Драстично вдигане на таксите в доста български университети

• 5 200
  • 142
  •   1
Отговори
# 105
  • у дома...
Дано си и останем далеч от Щатите, но така като гледам, май пак тичаме с пълна скорост към най-дивия капитализъм.

Точно това е проблема. Ма нали го искахме/ искаме баш него?

# 106
Това са пресилени и неточни съждения. Ние и да искаме не можем да сме точно като Щатите, защото коренно се различаваме от тях като географско положение, размер на държава, икономика и т. н. Трябва да гледаме примерите и опитът на отделните европейски страни и да видим кои от тях можем да приложим у нас.

# 107
Здравейте,
завърших семестриално преди време и миналата година обмислях да си възстановя студентските права в ПУ, специалност "Приложна лингвистика". Тогава ми поискаха около 2500 лв. – това включваше две семестриални такси за платено обучение, плюс още 350 лв. за текущия семестър. Не разбрах защо трябва да плащам като платено обучение, след като преди съм била редовна студентка с държавна субсидия. Затова се отказах тогава – не ми се стори разумно.
Сега обаче отново обмислям да се върна, но виждам, че таксите са скочили драстично – над 5000 лв. само за двете семестриални такси. Това нормално ли е? Увеличението е над 100%!
Някой възстановявал ли е скоро права в ПУ "Паисий Хилендарски" и може ли да сподели как стоят нещата към момента?

# 108
Не разбрах защо трябва да плащам като платено обучение, след като преди съм била редовна студентка с държавна субсидия.

Едно от нещата, които се опитах да обясня няколко страници назад, но бунтовно настроените нямаха желание за четене с разбиране.
Какво значи била съм редовна студентка с държавна субсидия?
Означава, че държавата е отпуснала пари, за да се обучавате - вие учите 1 година и се отказвате. Какво се случва с парите, които е похарчила държавата за вас?
Искаме капитализъм, но комунизмът още живее тук - държавното никой не го брои за нищо. А че тези държавни пари идват от данъците на всички работещи - а те вече не са много. Защо българинът го боли като му бръкнат в джоба, а като бъркат в джоба на целия народ не го интересува и все някой му е длъжен?
Моля само хора, които не умеят четене с разбиране, да не се опитват да ми отговарят!

# 109
Студенти от ВТУ вече протестираха, сега се готви протест от СУ
https://duma.bg/studenti-ot-su-gotvyat-protest-zaradi-uvelicheni … a-taksite-n307271

Последна редакция: вт, 08 юли 2025, 23:09 от Не се сърди, човече

# 110
Както желаете, така си го интерпретирайте. Платеното е за хора, които не могат да изкарат поне 4, да не казвам, че и с 3 се влиза вече. Обаче искат лесно да вземат диплома.
Не само вие сте учили, не само вие сте видели.
Аз например имах колеги, които не ги беше виждал никой - нито на лекции, нито на изпити, но дипломи имаха и това е практика от десетилетия. Имах и такива, които знаеха предварително кои въпроси ще се паднат, кой тест и т.н. Хайде да не стоим с широко затворени очи и да си говорим истината, а тя е очебийна.
И на мен не ми харесва, но това е реалността.
Темата беше за таксите...

Наистина не разбирам откъде идва цялата тази дезинформация! За редица желани специалности се влиза с поне 5.50 на матурата по български език и литература/ чужди езици, както и високи оценки от дипломата (отново над 5.50) за платена форма на обучение.
Например, за никого не е тайна, че балът на момичетата е много по-висок от този на момчетата. Това е нормално и за съжаление, едва ли скоро ще има премахване на квотите. Когато говорим за най-желаните специалности - Психология, Право, Журналистика, Международни отношения, Начална педагогика, Графичен дизайн е (отново за съжаление) напълно естествено да има записали платено обучение момичета, чийто бал е много по-висок от този на момчетата в държавна поръчка. Говорим за разлика с поне една единица в резултата от държавните зрелостни изпити и общ успех от диплома или конкретни оценки от нея.
На следващо място, в повечето висши училища оценяването за даден студент се извършва само с факултетен номер. Това означава, че екзаминаторите нямат предварителна информация, по отношение на това дали определен студент е държавна поръчка или платено към момента на поставянето на оценка. Ако студентът покаже знания, го оценяват съответно. Ако не успее, получава слаба оценка, както всички. Това е на база наблюденията ми в практиката. Разбира се, предполагам действително може да се получава предварителна информация по някакви канали, но това би се отнасяло за студентите във всички форми на обучение - редовно, задочно, държавна поръчка, платено.

# 111
За качествено образование трябват високи такси, не е сериозно с 300 лева семестър да се очаква нещо стойностно насреща.

# 112
Студентите плащат 300 лева, държавата плаща останалото, така че университета би трябвало да дава качествено образование, да, те си получават цялата такса така или иначе.

# 113
За качествено образование трябват високи такси, не е сериозно с 300 лева семестър да се очаква нещо стойностно насреща.
Сериозно ли смятате, че струва 300 лева?!  Astonished

Ето от там идват проблемите, хората изобщо не разбират кое, колко струва. ТОва е малко като "В НБУ си плащаш, за това имаш база и т.н"...ами не. Вие струвате почти еднакво в НБУ и в СУ, разликата е че едното се финансира от вас, другото от вас и държавата. А защо едните не могат да предложат модерна база и съвременно обучение е въпрос с повишена трудност.

Никой не говори защо образованието ни е на толкова ниско ниво, базата потресаваща...ако искат и 100000 лв да го направят (вече има по 30к), но да си заслужава.

Едно 30% от университети са за директно закриване. Дания, със сходно население има 8 университета, ние над 50! Това е скандално! Те са една бездънна яма за държавни пари...

# 114
  • София
Скрит текст:
Както желаете, така си го интерпретирайте. Платеното е за хора, които не могат да изкарат поне 4, да не казвам, че и с 3 се влиза вече. Обаче искат лесно да вземат диплома.
Не само вие сте учили, не само вие сте видели.
Аз например имах колеги, които не ги беше виждал никой - нито на лекции, нито на изпити, но дипломи имаха и това е практика от десетилетия. Имах и такива, които знаеха предварително кои въпроси ще се паднат, кой тест и т.н. Хайде да не стоим с широко затворени очи и да си говорим истината, а тя е очебийна.
И на мен не ми харесва, но това е реалността.
Темата беше за таксите...

Наистина не разбирам откъде идва цялата тази дезинформация! За редица желани специалности се влиза с поне 5.50 на матурата по български език и литература/ чужди езици, както и високи оценки от дипломата (отново над 5.50) за платена форма на обучение.
Например, за никого не е тайна, че балът на момичетата е много по-висок от този на момчетата. Това е нормално и за съжаление, едва ли скоро ще има премахване на квотите. Когато говорим за най-желаните специалности - Психология, Право, Журналистика, Международни отношения, Начална педагогика, Графичен дизайн е (отново за съжаление) напълно естествено да има записали платено обучение момичета, чийто бал е много по-висок от този на момчетата в държавна поръчка. Говорим за разлика с поне една единица в резултата от държавните зрелостни изпити и общ успех от диплома или конкретни оценки от нея.
На следващо място, в повечето висши училища оценяването за даден студент се извършва само с факултетен номер. Това означава, че екзаминаторите нямат предварителна информация, по отношение на това дали определен студент е държавна поръчка или платено към момента на поставянето на оценка. Ако студентът покаже знания, го оценяват съответно. Ако не успее, получава слаба оценка, както всички. Това е на база наблюденията ми в практиката. Разбира се, предполагам действително може да се получава предварителна информация по някакви канали, но това би се отнасяло за студентите във всички форми на обучение - редовно, задочно, държавна поръчка, платено.

Решавам матурите по БЕЛ всяка година в момента, в който ги публикуват. Който не може да изкара минимум 5,50 - 5,60 на тях за мен действително заслужава да си плаща като поп.
Държа да подчертая, че всяка година знанията ми по литература избледняват, някои произведения не ги помня вече толкова добре, а се предполага, че зрелостниците току-що са си ги научили.
Да не говорим, че по посочените специалности вече е толкова пренаситен пазарът, че айде по-добре не.

# 115
Сериозно ли смятате, че струва 300 лева?!  Astonished

Ето от там идват проблемите, хората изобщо не разбират кое, колко струва. ТОва е малко като "В НБУ си плащаш, за това имаш база и т.н"...ами не. Вие струвате почти еднакво в НБУ и в СУ, разликата е че едното се финансира от вас, другото от вас и държавата. А защо едните не могат да предложат модерна база и съвременно обучение е въпрос с повишена трудност.

Никой не говори защо образованието ни е на толкова ниско ниво, базата потресаваща...ако искат и 100000 лв да го направят (вече има по 30к), но да си заслужава.

Едно 30% от университети са за директно закриване. Дания, със сходно население има 8 университета, ние над 50! Това е скандално! Те са една бездънна яма за държавни пари...

Проверих! Наистина са осем държавни университета в цяла Дания срещу нашите 37 държавни университета. Другите са частни. Населението е близко до нашето. А имат и много чуждестранни студенти.

# 116
Не е само Дания, в многом държави със сходно население, ситуацията е същата.

Съгласен съм обаче, че има изключително безсмислени специалности. Много от тях могат да бъдат премахнати и да останат само като магистратури или допълнителни квалификации. Няма да коментирам безумия като "Икономика на интелектуална собственост", "Екоикономика" и подобни в УНСС...

Приема трябва да бъде много лесен, в цяла Европа може да кандидатсваш само с дилома за средно. Трудното трябва да бъде после и след първата година да бъдат отсяти с изпити.

Мой приятел прекъснал преди години в ТУ, реши да продължи в МГУ и да довърши бакалавъра си....Господи! Там беше безумно! Университета е празен по цял ден, не можеш да откриеш преподавателите, нито на място, нито по имейл...Едни хора просто взимат заплати и симулират дейност. Не искам да мисля какво е на места като "Шуменски университет", "Русенски университет", "Врачански филиал" и сродни... Болно ми е в какво се е превърнало висшето ни образование.....Все повече дипломите ни нямат никаква стойност.

# 117
Nonamemusic, съгласна съм с последния пост. Нивото е паднало много. На практика всеки има достъп - ако не успее държавно, минава платено. Да, парите са много, но има начин как да стане.Много университети съществуват буквално проформа, имат по няколко професора, един куп доценти, асистенти и т.н., които никой не ги знае къде са, на заплатите вървят. Със студентите почти никой не се занимава.
Така, има си обаче студенти, които наистина си харесват специалността и учат с желание, сами си намират материали, уговарят се с преподаватели за упражнения, учат усърдно и т.н. Те се получат една диплома с покритие - много знания и умения.
Тук идва куриозът.
Познайте кой първи ще си намери хубава работа - Иванчо, който е учил буквално денонощно с желание и може да покаже знания и способности.
Или Марийка, която 90% от лекциите не ги е посещавала, на упражнения не е стъпвала, татко е плащал за да учи нещо, което тя и родата смятат за престижно и накрая взема диплома наравно с Иванчо. Нищо че от към знания, Марийка не знае и 3% от това, което е научил Иванчо.
После започва един порочен кръг - на много, ама наистина много работни места в държавата са назначени разни Марийки, Иванчовците ако въобще успеят да се вредят по специалността си, са някакви служители, които Марийка "умно ръководи", от който образованието не може да излезе четвърто десетилетие.

# 118
Най-нелепото е, че дори да си бил добър студенти и да си учил, пак може да се окажеш с почти никакви знания за истинската бизнес среда....За съжаление учебните програми, учебници и преподаватели са застинали много назад във времето.

Колко скандала имаше с ЮЗУ Благоевград?  Публично излезе преподавател от там който разказа какво се случва....накрая той се сдоби с обвинение. Все пак дипломата на ДП е от там.. Simple Smile

За това драги, таксите са най-малкия проблем на висшУто ни.

# 119
50% от депутатите ни са с диплома от УНСС , познат като "двеста марки и едно прасе". 25% от Свищовската стопанска академия, която е било много престижна докато не е попаднала в ръчичките на Небезизвестния Величко Адамов и неговия човек Красьо Черния. Останалите 25% са от ЮЗУ.

Най-лошото е , че при фолк певиците съотношението е същото.
Ако не става с пари, става с много пари.

Общи условия

Активация на акаунт