Нашите кухни - тема 100

• 21 812
  • 467
  •   2
Отговори
# 285
С какъв препарат го импрегнирахте?

# 286
  • София
Може да се използва и кварцит, стига цената да не е проблем. Уж се води по-добър от гранита. Нямам съпоставка за ползване, но кварцитът който сложихме сега в кухнята изглежда доста добре.
Импрегнира се от фирмата, която ще произведе плота.

# 287
Импрегнирането не сме го правили в домашни условия, обработва се предварително от изпълнителя на плота.   

# 288
  • Пловдив
Здравейте,
Харесах тази мивка и този смесител, но имам колебания дали са напълно съвместими.
Най-вече дали чучурът ще е удобен за коритото и дали отворът е ок за монтаж.
Ще се радвам, ако някой с опит сподели мнение.

https://praktiker.bg/bg/Kuhnenski-mivki/KUHNENSKA-MIVKA-ALVEUS-M … X19-2-CM/p/240055
https://formabania.bg/grohe-30577000-bauclassic-visok-smesitel-za-kuxnia-xrom

# 289
Според мен струята вода ще пада/тече между сифона и края на мивката (към ползващия). Колкото по-силна струя пуснете, толкова по-напред ще пада/тече. Да приемем, че ширината на мивката (от средата на дупката за смесителя) до края да коритото е 40 см. А струята тече на 22,3 см.+10 градуса навън при по-силна струя. Т.е. дори при слаба струя ще пада от средата на коритото навън. При по-силна струя - повече към външната част на коритото.

С малки вътрешни размери на мивките е по-добре да се търсят по-къси чучури на смесителя.

# 290
Здравейте,

За или против сте водобранните лайсни на кухненските плотове (между плота и гръбчето на кухнята, както и свързването на плотовете при нужда)?

Имате ли кухня без лайсни(без плочки за гръбче), от колко време я използвате и съжалявате ли за избора?

Някои майстори директно отказват да правят такива кухни с обяснението, че във времето 100% ще стане проблемно мястотона  сглобката (силиконът остарява, просмуква се вода и т.н.).

Какви са вашите впечатления?  

П.С.: Хич не ми харесват визуално кухните с лайсни ...Иначе сме се насочили към термоплот.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 14:17 от Jerry19

# 291
На мен изобщо не ми харесват и няма да има такива.

# 292
  • Sofia
Ако ползвате термоплот е по-добре да има лайсни. Нашата е тънка и не е грозно. Ако се върна назад обаче бих сложила плот от естествен камък. Там мисля че и лайсни не ви е нужна.

# 293
Съгласна, с термоплот водобраните имат смисъл, но много хора се оправят и без тях. Особено ако се изолира добре непокритата страна (да се намаже с няколко слоя яхтен лак например). Тогава ще стане достатъчно сигурно с хубаво залепване.
После може да се обканти и с тънка ивица силикон в нужния цвят, както мивките в банята например. Има и тънки и фини водобрани.

# 294
Ох, то аз така съм го написала, че човек може да си помисли, че салати и пържоли искам да режа на този плот Joy
Да мога да разточа едно тесто и да го нарежа примерно на триъгълници, директно на плота имах предвид. Или с формички за сладки. Или за паста. Не искам да слагам силиконова подложка.

Кубратова, иска ми се да е изчистен и без много шарки. Твоят какъв е?

Един мебелист ми препоръча за новата кухня плотове компакт, били по-евтини от камъка, но пак толкова здрави и може мивката да е под плот. Мнения за тях?
Имам компакт в 2 кухни. Единият се драска и остават бели резки. В цвят ръжда е, сърцевината е черна, но основата на принта явно е бяла и при рязане с нож реално тя се появява.
Другият ми плот компакт е черен с черна сърцевина. Там няма никакви проблеми.

За месене няма какво да те притеснява!

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 21:15 от drago_2008

# 295
Драго, какъв е твоя компакт? Моя Fundermax и е релефен от едната стана и до последно се чудех дали да остане откъм релефа, защото ми харесва повече. Не е дълбок релеф и съм наясно, че вероятно ще изисква една идея повече усърдие за почистване, но ми харесва повече.
Днес ми монтираха корпуса на долния ред и съм много доволна, че остана повече място за маневри, отколкото предполагах 😃

# 296
Здравейте,
Скрит текст:
За или против сте водобранните лайсни на кухненските плотове (между плота и гръбчето на кухнята, както и свързването на плотовете при нужда)?

Имате ли кухня без лайсни(без плочки за гръбче), от колко време я използвате и съжалявате ли за избора?
Аз, аз съм човекът – най-върлата фенка😆 на термоплотове и гърбове (винаги еднакви).
Имам кухня без водобран и лайсна, ползвам я от 4 г. и изобщо не съжалявам за този избор. Даже скоро поръчвах още една кухня и тя също няма такива "красоти". Предишната ми 15-годишна кухня имаше водобран, но нямаше свързваща лайстна между плотовете и също нямаше проблем.
За да е успешно едно такова решение, трябва мебелистът да е добър и да знае какво прави, и също чорбаЖията на кухнята да я използва разумно. Не е нужно да ѝ трепери, но не трябва да олива с кофи и да оставя локви.
За мен водобраните, освен че са грозни, се слагат не толкова, за да предпазват плота от раздуване, а по-скоро да прикрият неможенето или мързела на мебелиста да ги свърже както трябва.
Виждала съм кухня от Диалог с огромен, крив луфт, некадърно запълнен със силикон. Пред такова изпълнение сигурно ще предпочета водобран😆
Това е моят плот на 4г., луфтовете са много тънки и са запълнени с полиуретан, а не със силикон.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 21:34 от Чи лу

# 297
Драго, какъв е твоя компакт? Моя Fundermax и е релефен от едната стана и до последно се чудех дали да остане откъм релефа, защото ми харесва повече. Не е дълбок релеф и съм наясно, че вероятно ще изисква една идея повече усърдие за почистване, но ми харесва повече.
Днес ми монтираха корпуса на долния ред и съм много доволна, че остана повече място за маневри, отколкото предполагах 😃
Този трябва да е
https://rosi.bg/bg/katalog/kompakt-s-cerno-iadro-cerno-mat/2/25608

Много лесно се чисти. Не се задържа мръсотия.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 21:33 от drago_2008

# 298
Моя е този, с каменна текстура. Сещам се кой е твоя, доста време гледах мострите вкъщи. Имаше и на други марки. Като цяло релефите точно на Fundermax не са дълбоки и мисля, че няма да има проблем, но само времето ще покаже.
Четох в официалния сайт /за моя специално, че за другите не ми остана ред/ устойчивостта  на  химикали и почистване спрямо  различните петна - впечатляващо! Ако всичко това е истина ...всъщност вярвам, че е 👍
https://rosi.bg/bg/katalog/kompakt-ploskost-luna-s-cerno-iadro-relef/2/3453
Вече писах на мебелиста, че запазвам релефа за лице.

# 299
  • Варна
Синтерован камък също проучвах за плот. Мисля, че е най-ново като технология и устойчивост, както и цветово разнообразие.
Цената за доставка и монтаж от София или Пловдив до Варна беше солена.
Естествено бюджетът определи и крайния избор - поръчах гранит. След като за два месеца три пъти ми променяха офертата за технически камък, в градация разбира се 😄,
оглеждах компакт плотове и гранит и при идентична цена избрах камък. Още го чакам де. С взимането на размерите се забавиха със седмица.. Трагедия е с ремонтите у нас. Как съществува този бизнес, недоумявам!

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 07:44 от ЛюбОff

Общи условия

Активация на акаунт