Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 18

• 39 301
  • 731
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Пак е софиянец. Разказвала съм. Техните са живяли на улица Пело Пеловски /сега Осогово/ с цялата рода, после са се развели и свеки е отишла в Младост в общинско жилище.
Той е арменец де, баба му е дошла покрай Клането.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 13:37 от Rockstar

# 631
  • София
Кореняците не са само от Дондуков и Раковска, да напомня. Много преди комунизма София е имала и работнически квартали, и крайградски зони с обикновени къщи, по-късно вече застроени с омразните панелки и съответно хората преместени там, и т.н.
Иначе да, в България елит няма, има богаташи. Може би и в чужбина е така. Но където и да си, хубаво е да живееш в центъра. Има разлики и недостатъци тук-там заради микролокацията, но все пак - друго си е... Хората са различни, аз за коптор в центъра примерно ще дам същите пари, които друг - за чисто нова луксозна къща в Бистрица. Не от съображения за престиж и елит, които у нас са абсурдни, а просто защото натам ме тегли. 

# 632
България има елит. И то какъв! Във "Врана".

# 633
Иглика, това, което търсиш, го няма никъде в София. Има го на северозапад от Сърбия.
София е един изключително мръсен, занемарен и неуреден във всяко едно отношение град. Визирам европейски стандарти, да не ме нападнете сега, че в нейде в Африка било много по-зле. Централните части са по-добре, защото са проектирани отдавна, липсват панелки, по-трудно минават скандални проекти и не на последно място биват подържани от общината една идея по-добре - струва ми се на принципа "да не се излагаме пред чужденците".

За съжаление София е огледало на разпаданалата се държава. В моя квартал подръжката на малкото обществени пространства от страна на общината е почти 0. Само ще ви кажа, че за цялия район Витоша (който включва огромна територия и няколко квартала и села) има само 3ма общи работници към общината, които са отговорни за почистване на абсолютно всички кошчета по спирките, площадки и тн, косене на трева, всякакви ремонтни дейности по тези обекти и кой знае още какво.

# 634
  • София
Пак ще се повторя, но в последните години някои квартални кметове се стараят доста. Ремонти, нови тротоари, нови паркинги...
В центъра все още е ужас. Един нов тротоар не съм видяла.

# 635
Пак ще се повторя, но в последните години някои квартални кметове се стараят доста. Ремонти, нови тротоари, нови паркинги...
В центъра все още е ужас. Един нов тротоар не съм видяла.

Да и аз виждам, че има проблясъци и някои районни кметове наистина си взимат присърце работата. ОБАЧЕ докато не се промени изначално моделът на финансиране, визирам прословутата децентрализация, при която част от данъците и таксите да остават в районните общини, няма как да има съществена промяна. Трябва и да се увеличат съществено правомощята на районните кметове. Те са най-близо до гражданите и са най-добре запознати с проблемите на терен. Обаче за абсолютно всичко трябва да се молят в СОС за средства, а всички знаем какво е в СОС.
Пак ще дам примера с район Витоша - ако ще и гений да е районият кмет, ако ще да милее за района си колкото Ботев е милял за България, районът неминуемо ще тъне в кочина с 3ма общи работници, отговорни за почистване и подръжка на цялата територия.
Или подлеза на бул. България и Тодор Каблешков - той се руши и разпада над главите на гражданите (заради течове), ама на район Триадица му е вменено задължението по подръжката - с осигурен бюджет колкото да метат и сменят крушки. Еми просто не става!

# 636
Иглика, това, което търсиш, го няма никъде в София. Има го на северозапад от Сърбия.
София е един изключително мръсен, занемарен и неуреден във всяко едно отношение град. Визирам европейски стандарти, да не ме нападнете сега, че в нейде в Африка било много по-зле. Централните части са по-добре, защото са проектирани отдавна, липсват панелки, по-трудно минават скандални проекти и не на последно място биват подържани от общината една идея по-добре - струва ми се на принципа "да не се излагаме пред чужденците".

За съжаление София е огледало на разпаданалата се държава. В моя квартал подръжката на малкото обществени пространства от страна на общината е почти 0. Само ще ви кажа, че за цялия район Витоша (който включва огромна територия и няколко квартала и села) има само 3ма общи работници към общината, които са отговорни за почистване на абсолютно всички кошчета по спирките, площадки и тн, косене на трева, всякакви ремонтни дейности по тези обекти и кой знае още какво.

Не искам да ходя на Запад.
Искам тук да почне да се бачка, а не всеки да си мисли, че някой му е длъжен.
Пример.

Плащаш 150 лв данък МПС и мислиш, че общината ти е длъжна да ти осигури паркомясто за трошката ти.
За 150лв драги ми собственици на трошки, ще си платите платен абонамент на частен паркинг максимум за 2месеца. След това, ако не си платите излитате от този паркинг.

Това е пазарът за паркиране, нали така?

# 637
Района около новия Кутев до Зоопарка лични впечатления? След като удължиха Кутев би трябвало да е приятно място?

# 638
Кореняците трето поколение примерно не сме останали да живеем при баба си в центъра. И много малко хора са се върнали да живеят в тези жилища, защото и те си имат своите недостатъци.

Аз съм четвърто поколение и реших, че най-добре в София е извън града. Simple Smile

# 639
Според мен да се гледа кой от къде е, е признак на комунизъм и феодализъм. Хората се оценят по качествата и успехите им. И точно тези с имоти по топ центъра в голямата си част са получили имотите си по втория начин. Знаем как е било по соца, няма да обяснявам. Не е за заслуги и постижения, а за вярност и послушание. От 89 до 2020 мога да кажа, че беше добър период за кадърните хора, но последните години верността и послушанието отново станаха вървежни. Та ще се навъдят нови “елити” с топ имоти.

# 640
С духът така да се каже на стара София, се има предвид периодът след Освобождението до Комунизма. Всъщност тогава са строени и най-красивите и емблематични сгради, поне за мен. Тогава е периодът, когато се е заформял някакъв елит. Въобще не става дума за разни унаследявания, провинциализъм и каквото и да е. Което си е красиво, си е красиво. Лошо е да се руши, но това е положението.

# 641

Искам тук да почне да се бачка, а не всеки да си мисли, че някой му е длъжен.
Пример.

Плащаш 150 лв данък МПС и мислиш, че общината ти е длъжна да ти осигури паркомясто за трошката ти.
За 150лв драги ми собственици на трошки, ще си платите платен абонамент на частен паркинг максимум за 2месеца. След това, ако не си платите излитате от този паркинг.

Това е пазарът за паркиране, нали така?
До тук в темата само ти пишеш така, все едно, че някой ти е длъжен.
Ако ти искаш бачкай. Но да искаш другите да бачкат вместо теб, доста е нагло.

Частният паркинг като услуга не е равен на намирането на свободно обществено място.

И изобщо кои са тези собственици на трошки, паркиращи в общи зони, та с такъв патос ги адресираш в темата?
Офтопик е най-малкото.

# 642
  • София
В центъра, в работен ден, са те вдигнали или заскобили точно за 31 минути.

# 643
  • София
Според мен да се гледа кой от къде е, е признак на комунизъм и феодализъм. Хората се оценят по качествата и успехите им. И точно тези с имоти по топ центъра в голямата си част са получили имотите си по втория начин. Знаем как е било по соца, няма да обяснявам. Не е за заслуги и постижения, а за вярност и послушание. От 89 до 2020 мога да кажа, че беше добър период за кадърните хора, но последните години верността и послушанието отново станаха вървежни. Та ще се навъдят нови “елити” с топ имоти.
Гого, има вече трийсет години демокрация.
Имаше и реституция.
Стига вече на тази тема, не е релевантно с днешна дата да се твърди, че всеки с имот в центъра е комуняга, получил имот по втория начин.

# 644
Че те комунягите си реституираха много имоти Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт