Връзка между вярваща християнка и полу-мюсюлманин?

• 12 485
  • 377
  •   1
Отговори
# 150
...
Това, което мен много ме тревожи, е, че аз съм активна християнка, много държа на традиции, празници, ходя на църква и т.н. За мен е важен църковен брак, кръстени деца и т.н. Знам, че още е прекалено рано за тези разговори с него, но като всяка жена на моята възраст- 35г, си представям по-сериозни отношения и гледам в перспектива!

Струва ли ви се невъзможна такава връзка? Имате ли примери за успешни отношения в тази вариация? Струва ли си да опитам, или да оставя отношенията приятелски?
Ето  вижте как за една дума - ритуал или тайнство - тук вече не се седи от наранени чувства и противопоставяния. А какво да говорим за това, активна християнка да се разбере по важните за нея въпроси с така наречения полу-мюсюлманин.
Най-добрата ми приятелка се омъжи за мюсюлманин, който не държи особено на религията. Тя самата е католичка, но също не държи особено на религията. Не са правили църковен, а само граждански брак, а на детето избраха международно име, и, естествено, не е кръстено. Но те и двамата не са активни в религиите си, това е друго.

След като си отдадена толкова много на православието, не вярвам да се получи с този мъж, макар че не знаем кой знае колко за него. Освен ако сега не напишеш, че би се отказала от църковния брак и кръщаването на децата в името на любовта. Simple Smile

# 151
От албано - руснак аз сигурно толкова ще се изплаша, че до религията му няма и да стигна Simple Smile Както и до среща - абсурд.

Щом си го харесала, дай му шанс. Явно си смела жена, може пък да се получи?

# 152
Един такъв невярващ се оказа, че всъщност не яде свинско и заяви, че очаква жена му да не му сервира или даже яде в къщата. И щял да уважи избора на дъщеря си, ако реши да носи забрадка.

Ако държиш да сте християнско семейство, заедно да ходите на църква, постите и изобщо правите такива неща семейно, ще ти бъде тежко, ако той не ги споделя и няма смисъл изобщо да излизаш с някой, който не споделя това.

# 153
  • Down south
Един такъв невярващ се оказа, че всъщност не яде свинско и заяви, че очаква жена му да не му сервира или даже яде в къщата. И щял да уважи избора на дъщеря си, ако реши да носи забрадка.
Аналогичен случай с невярващ от близка страна.
Забрани свинското и за детето, както и празнуването на празници.
Ужасна ситуация, за която преди сватбата според нея, не е имало индикации или поне, не видими за влюбена жена

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 01:28 от Daylily

# 154
Албанци не познавам, но руснаци колкото искаш в моя регион. Нищо им няма, много си гледат жените. Ние българките плевим и метем, поливаме  по дворовете на вилите, рускините/ украинките и всякакви рускоговорящи жени си седят на сянка или посещават плажа😊 в подходящи часове, извън големите обедни жеги.Мъжете им пазаруват, мъкнат торбите, правят барбекю, изхвърлят боклука и се грижат за моравата, поливат и т.н. Даже не съм ги виждала пияни, явно и водката не им е вече любима, съседът е около 60 и всеки ден е на тенис корта. Нищо вече не е същото, като едно време ужас🤣

# 155
  • Paris, France
Аз не ям свинско, нито пилешко, нито ги купувам или готвя и никой в къщи не се оплаква. Чудно ми е как докато са били гаджета жената не е забелязала, че човекът не яде свинско. Свинско не ядат и много народи, които не са мюсюлмани, не са евреи и не са спазващи Левит християни. На приятел жена му е монголка, мисля будистка (но не съм сигурна) и не яде свинско и не дава да се внася в хладилника. Толкова вкусно готви, че никой не се оплаква и не търси нещо различно от овчето или говеждото, което тя приготвя. Коптите са християни, но не ядат свинско.

Яденето или неядене на свинско е най-малкия проблем в смесен религиозно брак.

Вярващият човек трябва да си намери сродната душа за брак, което означава да е със същите или силно подобни вярвания.

# 156
  • Down south
Визирах последвалите забрани.

# 157
Ще дам пример с една моя приятелка, която също доста държи на религията си. Случаят не е съвсем същият, но може да ти помогне да намериш решение на дилемата, в която си. Когато моята приятелка се запозна с нейния, той се правеше на "лошо" момче и това за малко да се превърне в причина да не се задълбочи това, което в началото е било взаимно привличане. Всички приятелки (религиозни и нерелигиозни) я съветваха да не се занимава с него. Единствено от мен чу да се огледа, как се държи с хората около него и тогава да прецени, дали това не е било само поза, която може би в миналото му е помагала да се харесва на девойките. Не че съм дала кой знае какъв съвет, но явно дълбоко в сърцето си е очаквала някакво одобрение поне от едно място. Започнаха активно да излизат, като той през цялото време уважаваше нейните принципи. После двамата заминаха в чужбина да работят, НО в различни държави. И в един момент се върнаха, като точно тогава почна още по-сериозната част от връзка им. Момчето откровено си беше атеист, но за да се хареса на родителите й, които също са дълбоко религиозни християни, се покръсти в тяхната църква. Последва брак, отново емигриране и деца. До ден днешен са заедно. Чувала съм и за много случаи, в които млади мъже от не много религиозните европейски нации след като са се залюбили с мюсюлманка, приемат религията на девойката... А в обкръжението ми има и бракове между самоопределящи се за християни и мюсюлмани на база произход, но реално абсолютни атеисти. Проблемите им обикновено са от разширения кръг семейства около тях... пък те си празнуват на маса празниците и от двете религии. Има доста "невъзможни" бракове, които успяват да оцелеят след като още в началото се е налагало да минат през сериозни препятствия.

# 158
  • Paris, France
Чувала съм и за много случаи, в които млади мъже от не много религиозните европейски нации след като са се залюбили с мюсюлманка, приемат религията на девойката... А в обкръжението ми има и бракове между самоопределящи се за християни и мюсюлмани на база произход, но реално абсолютни атеисти.
Ти си чувала, а аз ги виждам всеки ден. Във Франция много черни и бели момчета приемат Исляма специално за да могат да ходят с арабки и да ги таковат "законно" в ислямски брак без граждански. В Мароко и Алжир, както и повечето ислямски държави, брак между мюсюлманка не е законен. Някъде и в затвора ги слагат ако този факт се узнае. 98% от мъжете, които се конвертират за да се оженят за дадена жена не практикуват религията, но и жените им са ОК с това и често и те не я практикуват. Нямат проблем да не ядат свинско, защото с арабката поне ядат нещо, че и вкусно.

Не разбирам защо въртите около хора, за които религията е абстрактен административен атрибут по рождение и им е през оная дали ще се практикува.

Авторката има вяра, освен религия. Няма да издържи дълго да живее срещу убежденията си.

# 159
Да, различно е вяра и религия.

Имам познати тя от турски произход, той българин. Много добър брак, децата празнуват и двата вида празници, родителите им не се сърдят, защото на Коледа и Великден ходят при неговите, на Байрам при нейните. Децата ги обличат като джуджета, яйца боядисват, едното има турско име, другото българско.

Това за свинското, според мен е важно, защото уж казва, че не е религиозен, а едно по едно се появяват неща, които са свързани с религията. На мен пък примерно не би ми било приятно нашите да му сервират пържола или кюфтета и той да не яде, но аз и с вегетарианец не искам да съм. Вкъщи се яде много свинско.

И да, точно че жената не е на 15, а на 35 няма как само да излезе, защото хормоните й бушували, и да не помисли за бъдещето. Това освен ривокър и жена го беше писала...
Не е идеята да го плаши с брак и т.н., а да се опита да го опазнае за важните за нея неща, и да не си губи времето. С няколко въпроса съм си спестявала десетки ненужни срещи още на 20.

# 160
  • Далечният изток
Аз го писах.
Тя излиза да пие кафе. Толкоз.
Какъв брак, какви деца, какви кръщенета?!
Бракове, деца и кръщенета са само в нейните фантазии.
А още и кафе не са пили двамата...

# 161
На това кафе може да научи много за него, че да няма втора среща. Докато ако беше на 15 щяха да си говорят за музика и купони, животът си тече.

# 162
  • Далечният изток
На 35 отиваш да пиеш кафе, а в главата ти дрънчат сватбени камбани... Ми добре Thinking

# 163
  • София
Свинското може да няма общо с религията, а с вкусовите възприятия.
Сестра ми е вярваща християнка и не яде свинско. Едната ѝ дъщеря не яде пилешко. Аз не ям заешко. Майка ми ме вкусва агнешко и шилешко. Съпругът ми получава гадене само при мисълта за конско. И т.н.
Не се сещам християнството някъде да определя като задължително яденето или не на определена храна.

# 164
Ние докато кръщаваме децата на авторката, те вече може и да са направили сефтето.
Къде изчезна?

Общи условия

Активация на акаунт