КГБ = Клуб на Готините Баби - 235

• 22 216
  • 734
  •   1
Отговори
# 195
Айша, за проходилка на баща ми, който е с ТЕЛК за опорна-двигателет апапат 94% с чужда помощ ме пратиха при ЛЛ, който да ми даде направление, което да занеса в здравната каса. Там едва ли не ме изгониха, че отдавна се ходело на лекарска комисия за съответното заболяване и ми връчиха три листа с болници и поликлиники , дни и часове от седмицата (например понеделник от 13 до 14ч),където да го заведем! Ние от болницата със специализиран транспорт го изписвахме, 90 лв. удоволствието, та ще го карам до поликлиника. Хич и не ги трогна телка. Отидох в санитарния магазин на Иречек и му взех сгъваема, която може да се трансформира на стол, ако се умори, за 115 лв.
Друг е въпроса, че баща ми едва ли пак ще проходи, въпреки физиотерапията, която прави на тази проходилка.
А, и друго да ти кажа - при Пл. е трудова злополука.

# 196
  • София
Добро утро, нищо, че вече е за добър ден. Късно се събудих.
На бодрата смяна - спорен ден.
КАССС, да кажеш как мина при ревматоложката.
На МЕРИАН, НАМИ, ТОНИ и РАНЕЛА - лека работа.
НА ТЕТКА и КЛЕЧКАТА - да навъртят крачки с кучовците.
РАНЕЛА, опитай моя режим на хранене. За година свалих 18 кг. Без да гладувам, да броя калории, да се съобразявам кое с кое да ям или да ходя на фитнес. И Ромео се присъедини, та и той свали 18 кг. Никак не е трудно. Това не е диета, а режим на хранене - 8 часа се храниш ( не непрекъснато Grinning) и 16 часа приемаш само вода,  чай, кафе без захар. Аз приемах храна от 12.00 до 20.00. Ядеш каквото си сготвила. И баничка може, и тортичка може, и плодове. Само намалих порциите. Спазвах стриктно часовете за хранене и резултат има.
АЙША, жалко, че Пл. не иска да използва патериците. Щеше да си спестиш търсенето на проходилка.  И защо да не иска на ТЕЛК?
ПИПИ неприятна история, но ще оправят проблема. Дойде ти много натоварване и стрес. HugЩе мине. Очаква ви хубаво пътешествие. Мисли си за това - слънце, море, сами с гаджето... Красота!
МАКАВЕЛИ, харесвам ми мотото на двня: "Научете се да виждате доброто във всичко. Когато човек се усмихне на живота, животът му се усмихва." Питаш какво ще правя днес. Няма да ми е скучно. Трябва да довърша документите за Касата и да сготвя едно пиле. Още не знам с какво. Ще питам съседите.
КЪДРОКОСКЕ, ще свикнеш с нашите приказки. Съседите са щерката и внучките, които живеят в съседен апартамент, на етажа. Радвам се, че си мома софиянка. Скоро ще има среща. Очаквам МАМСИ да се появи и ще се съберем.
ЯЖКЕ, на финалната права си. Дай още малко газ...
ЕНИСА, поздрави на моя роден град! Питаш за отсъстващи момичета. Нали съм телефонния указател на групата, ще ги преслушам, да ги видя какви ги вършат. МАМСИ не вдига, ЯН ми затвори. ЯНКА размита за среща с внучката. КРАСИВА БЕЛЛА преди дни обеща да пише. ЛУННО ЦВЕТЕ ще се развява из Будапеща. МАЯ и ЖАНА са читателки.
Стига за сега. После пак. Още не съм си изпила кафето.
ХУбав ден, момичета! Hug

# 197
Ха добър ден!
Айша, как така няма да питаме как си..... Та ние вече си станахме толкова близки, а близките хора се тревожат, радват и тъжат с другарчетата си. Дано отшуми, ходи ли при ЛЛ, той какво каза?
Пипи, много неприятно това с канала, но щом майстора е казал, че ще дойде ще го оправи!
Аз минах при доктора, плантарен фасциит за петата и някаква невропатия пък за десния крак. Оставих 100 лв в аптеката, физиотерапия ще има и още някаква процедура. Дано го преборя.
Днес и малкия е при мен, че сутринта се събудил с гурелясали очи и кашлица. Мислихме мислихме и им казах да го оставят. Малко притеснено беше, но син 2 ме закара и изчака при лекаря, а при малкия през това време стоя свекито. Слава Богу, добре е, играе, няма температура. След малко го слагам да спи и през това време ще спретна за вечеря една мусака, но с пилешки гърди.

# 198
  • София
Привет!
Касс, от първия ден ти се уплътни ежедневието! Да живеят бабите. Те са същите като майките, но поръсени с пудра захар! Действай с физиотерапията, дано помогне!
Питайте, та отговарям - спала съм 6 часа тази нощ, което е супер. Лошото е, че това е максимума и рядко се случва.
Пипилота, много неприятно това с канала. Продават едни устройства за отпушване, нещо като дълга спирала, имаш ли, пробвала ли си? У нас ММ отвреме на време демонтира  сифона под кухненската мивка, почиства го и го монтира обратно. За нас това е най-работещата система. Забелязала съм, че когато се готви агнешко често се запушва канала, явно мазнината от месото се отлага по стените на тръбите.
Бях на разходка по обяд, топличко е, допредени сте, стойте на сянка!

# 199
КогИ изписахте толкУз, бря! Ние два дни нямахме интернет от някакъв срязан оптичен кабел. Не, че се извинявам, но имам обективна причина да отсъствам:smirk:
Ще има да чета, и чета, и чета....
Ама по ред. И докато четох, стигнах до дъъългия пост на Ениса и си рекох, че и аз ще мога. Ама колко време ми отне, не ви е работа Да видим какво съм спретнала:
Макавели, както винаги точна с афоризмите. Много са ми полезни. Жалко, че не винаги може да се приложат на практика.
Аиша, дано вече си по-добре! В приключение си се видяла тия дни. Дано да е малкият дявол!
Касс, сега ще видиш как за нищо няма да ти стига времето. Но както си го направиш, де.
Нами, дръж фронта с мама! Иначе и за двете ще е зле.
Клечи, гледай разходките да са на сянка, независимо на къде ще хванете.
КАГ, сега ти е паднало да мързелуваш. Супер е!
Фло, чудесно лятно настроение имаш. Еле пък за мъжОве:smirk:
Фрау Данна, не се плаши от пенсионирането. Аз си събрах пъртакешите в първата възможна секунда и с кеф си пенсионерствам. Но, ако те притеснява нещо,  сигурно има начин да продължиш да работиш.
Борянке, направо се комплексирам от твоята реколта. Моите краставички са по-малки и от кутре. В парника има десетина червени доматчета, ама ММ да вземе да напръска с нещо против мана без да ги обере и сега ще чакаме една седмица карантина.
Диди, ако и когато ти остане свободно време от тук нататък, може да се разберем за ирисите. Сега е много жега, но те са грудкови растения и с малко поливки ще се прихванат.
Яжке, къде ги намираш тия земеделци? Да не си хукнала по полето?Smirk

Пипи, много точно казано за поколението над 50 години. Виж пък на каво попаднах аз - направо ме достраша, че Скайнет е на път.
Скрит текст:
Всичко започна, когато смартфонът ми имаше 6% заряд. Отидох да търся зарядното устройство и се пошегувах: „Твоят дом е там, където е зарядното за телефона ти.“ Свързах зарядното, но... нищо не се случи. Вместо очакваната светкавица на батерията, видях, че е загубен още един процент от заряда. Без да разбирам какво се случва изобщо, извадих щепсела, завъртях го, опитвайки се да вкарам другата страна, изправих жицата, с надеждата, че просто е счупена. Но не, нищо не се случва. Трябваше да призная, че зарядното устройство беше дефектно.
Първото притеснение се настани в мислите ми - какво да правя? Не само че никой няма да може да се свърже с мен по телефона, ако нещо се случи. И просто няма да мога да се обадя на никого от близките си. Нямам стационарен телефон, дори не беше планиран в новият апартамент, така че след няколко минути ще остана без връзка. Освен това имах намерение да излизам, но сега какъв е смисълът? Така или иначе няма да мога да купя нищо; за удобство съм свикнала да плащам по телефона. Отдавна нямам кредитни карти в чантата си, също както нямам портфейл, тъй като е ненужен. Ако проверя джобовете си, може би имам няколко банкноти в брой - всичките ми пари са в телефона ми, който едва диша. Е, добре, да речем, че може да тегля пари в брой без карта, но за това отново ми трябва телефона... Ако изляза, няма да мога да се прибера. В смартфона са електронните ключове за входа на жилищния комплекс, за входа на блока, за апартамента... По дяволите! Ще стоя от другата страна на оградата с надеждата, че случаен съсед ще ме пусне. Дори не мога да се обадя на портиера – неговия номер е в смартфона ми. И няма къде да се обадя. Изглежда, че ставам заложничка...
Смартфонът показва, че той е 4% жив - последните капки живот изтичаха особено бързо. И трескаво се замислих чии телефонни номера да напиша, докато още мога. Знам, че никой в ​​семейството ми няма зарядно за телефона ми. Ако не можете да поправите собственото си зарядно, тогава какво? Лесно ли се купува ново? И колко бързо може да стане това? Ами ако трябва да поръчам и да чакам няколко дни? Тази перспектива изглеждаше доста зловеща... А шегата за таксуването вече изобщо не изглеждаше смешна. Ако това се случи, ще се озова в пълен вакуум.
Кога се случи така, че смартфонът ми да надделее над мен? Това винаги се случва, когато се поддадеш без да мислиш на прекомерния комфорт. Днес една отстъпка... утре втора... после още една... и още една... И вие сте взети в плен. И ставаш безпомощен.
Спомням си много добре как някога знаех десетки телефонни номера наизуст. Сега едва ли мога да назова най-много двама. За какво? Ако имам телефонен указател и автоматично набиране? Защо да се притеснявам какво има и как е в детската градина, ако можете да сложите уеб камера на телефона си, където можете да видите детето си по всяко време? Защо да помните маршрута, ако вашият смартфон има Google карти и навигатор? Защо да учите език, ако вашият смартфон има преводач? И купуване на билети! Много добре си спомням времената, когато, за да си купя билети за влака, трябваше да прекарвам много часове на гарата в километрична опашка. Спомням си как се молех на касиерката да ми даде двете долни легла, защото възрастните ми мама и татко щяха да пътуват. Сега закупуването на билети до всяка част на света е няколко минути без стрес, когато избирате всичко, чак до това дали искате да седнете до прозореца или не. Абсолютно същата е ситуацията и с билетите за всякакви събития, концерти, кина, театри. Но в същото време няма да стигнете никъде без вашия смартфон.
Използвайки нашия телефонен номер, без да искат паспорт, ни дават колети в пощата. Извеждат детето от стаята за игри, без да питат нищо друго. Телефонният номер излиза на преден план, ставайки по-значим от собственика си. Банкирането и всички средства са свързани с него; често съхраняваме сканирани документи и електронни ключове в него. Имейли с важна информация, често лична, и резултатите от медицински тестове и изследвания се изпращат на имейл, който е открито достъпен за вашия телефон. Нашият смартфон... е приблизително всичко...
Погледнах последните проценти, които отплуваха в безкрайността, и си помислих какво ще стане, ако, не дай си Боже, смартфонът се загуби?.. В крайна сметка всичко е в него... В телефонния указател има стотици контакти, които не могат бъдат възстановени. В социалните мрежи има десетки хиляди читатели – плод на няколко години работа, които, ако нещо се случи, никога няма да намеря. Във Viber има продуценти, монтажисти, зъболекари, педиатри, електротехници, фризьори, шивачки, маникюристи... Всичко изглежда толкова просто - натискаш един бутон и веднага започваш разговор. Но ако нямам смартфон, не знам нито един контакт от паметта. Господи, как е възможно това?!!
И снимките! Безценни мигове на пътуване, празници, усмивки на приятели... Детска лудост, котешки закачки и добре украсени салати... Разцъфналата роза на баба ми, необичайните цветове на залеза зад прозореца и фактът, че "о, о, виж колко е страхотно!"... Целият ми живот е в този смартфон...
Но кога позволих на телефона ми да стане моя сянка, измествайки ме? Все пак той знае всичко за мен!!! В коя минута спрях да слушам електронната книга, кой епизод от сериала и къде гледам в момента. Той знае моя номер обувки и дрехи, знае точно коя блуза ще харесам и кой пръстен. Той знае какъв цвят спално бельо предпочитам, какви сладки няма да ми позволи да подмина. Той знае какви подаръци избирам за празниците и за кого. Той знае в кой град се намира пакетът, който чакам в момента. Той знае, че, по дяволите, точно сега ми трябва тиган с дебело дъно и че точно днес трябва да купя този комплект за ръкоделие.
Всеки ден смартфонът ми напомня кой трябва да бъде поздравен за рождения му ден, какви важни неща трябва да се направят и какво да не забравя. Той дори знае в колко часа играя постоянната си игра и ако изведнъж вече заспивам, ми сигнализира: „Какво има?" Нямам време за почивка? И всеки онлайн магазин, който уж посещавам за първи път, радостно ме поздравява, като ме вика по име.
Последните 2% от връзката ми с външния свят... Съвсем скоро екранът ще потъмнее и ще остана сама. Кислородът стига за няколко минути и от дълбините съм принудена да изплувам на повърхността, за да поема животоспасяваща нова глътка въздух.
Но изведнъж се чу щракване, по някаква причина климатикът горе изписука... И на екрана на смартфона се появи светкавицата. Виждам... просто е нямало ток и дори не съм забелязала. Но след няколко минути внезапно промених мнението си за целия си живот...
Връзката със света ставаше по-силна с всеки нов процент, безпокойството изчезваше. Сега бутилките ще бъдат напълнени и можете да се гмурнете в дълбините, както обикновено. Но сега знам, че тази опасна зависимост трябва да се държи под контрол. За да не позволите загубата на вашия смартфон да нулира целия ви живот...
.
Татяна Донска
Тетка, внучката ми е на 9 години.
Тони, през лятото нямат репетиции.
Малеее, заболяха ме пръстите да чукам по клавишите. Обявявам пишещите дъъълги постове за ударници! Обещавам по един тиквен медал на есен, ако има тикви, де:stuck_out_tongue:
Със сигурност съм пропуснала някого, но за пропуснатите са най-големите прегръдки

# 200
  • Кубрат/ Пишурка
Да се обадя и аз.
Трудно пиша и за това съм само чукча читател. Нами знае за какво иде реч и какво ми излиза. Сега влизам само да кажа на новата баба ДОБРЕ ДОШЛА! Щом имаш толкова големи внуци, значи си на наша / на повечето / възраст. Моят внук не е студент, но е на 20, а внучката ще навърши 19 през декември.
Иначе при мен едно и също. И аз пия Трифас, пия вода, уж не ям много солено, но ми видяхте крака на Златоград. Ами каквото такова. То все някога ще се мре, ама се чудя как ще ритам с тоя надут крак Joy

# 201
Янчето, да ти имам хумора, да ти имам! А и по-добре чукча читател, защото сега всички чукча писател  Grinning

# 202
Какъв хумор,то си е  живата действителност. И да знаете ,който се гласи не си ходи.   Винаги готов, пък като има дни са си наши.
 Сутринта копах малко , половината пипер и праза , ми бързо никне трева ,та и расте,  има пропуснати дребнички  и като луди растат. Можеше още , но нямах мерак. Няма да я свърша меретска трева. Малко копан, повече време почивам,  Не може като едно време, ще е както може.
 За телефона - така си  е.  Мразя ги тези нови джиджавки и не само телефона, там е  ясно що. И другите. Ще им се уча аз цял живот, да имат да чакат,  и така си може.

# 203
Днес около 9 се чудех да излизам ли до центъра или да си стоя у дома. Звъни телефонът и прекъсна дилемата.  
Скрит текст:
Обажда ми се  съседка на наша обща позната, която е на 92 и самотна. Била в безпомощно състояние, събрали се 3 съседки  и се чудят какво да правят. Ами отидох. Обадих се на социалните, някой  ходил преди 2 дни пак по настояване на съседките, оставил документи за подпис за настаняване някъде си и повече не се вестил. Някаква пак "социална" почна да ми се обяснява, че не могли нищо да направят. Прекъснах я и ѝ казах, че ще вдигна голяма тупурдия за неизпълнение на служебните им задължения.  Тази жена е малко ромка, но интелигентна и е била дълги години служителка по гражданските ритуали в общината. Но  в последните години рови в кофите. Не толкова от бедност, колкото от болестно състояние. Затрупана е  с боклуци и направо пльосната на леглото, на 90 % неадкватност. Съседките се обаждали  на нейна заварена дъщеря, която живее в град на брега на Дунава. Тя отказала да дойде, а е единствена наследничка на къщата, имуществото и спестяванията.  Обадих се на на кмета. Той задейства негови служителки и те пристигнаха. Те също се обадиха на "дъщерята" и пак казала, че не може да дойде. Откараха жената с линейка в болницата. Организирахме и превоз да дойде да вдигне всички вехтории, които е натрупала в двора. Сега ще ходя да купувам памперси, нощница и други дреболии да й ги носим. После не знам какво ще се случва.
Та така. Тръгвам да изпълнявам задължения на други хора и служби, ама какво да се прави в такава ситуация?!

# 204
  • някъде другаде
И аз , като КАГ днес бях социален служител. Има едно дете , което обикаля улиците.  Бащата , който го гледа е алкохолик. Няколко пъти сме викали социалните , че спи в къщичката на детската площадка. Вземат го , водят го при майка му , която е омъжена в съседното село  , там го бият и то се връща. Та детето го завел бащата при майка му , че си дошла бабата от Испания и го взела при нея в Ябланица. В понеделник идва полиция с майката , че то избягало и дошло пеша. Днес ми звъни социалната да пита дали съм го виждала , че пак избягало. Намерих го и го държах докато дойде майка му да си го вземе. То плаче,  че иска при баща си. Бабата вика "Копелето ни не трябва" , майката уж го иска , но втория мъж го бие , а бе трагедия.

# 205
Аз гледам, че дългия пост, който писах го няма. Weary До сега нямаше ток. Уж публикувах преди да спре, но явно не съм успяла. Друго обяснение нямам.
               Тану, истина си е това, което си пуснала. Зависими сме от много неща. Като спря токът и аз реших да оползотворя времето си докато дойде и.....посегнах  към прахосмукачката. Добре, че роботчето е заредено та помете и изми. След това реших, че имам дрехи за гладене - фал естествено и все за каквото си помисля ми трябва ток. Реших да се изкъпя, но в банята тъмно. Преди малко се сетих, че бях сложила във фурната едни картофки за задушаване и......май съм ги презадушила. Вместо за обяд ще станат за вечеря.
              КАГ, такива са ни "службите". Те и за това са служби - стоят си и нищо не вършат, а после се чудят защо ги бият понякога.
              Мериан, аз изпълнявам съвета ти да се пазим - придиванила съм се и си гледам филми. Само дето днес енергото ми изигра лош номер та само попрочетох нещо от книжките и довърших жабите. Останаха само ръкавите, но ми е топло и не ми се плете, че е голям % вълна.
              Янче, за подутия крак трябва ходене за да се раздвижи лимфонасядането и вдигнати краци високо. ММ се бори с това вече няколко месеца. Пие Детралекс трета опаковка и докторът каза, че ще се наложи да го пие още няколко месеца докато всичко влезе в норма. При това мажа с дипросалик и А дерма, че кожата се опъва и напуква. Мажа и от кремчето на Фло. Масажи - също. Редовно го водя на контролни прегледи при съдов хирург и съдов дерматолог. Сега го пратих до магазина - нали трябва да ходи Yum
              Касс, свикваш ли вече с новата роля?

# 206
Здравейте и от мен!

Да ви кажа честно - четох, четох внимателно, ама се обърках като пате в кълчища. Общо взето разбрах, че всички са добре. А това май е най-важното.

Брагодаря на всички, затова че ме приемате така радушно Sparkling Heart

# 207
Правилно си разбрала. Добре дошла си.
 Има дребни  пречки, но докато сме от правилната страна на тревата е ок.
 Най-опасно е нищо да не ни боли. Докато има по нещо ,на възраст сме повечето, значи  е наред всичко.

# 208
Къдрокоске, добре си ни дошла. Аз бях те поздравила в поста, който загубих някъде и сега видях, че съм пропуснала в дубъла, за което се извинявам. Да се чувстваш добре тук при нас. Май само аз имам внуци студенти.

# 209
Моите са на 7 и 5 годинки Simple Smile Те са на баба валерианчетата Wink

Общи условия

Активация на акаунт