За пръв път чувам и че социални ще ходят на проверки и ми е странно - къде ще ходят, в нечий чужд дом, само защото адресната регистрация на студента е там ли? Гледат собственост и дали работи или е имал някакви доходи през последните месеци. Не се гледа колко пъти и къде е пътувал студента, нито има ли голяма банкова сметка (то няма и как, има банкова тайна) нито професията на родителите и доходите им. Сред познатите на сина ми тази помощ получава студент роден в далекоизточна страна, който не е бежанец, не знам с какъв статут е тук, а родителите му са с елитни професии. Социална помощ получава и колежка от платената форма на обучение, също и момиче, дъщеря на лекари, тоест не се гледат родителски доходи. На помощта имат право всички чието образование няма задочна форма и не работят, значи не само за студенти по медицина, дентална, или фармация, но и учащи се за лаборанти, сестри, акушерки и прочие.. Бях писала и да не се занимавате с тромави процедури свързани със стипендия за успех - социалните дават повече. Неприятното е че се ходи всеки месец до социалните, но тъкмо да свикват сами да се оправят с бюрокрация и опашки.