Спортна БГ-Мамма – обща тема за коментари за всякакъв спорт (тема 2)

• 9 462
  • 247
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Испания станаха световни шампиони по водна топка за мъже, а Гърция за жени.
Любопитното е, че най-великите в този спорт - Унгария загубиха и двата финала. И при мъжете и при жените.
При жените бяха лек фаворит срещу гъркините, а при мъжете обратното.
Трета световна титла за Испания и втора за Гърция!
Освен Унгария с два медала от това световно първенство по водни спортове си тръгват и Гърция (при мъжете взеха бронза разгромявайки Сърбия) и Испания (при жените спечелиха мача за 3/4 място срещу супер силата при жените - САЩ).
Много силен турнир се получи и съм много доволен от нивото на любимата ми водна топка.
Бях за Унгария и Италия и не съм особено щастлив от крайните изходи при мъже и жени, но това е положението. Световните титли на Испания и Гърция обаче са абсолютно заслужени. Въпреки късмета на Испания в полуфинала срещу Гърция, когато губеха и изравниха една десета от секундата преди финалната сирена на мача! И след това спечелиха след дузпи.
Любопитното е, че Испания се превърна в световна сила във водната топка заради прословутата школа в Каталуния, Барселона. По подобие на футбола, хандбала и хокея на трева. Като цяло сърцето на испанския спорт е в Барселона. Изключение е баскетбола, където Мадрид има силни корени. Както и Барселона разбира се.
Програмата на испанците във водната топка е същата като тази, която Кройф наложи във футбола.

Изиграха се 1/4 финалите от женската лига на нациите по волейбол.
Отново да напомня, защото не се чете, а само се пита: Макс Спорт 2 излъчват всички мачове и от мъжете и от жените.

Познах 3 от 4-те мача. За малко да хвана и китайките, но те поддадоха психически срещу домакините от Полша.

Полуфинали (26 юли)
Италия - Полша
Бразилия - Япония

Ако някъде може да стане изненада, то е на втория полуфинал. Японките имат страхотен отбор, но не мисля, че ще успеят.
Вървим към логичен и очакван финал между Италия и Бразилия.

# 46
  • MJF
Eто, ето , водната топка на СП е свършила. Време е за следващите   дисциплини Wink.
Мерси Diavolo за информативния обзор Hug

Аз пък като нямам възможност да гледам мъжкия волей съм набелязала да дам шанс на младежите. В ютуб има в свободен достъп провеждащото се СП за юноши - до 19. Набелязала съм да погледам Италия-Полша от игранато до тук.

# 47
  • София
Шоши,
Приключи и синхронното плуване. Руснаците все пак са участвали, но под неутрален флаг (на олимпийски игри обаче и това им е забранено). Отбор 'Б' Отбор 'А' са Беларус.
Или не се гледа с добри очи вече на Русия, или Китай и Испания много са се развили... 🤔

Ето и крайното класиране по медали от всички дисциплни в синхронното (то повече от половината не са олимпийски).

# 48
  • MJF
Аз преди няколко седмици изгледах руското национално по скокове във вода. Там чух нещо за СП и допуск но с половин ухо, не внимавах по темата. Аз като неспортист и нямаща сред близките си такъв, т.е. лесно ми е да говоря , като зрител съм на мнение или всички "като хората" или "гледайте си се".
Ей на, сега се мъча с волните дами във фигурното на СП, еми че аз повече от 2 волни изпълнения анблок не мога да изтърпя като зрител в 2025 на СП.
Преди паузата редовно гледах картина от синхрото поне един път  в сезона на руска тв транслация и редовно гост- коментатор бе Татьяна Покровская и от нея научавах новините в този спорт. Но сега съвсем съм дезертирала от този спорт и негатива ми бива подсещан периодично в ютуб като проверявам абонаментите и току някой оли-канал пусне запис с някакви бомбастични заглавия за това или онова класиране/медали на добре познати федерации/школи. Само китайците проверявам един път в годината в този спорт и толкоз. А за тази година това го сторих преди СП.

# 49
  • София
Аз чакам твоите обзори за световното първенство по фигурно. От кога си чакам, хаха Wink

Иначе не знам дали се разбра, че съм го окепазил в бързината - руснаците са отбор Б, а беларусите отбор А. То човек като гледа медалите не е турдно да се досети де.

Иначе от утре започват скоковете във вода, а от неделя започва и плуването. Simple Smile
Т.е. истинското световно най-накрая започва!

# 50
  • MJF
Изгледах волейболния мач младежи СП до 19г България -Япония 3:1  . Играе се в Ташкент.
Все пак ми е емоционално- затратно да гледам български спортисти. Равностойна игра  уж, но според мен японския отбор игра по-добър волей в първите 2 гейма. Фокуса ми обаче си бе в/у нашия отбор. В първия сет се събудиха след 12-си точка. Във втория сет преди средата направиха няколко много лоши разигравания , чак спрях картината щото ми докараха ooooh!.
Снима се с една камера, няма видеоповторения явно за този юньорски старт. А на три пъти в първите 2 гейма  и аз исках определено да видя такива в спорните ситуации. Те пък все бяха отсъдени в наша полза. Късмет.
Дълги разигравания не са ни сила. В първия гейм много ми куцаше тайминга на блокадите ни- тройните особено.
В същото време ми харесаха няколко единични блокади от наша страна и то в ключови моменти.

Не понасям български спортисти да играят по бели гащи, независимо от спорта и от пола. Просто автоматично от гледката ми идва израза ни "лъснаха по бели гащи". На този мач нашите изцяло в бяло.

Третия гейм го почнаха трудно, японците поведоха 5:0, наложи се и тайм-аут от наша страна. При 18:14 в полза на японците пак взет от нас таймаут.Освен бързи атаки през центъра почти друго нищо не им се получаваше на нашите до този момент. Стана 21:16 за японския отбор. 22:18. В третия гейм забелязах в нашия отбор един юнак - номер 9 на фланелката , който нещо като всичко що не е игра нещо не ми хареса - поведение , език на тялото, комуникация. Домързя ме да върна картината и да видя кой е в описа на отбора, не пък че ще запомня име. 24:19   съвсем отиде у ряката тайминга на играта. 25:20 за Япония.

Мноого дълга 4-та точка в четвъртия гейм и 4:0 за нас като начало. Два бързи таймаута поискани от японския треньор при 4:0 и 7:0 за нас. За мое удоволствие в този гейм се получиха няколко разигравания в нашия отбор с резултат. Хубав единичен блок и 15:7 за нас. Гейма завърши 25:16 за нас. Разликата от 7-8 точки "тлееше" през целия гейм и не падна под това.

# 51
  • София
Нашето момче, Петър Мицин се класира на големия финал на 400 метра кроул. Simple Smile

Днес са първите финали от плуването
Пряко по БНТ 3 от 14:00 ч.

Снощи очаквано се фиксира големия волейболен финал при жените от лигата на нациите. Италия срещу Бразилия. Японките очаквано дадоха отпор, но бразилките са по-класния отбор към момента.
Италия в момента е непобедима. Имат може би най-добрия отбор изобщо в историята на женския волейбол. Те са в серия от 28 поредни победи. Така че дори и един гейм да спечелят бразилките ще е успех за тях.
Финалът е пряко по Макс Спорт 2 от 21:00 ч.

# 52
  • MJF
Брей, значи такива големи герои женския отбор волей на Италия. Впечатляваща стабилност. Crazy 28 поредни победи.

Сингапур СП скокове във вода.
Поставих началото на този турнир. С най-недолюбваната от мен дисциплина/още ѝ казвам измишльотина в този спорт - смесено синхро платформа или както там се води на български. Толкоз рядко гледам спорт на български че ми се губи лексиката Blush Peace
Изгледах записа на eurovisinsport канала. Двамата коментатори там трудно търпими и  добре че скоковете нямат музикален съпровод-хорео та мога почти да изключа звука при тази логорея Wink . Туй ясно но картината е нещо което не мога да редактирам така. Надписите по екрана въобще не ми харесаха и негодувам. Силно. Ясно че най-вече за тези след скок но и тези в началото също. Аман от липсата на стандарти за картината от спортните федерации. До кога?! Еле пък при такъв толкоз телевизионен спорт какъвто е "скокове във вода" Tired Както и да е .

Mixed Synchronised 10m
За краткост ще ползвам националности а не имена, колкото и да не съм почитател на това. Но прекалено разнородни са имената , че и дълги и ще се напиша направо ако почна с тях.
Първия рунд - харесаха ми най - вече севернокорейците, мексиканците и руснаците. Голяма грешка от дамата в китайския дует.
Втория рунд: Руснаците добре се приземиха. Китайците не направиха по-голяма грешка този път- до половината на скока не бяха в идеален синхрон но пък го завършиха  в такъв и добре обраха водата, браво. Малайците във втория скоко показаха едновременно и най-добрите си страни и "вечните" си бъгове, колко повече могат и те и мескиканците пфу ама все недоработват микродетейлите. Забравих  в първия кръг да спомена и Болюх-Байло - два добри скока.
След първите 2 скока/преди волната програма , класирането бе : Русия, Северна Корея , Украйна, Австралия, Мексико....Китай на 9-тото място. В тези 12 дуета на първо четене забелязах че липсват британците, канадците и немците.
В третия рунд най-добре изпълнения скок направиха китайския дует във всяко едно отношение, разгеле , щото картината в първите 2 рунда от тях доста ме Thinking. Съдиите видях "че се сбиха" направо на този скок при тях в оценките Popcorn къде е 7,5 , къде е 9. Мескиканския дует, особено Алехндра , се справиха поотделно  много добре във въздуха  с въпросния скок.
След третия гейм класирането в челната тройка вече беше Русия, Северна Корея и Китай.
4 рунд започна с неприятна грешка от Ксения Байло. Севернокорейския дует прилично се справи, на мен тя ми харесва повече за разлика от на съдиите вече втори поредин скок. По китайските ми критерии във въздуха нещата бяха не много добре в китайския дует но се приземиха прилично.
Приземяването наше всьо а аз като зрител съм за да се завишят изискванията , тежестта в оценяването и на другите неща. На мен за този и за предишния скок на китайския дует ми се струва че с 1 или 0,5 поне трябва да са по-ниски средните оценки. Peace Имаше несинхрони и във въздуха и на старта а оценките като за без такива. 9,5 за изпълнение на този скок и на двамата е абсолютен перебор. С тези оценки класирането преди финала стана Китай, Русия , Северна Корея.
На мен  за разлика от на съдиите ми хареса четвъртия скок на мексиканския дует като изключа приземяването.
5-рунд :
Севернокорейците с приличен последен скок. Руснаците по-добре от тях се справиха на финала. Аз оценките на Анна и на 5-ия и на 4 -ия ѝ скок не го много разбрах/приемам. Отново грешка на дамата в китайския дует. Въобще синхрона им бе на ниво само в 4-ия скок, доста валидолно ниво  синхрон като за китайци показаха тези двамата. Има разлика в ръста, има доработки в тази част на старта но някак си трябват им още съвместни тренировки ако продължават да ги групират.
В малайския отбор видях че разгеле са се "спасили" от тигърските екипи дето не помня колко олицикъла се "мотаеха" все с тях.
Финалната тройка реална, включително и като подредба Китай, Северна Корей и Русия но  с разликите не съм съгласна а и с оценките като разбивка колко за кой скок в много моменти в тези 5 рунда. 0,06 е разликата м/у първото и второто място. По моите разбирания а не  по издигнатото в култ приземяване аз бих дала на този старт първото място по съвкупно показаното на севернокорейския дует. На церемонията по награждаването  е видно че най-голяма ръстова разкила м/у двамата има в китайския дует и това доста видно им пречеше.
Медалите от по-големите , няма да ги търсят с лупата в шкафа, плюшената играчка симпатична , с шапка.

# 53
  • София
Форца Италия!
Скуадрата очаквано победи Бразилия с 3:1 гейма записаха 29 поредна победа в женския волейбол (две лиги на нациите + олимпийско злато), като сега са вперили поглед в световното първенство.

Китайците бяха пробити веднъж в скоковете!
Мадисън Кийни от Австралия спечели непонятната за мен дисциплина от 1 м. трамплин (трудно я издържам заедно с досадната отборна смесена надпревара) пред китайката.
Голяма драма имаше и на смесената кула, където китайците победиха севернокорейците с по-малко от точка!
Иначе днес китайците бяха безапелационни. 2 от 2 - истинска красота за гледане на 3 м. трамплин двойки мъже и кула двойки жени. Много приятно ме изненадаха мексиканците, които спечелиха двата сребърни медала.
Лош коментар на Цветелина Абрашева по БНТ 3. Хвали някой скок - лоши оценки от съдиите. Критикува друг скок - много добри оценки от съдиите. И се чуди след това какво да каже. За капак не знаеше, че мъжете имат 6 скока и обяви крайното класиране след петите опити?! Grinning
И т.н.

В плуването засега всичко протича по план. Паднаха два рекорда на първенствата.
И тук Бюлент Мюмюнов и ергенът Виктор Русинов дразнят с това вперване в рекордите и в американците (сякаш други нации няма ; апропо ако не са наясно, американците вече не са тази доминараща сила в този спорт, да свикват) и едва ли не щом няма световен рекорд не е добър деня. Тези в коя година живеят? Явно не са мръднали от ерата на технологичните костюми.
Иначе като цяло са добър тандем и вкарват емоция, не е като при Абрашева, но трябва да си оправят мирогледа.

Та в плуването досега както казах изненади няма. Аз с много голям интерес следя плуването на 12 год. сензация от Китай - Ю Зиди, която прави някакви нереални плувания за нейната възраст, като е с над 10 секунди по-бърза от Макинтош и Хошу, когато са били на нейната възраст. Коронниите дисциплини на Ю Зиди са 200 м. бътерфлай (където очаквам медал) и двете съчетани плувания. Днес на финала на 200 м. съчетано за малко да грабне бронза, оставайки на 4 място като подобри личния си рекорд с 1.5 сек. Това е просто удивително. По принцип ФИНА не позволява на участници под 14 г. да участват, но заради изключителните и резултати, за китайката беше направено изключение.

# 54
  • MJF
Охх, сега пък скоковете ли са си опатили с Абрашева по БНТ. Малко ли ѝ е фигурното?! Тя за мен е олицетворение на некомпетентност и други неща. Да  не ми се обжида Peace . В бан е на моя екран и така съм в мир с нея Wink

Аз пък почнах финала мъже 1м да гледам по едно време. Но се наложи да спра а сега нещо на известния сайт не мога да пусна видео. Здраве да е . По - късно ще пробвам.

Diavolo , ти си много напред с гледането. Но понеже за китайците отваряме дума в скоковете, няма как. Та на 1 м и на микса дуети видях все нови/млади състезатели. В дуетите на два скока грешки по - големие. Сега на 1м мъже са двама. Видяла съм по 3 скока до тук. Единия е уникум, а другия е видно по-слаб.
Аз на кула смесени дуети също бих им взела първото място. Без окото ми да мигне Smile
Аз така и така гледам на записи. И първо ще мина по-неинтересните ми дисциплини.

Хм, подозирам че заради БНТ съм геоблокирана на eurovisions. Вчера до обед картината вървеше без проблем. Сега и вчера следобед и вечерта нищо. Пише сори че картината не е достъпна в момента, не точно че съм в геоблок. Еми хубус. Аз няма как да гледам по БНТ с Абрашева и сие така че .....На записи след време. Здраве да е .

Поредните похарчени пари от бнт и напълно омазани от коментаторите им. По ред, да не изброявам, то да беше само въпросната.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 11:35 от Шошулчо

# 55
  • София
Шоши, защо да не може?
Аз всъщност не мога да кажа, защото гледах по БНТ. Може би не може в реално време, а на запис може.
Ще трябва да проверя и аз утре или в четвъртък, ще видя кога ще мога.

Иначе днес Абрашева пак се прояви... 😴
Имаше голяма драма на кула мъже, синхронните скокове. Ако не си гледала и не искаш да знаеш, не чети сега.
Та китайците победиха с по-малко от точка неутралните атлети (в случая руснаци) след последния шести опит.
Китайците направиха груба грешка и опропастиха четвъртия скок, като загубиха повече от 20 точки на него. Но оставаха скокове 5 и 6. Понеже гледам скокове от години знам, че може да се навакса, заради изключителната им трудност и техника. Руснаците така и не направиха грешка, но изпълняваха на сигурно, нямаше нещо повече. Китайците много силни, а последния им шести опит беше като по учебник. Красота. Все едно скачаше един човек.
Не съм чак такъв специалист, нека съдиите кажат, може би може да спори относно златния медал. Руснаците бяха видимо разочаровани и леко ядосани, треньорката им се скри бързо, явно и тя ядосана, че на руснаците не им дадоха 80 точки, а някъде около 76 и нещо. Т.е. при 90 за китайците, печелиха златото. Даже компютъра показа в реално време колко им трябва за 1 място. Това винаги се показва на голямо състезание по фигурно, синхронно или скокове, но нашето момиче Абрашева явно от вчера коментира (вкарвам ирония, коментира от години и плача като гледам къде отиват данъците ни) и не знае това и още след четвъртия скок отне златото на китайците (а те не изоставаха толкова много, 20 точки напълно нормално се наваксват от китайците за два скока ако всичко е перфектно), а след 5-ия опит вече официално връчи златото на руснаците и преди скока на китайците беше толкова уверена, че каквото и да направят няма как да наваксат (?!). Та на китайците им трябваше скок от 89.79 за 1 място. Изписаха го, Абрашева блее. И след скока им, вика, ее какъв чудесен опит, но твърде късно (а аз вече бях сигурен, че ще им дадат деветки, защото винаги им завишават, а този път имаше за какво), хахаха. И светна една оценка от 90.25 или нещо подобно и Абрашева, ''Ооооо, всъщност какво става тук, това е 1 място. Даа''
ахахаха
Трагедияяяяяяя!

При синхронните жени на 3 м. трамплин никакъв проблем за китайките. Бяха с класа над британки и мексиканки.

Иначе в плуването днес имаше една голяма изненада на 100 м. бруст за жени, където Дъглас (САЩ) и Тан (Китай) се захапаха яко до последния сантиметър в 3 и 4 коридор, но сензационно златото отиде в 1 коридор за Германия - Анна Еленд. Наистина ШОК.
И една по-малка изненада, където на 100 м. гръб за мъже (за първи път без американец на финала на 100 м. гръб след близо 110 години история?!?!), двамата топ фаворити - Климент Колесников (Русия) и Хуберт Кош (Унгария) се удавиха на последните 25 метра и златото отиде при южноафриканецът Питер Кьотце с феноменален спринт, пред великия Томас Чекон от Италия (световен рекордьор и олимпийски шампион, но не в добра форма в момента) и Йохан Ндойе-Бруар от Франция. Колесников и Кош потънаха и останаха без медал.

Кайли МакКюън от жълтите шапки за пореден път победи американките на 100 м. гръб (Кайли няма загуба на голямо плуване в тази дисциплина от 2018 г.).

Кейти Ледецки за 1234 път спечели на 1500 м. и вече има 22 златни медала от СП, Фелпс с 26 е лидер, но Кейти има 17 индивидуални злата с което е номер 1. Фелпс има 15.

Великият румънец, Давид Попович обърна в последните 25 метра американецът, Люк Хобсън на 200 кроул.

# 56
  • MJF
Eee , знаеш че на мен не ми пречи на гледането после на записи въобще предварителното узнаване на резултати и сие.
Еми ето,  груби грешки правят китайските състезатели явно на това световно. Тези които видях на смесени дуети кула и на 1 м тръмплин мъже са млади/с не много опит.
Пробвай като можеш сайта но аз съм блокирана там. Даже вчера като течеши плувната вечерна сесия а аз се борех за картина на  скоковете , като опитах да видя на живо предаването , при натискана на картината на живо ме препрати директно към БНТ 3  ooooh! , там да съм гледала. Да бе, мне , мерси.
Много ти благодаря за впечатленията по скоковете.
Абе нека живнат малко скоковете. Минахме през господство на британците , после китайците , нищо не е вечно Wink
При Бондар - Кононихина и щаба им на кула и аз усетих малко в повече напрежение пред камерите , не им е лесно хич. Аз да речем не съм спортист, спорт по знаме и сие въобще не е да гледам, но си давам сметка че ако бях такъв никак нямаше да ми е приятно ако не мога да се държа , върша  и прочие неща като повечето от останалите. Ако искам да си развея национален флаг, ако искам да си сложа значка или да се цапна някъде по кажата с трибагреника ни и т.н. Може аз лично и да не искам, но ако искам да мога, както всички останали на старта.

На започнатия от мен финал 1м мъже в изгледаните първи 3 рунда , преди да ми спрат картината, видях много добро ниво. Приятно изненадана. Хем видях и познати муцуни които се справяха добре. Като, когато го догледам и аз ще обобщя впечатления.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 18:30 от Шошулчо

# 57
Мен ме впечатли какви пищни бедра и дупета развяват много състезателки по скокове във вода. А може и банските им да го подчертават?  Но за мен не е най-естетичното.

# 58
  • MJF
Черна станция , да си дойдем на думата. Това от години ми е трън в очите. Мноого голям. Поне да вземат да скачат като в нещо на плувците. Или по-лесно- шортибански а не .....
Да не казвам пък за крайно несъобразителните оператори и режисьор на стартове , когато заемат позицията на ръба на кулата с краката нагоре/челна стойка. Такива кадри съм виждала на екрана , че на мен непуритана и професионално изкривения/невпечатляващ се от нищо голо порсон ме е ставало неудобно.
Аз последните години най - мърморех за една италианска състезателка , сега няма да се сетя името, та тя като отиде на тренира в САЩ и я видях след това за първи път в дадения сезон направо бях за скрита камера. Серена Уилямс във въпросните бански все едно. Състезателката и преди това не бе "манекен" но направо беше .... а тя от най-добрите в италианския отбор но с над 20 килограма отгоре. Аз целия сезон се чудех с какъв акъл другарите в италианската федерация го допускаха това. Не за друго ами защото ситуацията беше крайно травмоопасна. Тя се плюскаше като хипопотам в басейна ooooh! . Мда , и такива неща сме гледали в скоковете.

# 59
Идвам с лоша новина.
Лаура Далмайер е пострадала сериозно, докато е изкачвала Каракорум.
В момента тече спасителна операция.
Не се знае в какво състояние е.

Общи условия

Активация на акаунт