Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 741
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 645
Няма похабен бал, има жертви на собствена или родителска амбиция (в по-честия случай - второто).
Тъй като имам известно количество учителски стаж в гимназия, мога да кажа, че тези, които учеха там по свой избор, се справяха доволно добре и изкласиха с лекота. Останалите, които се бяха записали, защото "майка ми/баща ми/баба ми/чичо ми са учили тук и казаха, че училището е добро", "брат ми е в 10.а клас и много му харесва тук", "мой приятел е в съседната паралелка", едва чакаха да завършат и да запишат висше, отговарящо на собственото им желание и на уменията им.  Истината е, че най-важното е хлапетата ни да са здрави и да попаднат там, където ТЕ ще се чувстват добре. Защото понякога човек може да не е на мястото си и в най-елитното училище, а да е в свои води, дори и в кварталната гимназия 😀
Успех на всички и нека всеки попадне на неговото най-подходящо и желано място!

# 646
Ваня, много деца след ЕГ  следват/занимават се с програмиране. Ако има афинитет към даден език детето, насочете го към такава ЕГ, че да не е   бреме ученето на недолюбван като звучене  език. Натоварването с езика е  предимно  в 8 клас ( и то ако е неучен до момента),  нататък изучаването на предмети на него  в 9 и 10 клас не е такава драма, каквото някои хора си представят. А в 11 и 12 клас ще може да избере вече профили, които ще му помогнат нататък, ако още иска  да програмира. Да не говорим, че и в хода на гимназиалното образование може да се ходи на курсове/обучения извън училище. Доста съученици на децата ми точно това правеха.

Точно това ми е идеята и се опитвам да я обясня. Започна да възприема. По принцип ми се доверява и си имаме хубава връзка с него. Сега разглеждам и разни курсове по академиите.

# 647
  • Стара Загора
Олеее къде се върнахме, бе хора Simple Smile))
Аз преди ....сто години...далечната 1991г полагах изпити отделно в ЕГ, отделно в МГ

# 648
  • София
Аз преди ....сто години...далечната 1991г полагах изпити отделно в ЕГ, отделно в МГ
и аз 🤣 Набор 1977?

# 649
  • Стара Загора
и аз 🤣 Набор 1977?
76 Simple Smile

# 650
Ами за мен в паралелката с немски и математика в 73 то си е баш натресен. Ако не искаш руски да си изкарал за СМГ
Moeто дете е в тази паралелка.
Руския му е натресен - според много родители.
Не, руският е това което пердлага това училище и ако е искал да учи англиски - да се е постарал повече.

Другата голяма глупост е отнсоно недоюбването на руският език от много от родителите. От там и отрицателното отношение на децата към този език. А реално - английският вече не е фактор в живота. Всеки човек говори английси, къде добре, къде зле - ползва го.
В повечето случаи е зле, но ученете във всяко второ училище, води до това.
Немския, фремският и испанският са учдени езици. Но пък колко народ в Европа ги говори Simple Smile

Руският се оказва в момента, един изключитено търсен и доста атрактивен език, на търговската и индустриална част на Европа.

За мен вески език е богатство.

# 651
Аз съм 77, но '90 държах изпити за ЕГ и МГ - вървях с набор '76, че бях от шестгодишните първокласници

# 652
  • София
Не виждам дете с афинитет към информатика какви подходящи профили би могло да си избере в 11 и 12 клас. Ако има такива в някоя от английските гимназии, бихме се замислили и за тях, но май няма, така че ще бъде професионалната гимназия. Иначе доколкото съм чела, математиката е силна във Втора английска.

# 653
  • ту тук, ту там
Вашето дете не е в тази паралелка, защото нея я има за пръв път. 😉

Аз не само не съм му внушила на моето дете, че руският е гаден, ами ме е яд, че мисли така. Както някои деца казват, че немският е гаден и не искат да го учат. Ама то сигурно,  щото им е кисело гроздето и не са се напънали да изкарат бал за немската.
Аз пък не исках да уча английски и въпреки високия ми бал избрах да уча немски някога в ЕГ. Никога не съм съжалявала за това. Точно затова обаче, защото никой не ме натисна и принуди мен, няма да принуждавам и аз детето ми да учи нещо, което не му харесва. Ама се надявам сам да размисли пък. 😇

Дописвам нещо: новата паралелка с математика се очаква да е с по-висок бал от останалите в училището.

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 16:55 от elleni

# 654
И аз съм кандидатствала 1991 г. (78 набор съм), 4 изпита държах - поотделно БЕЛ и МАТ за ЕГ и за тогавашния икономически. Доколкото си спомням, и за МГ бяха отделни. През 90-те толкова реформи се извъртяха, че година с година не си приличаха.

# 655
  • София
Помагайте с нашия казус - аз съм предоволна от изкарания много добър бал (340-380), но тя е много разочарована и сега си търсим добро училище в този диапазон, близо до Младост или центъра. Без математика, предпочита разширено АЕ, интереси има към БЕЛ, География и евентуално природни науки (природните  ги харесва, но според мен не са й силата). Аз вече предложих няколко училища около бал 300 и малко отгоре, но тя ми се сърди, че я подценявам и иска в по-силно училище. Та така аз не мога да открия по нейните критерии. 😔

# 656
  • София
и аз 🤣 Набор 1977?
76 Simple Smile
Помниш ли текстовата задача за ЕГ с банковия депозит (това беше в София, не помня дали изпитите бяха различни за различните населени места)? Колко задачи за работа, движение и сплави бях изрешила, а те дадоха задача за лихви 😁

И по темата - тогава избрах ЕГ пред СМГ, а сега синът ми иска обратното Simple Smile След N години, ако има бг-мама, да видим какво ще искат внуците Simple Smile

# 657
  • София
Ники К, 119 не е лошо в този диапазон от балове.
Maidenly, във двете английски гимназии има профил математика и ИТ. Информатика изобщо някъде има ли все още?
А за кандидатстването, аз съм бая дъртичка, т кандидатстването беше по отделно за МГ и ЕГ, но пък в нашия малък град си имаше само едно ЕГ и изпит имаше само за желаещите английски, другите се намъкнаха по диплома. Ех, времена!

# 658
Така че благодарете се, че към онзи момент сте имали амбициозни родители. Аз пък съм страдала от това, че при мен такива липсват. Много по-лесно е да имаш подкрепящо родителско тяло.

Същата история преди 30г.
Отидох в икономически техникум (тогава), защото приятелката ми кандидатства там.
Спомням си, че стояхме с баща ми (той е електротехник) и четяхме специалностите, които ни звучаха на китайски. Голям късмет, че записах счетоводство. Имаше и бизнес администрация - чисто деловодство, секретарки стенопис, машинопис..

После продължих същото в университета. Пълна загуба на време. Нивото на преподаване, обучение, програми - трагично. Нищо не надградих, беше ми супер лесно, но за жалост пропилях много време, което сега с този акъл щях да го оползотворя я за Еразмус, я за езици.

# 659
Помня я задачата с лихвата, явно за всички ЕГ ще да е била. Капитализирана лихва не беше учено като понятие и макар че всъщност беше лесна, успя да препъне много хора.

Общи условия

Активация на акаунт