Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 724
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 600
Аз съм от тези, дето едно време 5 години страдаха от болните амбиции на родител ( майка ми ). Тогава беше модно да се учи в ЕГ, аз учих от 5 клас в МГ-то във Варна и бях супер щастлива, всичко което исках е да си остана там след 7 клас. Но....майка ми реши друго, било пропилян потенциал и ме набута в Първа езикова гимназия с английски. Аз дето мразя да уча езици, а обожавам математиката. 5 години мъка, зор и натякване на родителското тяло, че е виновно за всичко. Това няма да го причиня нито на дъщеря ми, нито на себе си. Тъпо ми е, че има супер бал за СМГ ( 497.5т ) и не иска да ходи там, а в Испанската, но поне знам, че сама си го е избрала.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 13:56 от slaveia84

# 601
Привет!
Понеже получих доста запитвания относно паралелката с Математика и Физика в 73.СУ:

Паралелката по Математика и Физика в 8.клас ще има два часа ФУЧ по математика, в 9. и 10. клас също ще има допълнителни часове,  както и занимания по интереси
Благодаря Ви, толкова е хубава тази паралелка, ама няма да му стигне балът на моето момче за съжаление.
А моето не я иска заради руския! 😠

Не знам дали ще му стигне балът за нея де, че тя нали е нова и нямаме ориентир, може да скочи и над останалите в училището. Ще я пишем, но по-назад, а преди нея други от друго училище и така със сигурност ще я “прескочи”.

Винаги ми е била интересна логиката, ама моето не я иска заради....
Ако в полезернието на детето и родителя са математика, физика и немски......няма вариант не я иска заради руския, ами да се напънал повече и да е влязал в СМГ с английският.

Когато не си изкарал бал с който можеш да избираш от всичко възможно, просто правиш компромис с някои неща.

# 602
Привет!
Понеже получих доста запитвания относно паралелката с Математика и Физика в 73.СУ:

Паралелката по Математика и Физика в 8.клас ще има два часа ФУЧ по математика, в 9. и 10. клас също ще има допълнителни часове,  както и занимания по интереси
Благодаря Ви, толкова е хубава тази паралелка, ама няма да му стигне балът на моето момче за съжаление.
Нищо не ви пречи да я пишете напред в желанията, може пък и да стане, ако някой, желаеш НЕ не долюбва математиката и я прескочи в желанията Wink

# 603
  • София
То и ние имахме 3 дни драма със сина ми. Изкара 403 точки и поиска да ходи в паралелка, в която се влиза с бал 330т. Да не говорим на колко по-далечно място е училището. Еми след консултации с познати се оказа, че притесненията са ми били основателни. Децата там не са подходящата среда. Сега целим училище с бал подобен на неговия и съм много по-спокойна. Пък другото ако реши ще си го учи на курс или висше.
Иначе изрично каза, че не иска на някои места и се съобразих с него.

# 604
  • ту тук, ту там
Ами нали се съобразяваме с желанията на децата си, ясно е, че компромиси ще има.
Детето не е с фокус математика и физика, а с езика, не цели МГ, но тази паралелка би му паснала добре.

# 605
Когато някой каже, че не иска руски, веднага се появява някой друг да каже, че не разбира как първият не иска руски и да се напЪнел за английски. Все едно руският идва като Божие наказание за нисък бал!
Истината е, че руският в много случаи наистина ти го натрисат и хората правят компромиси

# 606
Здравейте, с интерес следя вълненията. Мен започват да ме обземат тревоги за сроковете- да не изпусна нещо Simple Smile. Кандидатстването е 08-10 юли, нали ?

# 607
Ама как тои го "натрисат", той си е обявен предварително като втори език. Като не ти харесва, не пишеш паралелката...
Някои гледат първи език само, някои възможности за други профили... на трети пръв приоритет им е достъпност на учулището и дори тоалетните... Ами всеки си слага приоритетите на кантар и спремо тях реди, като никой нищо не натриса, ако е предварително обявена информацията.

# 608
Ами за мен в паралелката с немски и математика в 73 то си е баш натресен. Ако не искаш руски да си изкарал за СМГ

# 609
Ами за мен в паралелката с немски и математика в 73 то си е баш натресен. Ако не искаш руски да си изкарал за СМГ
Или за НПМГ... или си учи НЕ + друг език и после тези двата профила... Натресен става, ако мама го пише, а детето не ще. Иначе е възможност, която не ви устройва, не я ползвате Hands V

ПП: Моите деца за НЕ не искаха да чуят, ни като първи, ни като втори. Още преди да редим паралелки филтъра на таблицата беше НЕ да не фигурира в никакъв вид. После махнахме професионални (наш си проиритет), махнахме всички "през девет планини в десета" ...(ако беше мерака НГДЕК, нямаше да го махнем, но всичко равностойно на по-близко разстояние ставаше приоритет) и от останалите 100 реда се задраскваха нехаресваните неща и чак тогава се редяха по ред...

# 610
Ами да, ако не ви устройва хвърляте 73то в коша и отивате в кварталното.

# 611
Аз съм от тези, дето едно време 5 години страдаха от болните амбиции на родител ( майка ми ). Тогава беше модно да се учи в ЕГ, аз учих от 5 клас в МГ-то във Варна и бях супер щастлива, всичко което исках е да си остана там след 7 клас. Но....майка ми реши друго, било пропилян потенциал и ме набута в Първа езикова гимназия с английски. Аз дето мразя да уча езици, а обожавам математиката. 5 години мъка, зор и натякване на родителското тяло, че е виновно за всичко. Това няма да го причиня нито на дъщеря ми, нито на себе си. Тъпо ми е, че има супер бал за СМГ ( 497.5т ) и не иска да ходи там, а в Испанската, но поне знам, че сама си го е избрала.

И аз съм от тези Simple Smile И още го натяквам...не че се развих лошо, заради това решение, но не мога да забравя, че вместо ПМГ учих в ЕГ и че това не беше моя избор, защото "какво ще правиш с тази математика, по-добре да знаеш език"...
Много плаках като видях, че бала ми е бил достатъчен за ПМГ, но майка ми беше записала на първо място ЕГ...
Затова съм решила, че няма да се меся и нека детето си избира само. Разбира се обяснявам, показвам, давам насоки, но той си казва последната дума.
И както някои се хванаха за разлики от 100-200 в бала...не става въпрос за такива училища. Но за разлики от 20-30 точки по-ниско, въобще не го правя на проблем...всички училища в "топ 20" си имат плюсове и минуси. Важното за мен е детето да направи само този избор, знаейки тези плюсове и минуси.

# 612
Ами да, ако не ви устройва хвърляте НПМГ или 73то в коша и отивате в кварталното нали?
Ама всеко дете и семейство различно нещо го устройва.
И нас не ни устройваше, че СМГ с физика беше само с ИИУЧ немски, просто паралелката отпадна даже от мечтанията...
35то паралелката "Природни науки" не ни беше даже в предварителния списък, заради немския език...

# 613
То даже не е сигурно между МГ и ЕГ дали изобщо има разлика в бала, защото не могат да бъдат сравнени. Единият е три по мат, другият е с удвояване. Единият с квоти, другият без.
Не може да се каже, че НЕГ е с по-нисък бал от СМГ, защото не могат да се сравнят.
Някое дете може да има по-висок сбор от мат и бел от друго, но да не влиза в СМГ, защото бел му е с превес

# 614
От моя клас в МГ с паралелка математика един завърши право, друг стана лекар..трети икономист.
От паралелката с химия пък имам колеги юристи.

Тоест не е чаак пък толкова определящо как ще продължиш после.

Общи условия

Активация на акаунт