляне, Герман и Младост в същите дни бяха в облаци и мъгли. И там също името "Изгрев" явно не е дадено случайно. Дали пък Дънов не е забелязал, че мястото често е осветено от слънцето... само че там при летните бури пада дъжд, а не само да гърми и да става тежко като в Герман, а да не капва капка.

# 189
Разбира се, че има разлика в (микро)климата на различните софийски квартали, но все пак нека се ограничим с градските квартали, без крайградските (бивши села). Едно е в Лозенец на високото, друго в Хаджи Димитър. Нормално в града, особено центъра на града, е по-топло от по-крайните квартали. Сградите и настилките задържат и отдават топлина, и пречат на ветровете.
За мен, ако купувах за собствено ползване, колко често вали или не вали нямаше да има никакво значение. Но пък определено много хора, разхождащи кучета, би било минус като много представители на малцинствата. А Стрелбище хич не (беше) толкова спокоен квартал, много близо до Магурата беше, там се пръкнаха и набраха сила онези момчета от зората на демокрацията. Все още периодично (макар и спорадично) там си решават отношенията по начин в тон с името на квартала.

# 190
Има разлика вкл. в климата между кварталите, дори между съседни, нормално. Дори в един квартал има разлика в температурите, напр. колкото повече се приближава човек към Борисовата градина, толкова по-хладно става. Мерили сме температурите през зимата, с всяка пресечка по-близо температурата пада. Нормално. Съответно хора, които не харесват дървета и сянка, имат избор Simple Smile

Иначе в Изток и Дианабад няма контингет нито от местни малцинства, нито от бежанци. Мултикултурното разнообразие е по линия на офисните служители и от посолствата, каквито има доста.

# 191
Предпочитам коптор на "Пиротска",отколкото добре построено жилище в "Люлин"/"Младост". Местоположението е най-важно.

# 192
  • София
Най - подтискащото нещо е панелен мега комплекс. Като застанеш и погледнеш, от всички страни стари олющени панелки и си е ужасна гледка... по фасадите висят всякакви неща и разноцветни санировки...вътре във входовете кой подпрял шкаф, стол, саксия, бидон.. чехли. Битовизъм.. това е подтискащо.. А климата чак да има гигантска разлика не знам, освен в подножието на Витоша, често е мъгла ...

# 193
Ще се изненадаш в колко кооперации НС, при това съвсем нови, на 2-3-4 години, има чехли и други неща по коридорите до апартаментите. Мен ме обвиниха, че мразя децата, защото и детски колички и колела се оставят до апартаментите. Да не съм искала в хубавия нов апартамент да минават с количката/колелото, за да го оставят на балкона?!?! Гледката, особено на фона на т.нар. "луксозни" общи части си е все така потресаваща, поне за мен.

# 194
Ние се бяхме засилили да купуваме апартамент в Овча купел - старата част, но точно това с многото бежанци ни отказа. Единствения голям магазин до блока, в който бяхме харесали е Билла и двата пъти като ходихме беше пълно с мигранти/ бежанци, не знам как се водят, но беше доста неприятно. Иначе долната част около парк Овча купел е ок според мен. Вятър особено силен, в сравнение с други квартали, не съм усетил да има там или поне пътите, в които съм ходил, а по едно време беше доста често.
аз харесвам само частта на Овча купел около Борово.

Общи условия

Активация на акаунт