Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 25 023
  • 452
  •   1
Отговори
# 90
  • София
А, аз мога да изтъкна недостатъци на квартала, в който живея. Като израснала в Люлин доста се дразня на представите на някои сегашни съкварталци, че все едно са с кралско родословие и  живеят около Версай.
Директорът на училището в квартала редовно на родителски срещи се опитва да чеше егото на родителите, като говори глупости от рода “Все пак тук децата не могат да учат базисно като тези в Люлин” Rolling Eyes Явно си мисли, че всички сме кореняци.

# 91
Дези., права си, и в "луксозните" квартали има посредствени учители и училища с "базисно" представяне. Това включва и частните.

# 92
Аз изобщо не исках да се местя от Люлин, бях свикнала и се самонавивах с предимствата му-  близо до метро, парк, мол и кино вече, хубави магазини Лидл в близост, места в детските градини, София мед също ни беше много наблизо. И едно голямо НО’-супер много white trash, които съсипват всичко. Пияници, наекомани, всякаква паплач от общински жилища. Детските площадки са засипани с фасове, начупени стъкла, люспи от семки. В 6 сутринта срещаш съседи с патрончетата в ръка. Не знам как оцеляваха и функционираха тези хора. С това трудно се свиква, а и не би трябвало.
Преди това живях в Дружба 2, четвъртитата част, според мъжа ми е супер и много се развива, но аз никога не бих се върнала. Много ми беше далеч от всичко, няма метро, няма зеленина.

# 93
  • София
Понеже сме в Дружба 2, това което описваш за Люлин е 1:1за Дружба. Супер просторно, няма задръствания, места по училища и градини... Но white trash-a е на максимум... Напоследък квартала се позастрои и като се разхожда човек по езерото вижда разлика от тъмната страна на езерото 😂 ама още си има семкаджии патрончета и чалга...

# 94
Като човек живял във Връбница, ще кажа, че не е лош квартала, имам много транспорт - трамвай, автобуси, метро. Има парк, много площадки, не е толкова застроено, колкото други квартали. Има множество магазини и магазинчета, всякакви услуги и т.н. Има също така доста детски градини и училища.

Ние сме в Надежда 2, до Ковид и преминаването на хоум офис посещавахме само няколко детски площадки вечер за малко, като цяло се прибирахме за спане. От 5 години вече виждам много предимства на района, отделно никога не сме имали проблем с Дг или училище. Има големи вериги, спирки на метро в близост/ за 10 мин съм в центъра/, Северен парк, който си е голям плюс, много зеленина около блоковете. Минус- доста хора им от Северна България, с ниска култура и липса на възпитание. Но такива има навсякъде или от другата крайност, с които също неможеш да говориш нормално!
В някой части на Надежда почти бутнаха повечето къщи и има НС, откъм въздух ще има подобрения в бъдеще.
Паркоместата са кът, но така е навсякъде.
И ние си взехме апартамент във Връбница 1, районът има доста плюсове, но като се нанесем ще мога да направя сравнение- за нас беше важно да има в близост метро, тъй като децата са 15+ и си искат удобен транспорт, да има в близост зелени площи заради кучето ни, и магазини, което е факт- Лидл, Била, Кауфланд. Аптеки също има, поликлиниката и ЛЛ е в близост.  Цената няма аналог и разпределението беше това, за което съм мечтала, Люлин не ми е любим заради хората.

# 95
  • София
Навсякъде има такива хора и да ви кажа-не са и винаги от тези с ниски финансови възможности.
В нашия блок половината апртаменти са празни. Някои съседи имат по 2 апартамента. Пълно е с много възрастни баби, които нямат идея как да си дадат втория имот под наем или да го продадат. И така си стои и като дойде поредния ремонт(защото блокът е от 60 и някоя) става страшно. Защото не са и давали пари през останалото време.
В съседния блок имаме приятели-разказаха наскоро, че в мазето на единия вход живее цяло семейство. Не в мазетата на живущите, ами някакво сервизно помещение, в което има явно тоалетна и мивка. И живеят там-виждат ги да излизат, някой път едно прозорче е отворено и има миризма на готвено. Не ги закачат де-те не правят проблеми, а живущите нагоре проявяват разбиране, че са в тежко положение.
Площадката е най-голямата в тази част на квартала и редовно я чистим, защото се залива с фасове, семки и опаковки. И то даже не толкова от тийновете от близкото училище, а от възрастни хора и някакви групички от по 4-5 мъже на моите години, но с бит като тийнейджъри-пиене, шляене.
Разбити тротоари, цяла София идва тук до парка с колите(има страшно много транспорт от всички страни на парка) и паркира в зелените площи.
Преди години, след като направихме ремонт и се нанесохме, една сутрин много рано за пръв път видях човек с каруца и след него една групичка скинари с бухалки да тичат отзад. В Люлин съм отраснала, живяла съм з амного малко в Овча Купел, после с мъжа ми з амалко в Младост-такова нещо не бях виждала. В парка по смрачаване и след това не влизам, но аз не влизам и през останалото време-гнус навсякъде, изпражнения...идват след работно време с коли и свалят по 4-5 кучета. Децата ми като се наведат да вземат някой жълъд от земята и е побиват тръпки. Мъжът ми тича в парка късно вечер и е виждал какво ли не.
Има всякакви хора-кореняци, със самочувствие на принц Уилям, които не си събират след пинчерите, хора от Северозапада, люлинчани като мен, които са кисели от всичко, агресивни, простаци, емигранти от странни страни. Има и интелигентни и нормални хора, но бих казала, че не са и половината. На няколко пъти за по седмица-две на площадката се настанява и спи и един бездомник. Тази пролет и досега не е идвал.
Та и в "елитните столични квартали" не всичко е розово

# 96
Малко офтопик, извинете, но ми стана интересно, тъй като в два коментара се споменава - какъв е проблемът с хората от северозападна България? Thinking

# 97
  • София
Аз лично нямам проблем, тъй като роднините ми са от там, освен, че съм от Люлин. Имаме съседи на горен етаж и са симпатяги. Мъжът е от Червен Бряг и много му личи от къде е-по говор, по маниери, но е добряк, много общителен, услужлив и всички деца на площадката го харесват.
Има и други-аз си ги познавам по говоренето, защото така говорят мои роднини.

# 98
Полигона, не е ли към местността Къро?
Къро знам, че е много добре откъм всичко.

# 99
  • София
Понеже сме в Дружба 2, това което описваш за Люлин е 1:1за Дружба. Супер просторно, няма задръствания, места по училища и градини... Но white trash-a е на максимум... Напоследък квартала се позастрои и като се разхожда човек по езерото вижда разлика от тъмната страна на езерото 😂 ама още си има семкаджии патрончета и чалга...
Понеже съм дружбенка по принуда по рождение, вече нищо такова няма.
Няма места в детските градини, но има места в училища. Начални доста добри.
Няма вече лесен изход, но пак са три.
Все още диша, все още…

# 100
  • София
За яслата имаше много повече места отколкото в съседен квартал, ако в Младост шанса за прием беше 15-20% за Искър беше 40-50%. Нали отвориха един филиал сега, та не е естествено за всяко дете да има място но пак е по-добре от други квартали. За ДГ вече е още по добре , шансовете се вдигат до 80-90%, казвам го защото следях тази година много изкъсо, че имам ясленче (не е прието но ходи на частна и се борих да не го приемат)😂

# 101
  • София
Полигона, не е ли към местността Къро?
Къро знам, че е много добре откъм всичко.
Е, като изключим това, че е един от двата големи разлома в София...

# 102
То ако Кърото стигне до разломяване, надали нещо друго ще остане читаво..

# 103
Димитър Калайджиев каза, че Полигона е супер място.
Той ги разбира нещата, жалко че е далеч от Благоевград, иначе щяхме да се насочим натам.

# 104
Най-близо до Благоевград е…Благоевград!

Общи условия

Активация на акаунт