Нашите кухни - тема 100

• 20 536
  • 444
  •   3
Отговори
# 315
Мимоза, кои са тези класически 6 Grinning Аз само от зелените се сещам за десетина (магданоз, копър, риган, розмарин, чубрица, джоджен, девесил, босилек, дафинов лист, мента, мащерка), като добавим останалите цветове и миксовете няма да стигне чекмеджето Joy Килер имаш предвид механизмите ли? Гледах едни високи, но ми се иска да си е с долен, горен ред и плот.

Мандаринка и аз бях така, държах ги в техните опаковки, 3 панера пълни и често изхвърлях. Много по-лесно и удобно ми е в чекмедже. Ето такъв тип бяха старите ми:
Скрит текст:
Няма да е 125см чекмеджето, толкова е мястото. Мислих си за 100см чекмедже и вдясно на него една бутилиера 25...

ЛюбОff, какъв технически камък си избра? И аз гледах една калаката с бяло ядро, на кроношпан мисля беше, но не ми хареса много много Sad

# 316
  • София
Виж тези продукти
https://www.piatraonline.bg/pochistvane-i-impregnirane-na-kamak
Аз точно плот кухненски каменен не съм.

# 317
drago_2008 , гледах в gstroy някаква калаката с бяло ядро за над 2100. В Роси подобна и даже на малко по-висока цена. Взех две оферти за разкрой и монтиране. Бяха близки - искат 1200.
Какъвто и да се случи камъка, мисля че го предпочитам 😊

Да, този е скъп заради бялото ядро, но тези в Роси се цепят на две и стават двойна дължина. Все си мисля, че гранитът е по-скъп.

С най-добри намерения предупреждавам много да се внимава с гранита, трябва да е качествен и НЕ евтин!!! За съжаление нямам снимки на моя и сега само мога да пиша, пък който иска да ми вярва, но го изкъртих с кеф. Имах огромна кухня с плот и гръб. Това нещо от 1 ден след яко импрегниране като почна да пие мазно около котлоните и нямаше оправяне! Няколко години го гледах докато ММ най-накрая изкърти цялата кухня и го натроши.

Хубав е естественият камък, така че успех 😀 !

# 318
drago_2008, явно си разбрала от личен опит, че некадърници, които не трябва да пипат камък, са ти сложили от евтиното хидрофобно покритие, което обаче не е задължително да е и олеофобно Cry именно в това ми е притеснението - да не се нашия на такъв продукт. Ще го разбера чак когато вече е късно.

# 319
drago_2008, явно си разбрала от личен опит, че некадърници, които не трябва да пипат камък, са ти сложили от евтиното хидрофобно покритие, което обаче не е задължително да е и олеофобно Cry именно в това ми е притеснението - да не се нашия на такъв продукт. Ще го разбера чак когато вече е късно.
Импрегнанта ли имаш предвид? Не беше евтин и го показаха на ММ. Камакът беше гаден. После ММ говори с каменари докато търси решение на проблема и му бяха обяснили, че това било китайски гранит, който с каквото и да го мажеш все се прецаквал.

# 320
Барелина , магданоз ползвам само пресен. Копър никой не ообича, чай на манджи не слагам. Ползвам червен и черен пипер, кимион, девисил, дафинов лист, бял сусам, ванилия, какао и сода. Не се сещам за друго.

Днес инцидентно търчах за хладилник.  Не знам какво ми дойде на акъла да наместя стария в новата му дупка и като видях как стърчи над 10см. и полудях. Сега ще се преправя един от шкафовете и добре, че плота не е скроен.  Смятах да не се насилвам повече и да оставя тази покупка за по-нататък и когато стария сдаде но нейсе - трябва да ми е гадно до край. Изморих се много вече и искам да се свършва 😮‍💨

# 321
И как таратор без копър? Simple Smile
Иначе копърът пасва много и на яхния от грах.

И моят хладилник стърчи пред плота. Всичко беше точно, но като сложих отзад една защита от пренапрежение и вече не можех да го избута достатъчно назад. И изобщо не бие на очи и не ми пречи. Може би зависи от мястото в кухнята все пак - при мен е последен, до стена.

# 322
Ако нямаш копър в момента, може и магданоз да се сложи на таратора. Не е същото, но аз за 1 копър няма да се разкарвам до магазина, отделно, че примерно вечер може вече копърът да е свършил (да речем в Лидъл и Била, за които знам, че така се случва). Освен таратор и грах, и за зеления фасул копърът ми е основна подправка, ако имам наличен. Ако нямам -  сушен джоджен или чубрица.

Копър и магданов ползвам само свежи, сухи никога не съм ползвала. Пробвала съм 1-2 пъти, но са различни, когато са изсушени. Червен пипер, черен пипер, чубрица и джоджен са ми необходими. Имам и разни други, но на практика не ги ползвам или ги ползвам 2-3 пъти годишно.

Това обаче са си моите готварски нужди и навици. Който е по-голям табиетлия и ползва повече подправки, си има нужда от специално място за повече бурканчета.

Варивата си ги държа във фабричните опаковки, май само захар и кафе слагам в отделни буркани, които са кутии от кафе. Купувала съм през годините и отделни бурканчета за подправки, но все остават не особено ползвани, забутани някъде, докато не реша да разчиствам и ги изхвърля или сменя вече използваните.

За свободностоящия хладилник - ако кухненските шкафове са 60 см., няма да стърчи много хладилникът, само ширината на вратата, което е по-добре. Така ще можете да отваряте вратата на хладилника максимално. Мен не би ме дразнило - за момента хладилникът ми е извън кухненския ред и ме дразни, но като тръгна да правя ремонт, ще го набутам в шкаф. Мисля дори някакъв вариант да сложа на видимата страница на този шкаф за хладилник някаква метална мрежа, за да може да се охлажда по-добре. Така дори ще изглежда малко индъстриал, по който дизайн си падам. Да съчетая полезното с красивото.

# 323
Ако нямаш копър в момента, може и магданоз да се сложи на таратора. Не е същото, но аз за 1 копър няма да се разкарвам до магазина, отделно, че примерно вечер може вече копърът да е свършил (да речем в Лидъл и Била, за които знам, че така се случва). Освен таратор и грах, и за зеления фасул копърът ми е основна подправка, ако имам наличен. Ако нямам -  сушен джоджен или чубрица.

По-скоро ще ям таратор без подправки, отколкото с магданоз Open Mouth

Обаче аз си имам друг номер - купувам голяма китка копър, нарязвам я цялата и после слагам в кутийка и всичко това в камерата. И после когато ми потрябва вадя за малко, остъргвам колкото искам върху таратора и пак прибирам. Стига ми за десетина пъти и е все едно пресен. Копърът не замръзва на буца, а се рони много хубаво.

# 324
Аз няма да казвам за свежите подправки No MouthJoy

Отидохме днес да видим мдф и пдч кашмир. На снимки и на картела изглежда много хубав неутрален цвят, нещо между беж и сив, а на живо ни розовееше Rolling EyesPensive

# 325
  • София
Мда... Всичко винаги на живо да се види и пипне е моята  практика... Много проклет навик, но това е, като знам от колко плочки съм се отказала в момента, в който ги видя на живо и колко още, които на картинка не съм отразила съм харесала на живо.

За подправките като всичко - въпрлс на навици.
Скрит текст:
аз писах, че ги държа в пликчета и в 2средни кутийки.
Сол, червен и черен пипер са ми или в мелничка или в буркан, в който мога да бъркам с лъжичка, съответно такъв вариант ми е неудобен.  Копър, магданоз само пресни, ако нямам не ползвам, целина си замразявам. Джоджен, чубрица и шарена сол биха били подходящи за такова чекмедже. Риган, дивисил и даф лист(ако не се натроши), но пък ползвам много рядко и другите вс са ми от дребните подправки, които трябва да купя няколко пакета, за да напълня бурканчето, а иначе едно пакетче ми стига за година - две😁😁😁 и пресипаните реално няма мн как да им следя годността. 🥴 Та за такива като мен, абсолютно ислишна работа е това с бурканчетата.
Скрит текст:

# 326
Барелина, къде гледахте кашмира? Да не е в "Йаф"? Там таванът е оранжев и всичко изглежда оранжево😆 Уникално тъпо решение за място, където трябва да се избират цветове. Освен това нямат цени и за всеки материал питах консултантката, която всеки път трябваше да изминава 10 метра до компа, за да провери. Тя беше много отзивчива, но на мен ми стана неудобно да я разкарвам и бързо си тръгнах. Никога повече не бих отишла там.
Аз имам мдф кашмир и изобщо не розовее. Преди да го избера, огледах абсолютно всички кашмири и никъде не съм доловила такива оттенъци, които и аз не харесвам. Нещо от светлината е било.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 21:15 от Чи лу

# 327
Чу ли, а каква марка е кашмирът? Като всяка втора кухня - и аз за такъв се оглеждам. Grinning Гледах на Салекс цвят кашмир и сахара. Както и на Egger. С какъв плот е комбиниран? Сякаш не ми се иска да е дървесен цвят.

# 328
То сахарата си е кашмир на agt, просто така са кръстили цвета. В Салекс не съм виждала сахара.
Моят кашмир е от Роси с хпл покритие, но не съм използвала кухнята и не знам още дали е толкова здраво и дали си заслужава цената. На външен вид и цвят е като обикновения мдф кашмир, няма разлика, или поне аз не виждам. Трябва уж да е по-здраво, да се чисти по-лесно и да могат да се поправят драскотини.
Плотът е най-обикновен термоплот на Егер със същия гръб, светъл цвят- май травертин кале се казваше.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2025, 23:31 от Чи лу

# 329
Стандартен 55см корпус е.
И ми казвате да се правя на разсеяна и да не го виждам тоя тукмак?! И трябва да го гледам в този вид ежедневно от холната част?
Мне. Просто няма как да стане.
Скрит текст:

Днес пристигна новия хладилник и шкафа вдясно от колоната ще бъде намален с 5см, за да се побере.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 00:18 от •mimoza•

Общи условия

Активация на акаунт