Защо Не емигрирахте?

• 38 873
  • 1 309
  •   1
Отговори
# 285
Някакъв ужас ми е с детето ми да нямаме един и същ роден език.
Е ,това пък,  защо?!?
Билингвите са доказано с едни гърди напред, а дали ще се разбираме на майчиния ни език, зависи единствено от желанието на майката.

# 286
Да, но на повечето българки, живеещи в чужбина, децата не говорят български изобщо, не като майчин. Не познавам рускиня, чието дете да не говори руски.

# 287
Познавам рускиня от Пловдив дошла в България през 80-те години и оженила се за българин. Нейните деца се срамуват от руския си произход и са напълно асимилирани от България. Ние доказано можем бързо и експедитивно да асимилираме чужди народности.

# 288
  • Sofia
То си е богатство да знаеш колкото се може повече езици.
Мен малко ме е яд, че останах само с един английски, макар и на отлично ниво.
Обаче, ако още от детството си имаш късмета да говориш 2-3 – ехеее!

# 289
Да, но на повечето българки, живеещи в чужбина, децата не говорят български изобщо, не като майчин. Не познавам рускиня, чието дете да не говори руски.
Нерелевантни обобщения.
Аз пък познавам, и рускиня , и украинка в смесени бракове, едва едва някои думи знаят децата.
Скрит текст:
Около мен са малко българите.
4 семейства, 2 ма мъже женени за местни, 1 жена омъжена за местен. Само мъжете, в смесените бракове, не са дали достатъчно български на децата.
Значи, според моята действителност, повечето българи отдават достатъчно  внимание на децата си, за да научат български.
Въпреки това,  той е слаб, ежедневен,  говорим език. Трябва доста работа, за да се извади пасивното знание на по- добро ниво, и донадграждането му.

# 290
  • Down south
Явно не познаваш достатъчно човеци. Впечатленията ти са ограничени Sunglasses

# 291
Вероятно е така, а вие сте широкоскроен гражданин на света, чието дете не говори български 🤪

# 292
асимилираме ... хаха . направо си ни асимилират .

# 293
  • Down south
Вероятно е така, а вие сте широкоскроен гражданин на света, чието дете не говори български 🤪
Греда!
Децата около мен говорят, че даже и пишат Stuck Out Tongue Winking Eye

# 294
Ние вкъщи си говорим на български. Отделно децата ми говорят и местните 2 езика. На синът ми му е по-лесно на английски, ама не на мене тия. Пише на български, също и чете.
С течение на времето българският му става по-беден, забелязала съм. Но, това е, защото в ежедневието си, и през по-голямата част от деня не говори на български. Но, българският си му е в главата, част от същността му. И през ум не би ми минало да му "спестя" родния език. Живот и здраве, един ден и внучетата ще "мъча".😁
Пък щерката как се надува и гордее, че е българка! Нейният български е безупречен, но тя беше по-голяма, когато имигрирахме. Вмъква и турцизми, диалектни думи и изрази, и винаги се диви колко ни е хубав езика. Често възкликва: "Е, това на английски или на френски не можеш да го кажеш така добре!"
Кандидат-зетят е местен и вече го ограмотяваме.😄 Горкият!

# 295
Няма нищо страшно, моите деца не говорят български. Ако знаеш достатъчно добре техния език, не е никакъв проблем. Дори е удобно когато нещо ти изкипи да си го извъртиш на български без да им е ясно какво си казал.

# 296
Няма нищо страшно, моите деца не говорят български. Ако знаеш достатъчно добре техния език, не е никакъв проблем. Дори е удобно когато нещо ти изкипи да си го извъртиш на български без да им е ясно какво си казал.
направо да ги шамариш на чужд език Simple Smile
У нас всеки си говори както му е удобно в случая и това не прави хората в къщи различни според използвания език и повече или по-малко стойностни един за друг.

# 297
Сега се чудя според Динтчо как трябва да се чувствам, горда или нещастна?
С детето ми комуникираме на английски, но пък в същото време той в 10 клас е на ниво на български на децата завършващи училище в България ( изпитите в ИЧС го доказват).
Истината обаче е съвсем прозаична, двуезичието прави усвояването на всеки следващ език много по лесно и бързо. 

# 298
  • София
Всички деца на мои познати, които живеят в чужбина, владеят български. Някои с акцент, някои с по-беден речник, но го владеят.
Поредно клише. Сигурно има и такива, които не го, особено ако другият родител не е българин, но не са мнозинство.

# 299
Повечето деца го владеят, но малко са тези, които ще предадат езика на собствените си деца. Което не значи да не се полага усилие.
Но да, след 1-2 поколения езикът ще се загуби най-вероятно. Това си е част от живота в чужбина и създаването на семейство с чужденец.

Общи условия

Активация на акаунт