Учтиви, но фалшиви

• 11 850
  • 308
  •   1
Отговори
# 180
Ами културните различия са много свързани с темата. В много култури, особено при висок социален статут, не може да казваш нещата както душа ти сака. Има социално-приети начини, които на човек от друга култура, с по слаб контекст, може да му се видят като фалш. Тоест, дали ще ти кажат "Пешо, тъп си като гьон! По-добре си трай!" или "What an interesting idea, Pesho, but let's hear what Gosho has to say!" си е едно и също, но в зависимост от средата, културата и контекста формата варира. Едното не е непременно по-фалшиво от другото, просто с други изразни средства, социално приети за дадената среда.

При мен в немската култура ми е било трудно обратното- аз бях свикнала с една по-американизирана/българизирана среда на по-емоционални похвали, благодарности. Примерно, всичко да е грейт, супер и като се каже просто гут или уел да ми е странно. Синът ми винаги ме поправя, че нямало браво на немски, трябвало съм да кажа "зер гут" като го хваля Simple Smile)). Тоест, за някого тия много ви благодаря, страхотно, уникално също са фалшиви, но за мен си бяха някаква норма. Помня като шефът ми немец преди години беше написал някакво уел,вери уел колко се бях засегнала, защото то си беше грейт Simple Smile)) но после им свикнах, че са по-обрани.
Полицията беше намерила на сина ми раницата и аз му казвам "Много да им благодариш!" и се разливам в благодарности и мазнотии, а синът ми си каза едно сериозно "Данке". Тоест, дори тези свръх емоутвания може да са фалшиви за някого...

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 11:47 от MariyaHris

# 181
В много култури, особено при висок социален статут, не може да казваш нещата както душа ти сака.
Това отдавна си го мисля. И съм забелязала, че хората с ниския социален статус не го вярват, направо го отричат и охулват.

# 182
Аз не мисля, че е толкова въпрос на социален статус, колкото на възпитание и уважение към човека отсреща.
Мен похвалите с бурен ентусиазъм и десетки възклицания колко съм невероятна ме объркват, защото ми пречат на адекватната оценка кога съм се справила наистина добре и кога просто са (фалшиво) любезни. Има ситуации, в които ми обясняват каква страхотна работа съм свършила, при положение, че аз знам, че това не е нищо особено. Това ми обезценява похвалата.
Иначе съм работила и в компания, дето бяха на принципа - като всичко е наред, няма нужда да казваме нищо. Това също не е ок, щото ти работиш и се чудиш бе сега това ок ли е, не е ли. Там водих дълга битка да изисквам обратната връзка да се наложи Joy

# 183
Аз не съм срещала хора, заливащи други с похвали, ако не им е послужило нещо.
Т.е. май не е въпроса на теб какво ти е струвало, но какво е допринесло на другия.
Аз пък не мога да понасям някой умишлено да принизява работа и личност на друг. Колкото и да му се вижда мини , пък той да се счита за велик . Ако е наистина велик ще бъде и великодушен.

# 184
Аз не мисля, че е толкова въпрос на социален статус, колкото на възпитание и уважение към човека отсреща.

Не знам дали в днешно време е толкова зависимо от социален статут, но със сигурност в миналото така еволюционно са се създавали етикетът и формалното общуване. В царския двор е било едно, на полето- друго.
Докато при кралицата/краля е имало строго определен брой крачки, плиета и тн, които е трябвало да направиш, на село всички са се псували директно. Заради и това, колкото по-сложна социалната структура на едно общество, толкова по-висококонтекстно е то и толкова повече формализми има в общуването и толкова повече различия има в самата реч на "простолютието" и с 'произхода" и това е отразено в самия език. Това много си личи дори в разликата между американския и британския английски.   
Сега живеем в едно глобално и по-егалитарно общество, но пак има различия в начина на общуване на строежа и в някакви по-"високи" среди.

# 185
С повечето си редовни клиенти и контрагенти съвсем искрено се питаме "как си"? Отделен въпрос е, че и етикетът го е наложил. Сега, вярно е, че не сме баш приятели, но по-приятно се работи така - с някаква минимална грижа и отношение към събеседника. Да не говорим, че имам и такива, които обичат да ми звънят и да си говорим някакви отвлечени неща.

# 186
Докато при кралицата/краля е имало строго определен брой крачки, плиета и тн, които е трябвало да направиш, на село всички са се псували директно.

Дали е било така обаче? В старо време хората по селата са живели доста труден живот. И е трябвало да са заедно, да си помагат, защото иначе е нямало как да оцелят. Някак си не си представям хората там редовно да се "псуват директно", това не са ти социалните мрежи в наше време. По-скоро става дума за хора които са нямали много изтънченост, но не са непременно селксите бекове които познаваме в наши дни.

# 187
  • София
Което не означава непременно, че цялото село е било като един, имало си е скандали/спорове между отделни родове или семейства.
Може би се има предвид, че селяните говорят грубо, без благородническите превземки, и често псуват, не помежду си, а нечия майка Simple Smile
Като вица за японците и майката на детайла

# 188
Някои тук си измислят минали истории за реалности и пр. Много ми е интересно разни герои като Хектор , Ахил и пр. как са псували и с какви изрази ? Като се замисли човек не може да са си таили всичката пара в себе си !

# 189
  • София
За съжаление Омир не е казал нищо по въпроса. Или не е успял да напише псувните им в хекзаметър Simple Smile

# 190
Има една "гола" учтивост, която наблюдавам и която би могла в дадени ситуации да бъде наречена "фалш". То е, когато човекът на думи е любезен, но последващите му действия, които също са част от отношението, показват обратното. Например, вежлива колежка или служителка в магазин, която иначе поздравява по етикет както си трябва, но в момента, в който трябва да съдейства, не го прави.

# 191
Това никога не го разбрах - защо се впечатлявате и очаквате нещо повече от гола учтивост?! И това е постижение.
Темата не е за общуване между близки/семейство, доколкото разбрах.
Къде е казано, че ако се поздравим и се попитаме "как си" трябва да се обичаме или поне да се харесваме.
Все отнякъде трябва да започне комуникацията.

# 192
Това никога не го разбрах - защо се впечатлявате и очаквате нещо повече от гола учтивост?! И това е постижение.
Темата не е за общуване между близки/семейство, доколкото разбрах.
Къде е казано, че ако се поздравим и се попитаме "как си" трябва да се обичаме или поне да се харесваме.
Все отнякъде трябва да започне комуникацията.
Никъде не е казано и че да си учтив е задължително да си вечно ухилен като олигофрен, ама за някои е грубост ако кажеш "добър ден" и не си ухилен като нахапана краставица. Smiley

# 193
  • До хладилника, който обичам
Струва ми се, че бъркате народопсихология и манталитет с фалш и лицемерие. В Англия е съвсем нормално родителите постоянно да хвалят децата си. На всяка крачка е good job, well done, how clever и т.н. И за децата сигурно е супер, но до тези родители балканските родители, които казват браво само в контекста на "Е, браво, к'ва я свърши!" са малко като посадени на грешно място Simple Smile)) И за ежедневното общуване така.

# 194
Винаги съм се удивлявала как като не са в България всички спазват някакво благоприличие от страх да не останат без работа, но в български фирми всичко си е пак само клюки и обиди (понякога даже и директни).
Нормално е да се нагаждаш според средата, особено като не си израснал там и свикваш с порядките. Което не значи, че нямат абсурди по отношение но поведението. Преразказвам, кажете вие вярно ли е - във ФБ една жена написа, че нейна приятелка, живееща в Канада, споделила, че там е лош вкус жена да похвали външността на друга, защото освен sexual harassment, намеквало, че си гей... И че в университета, където преподавала, младежите не смеели да се погледнат и да си кажат някоя дума извън служебните отношения.

Живея в Канада от 24 години.
В общият случай не е вярно, но много зависи какво и как казваш.
Ако кажа "о, нова прическа, чудесно ти стои" - не е проблем естествено, даже се радват,
но ако кажа - "я, какъв хубав за..ик, ... ци.и" и подобни - тогава си е проблем.
Поне в професионалните среди в които аз се движа. Младежите си се смеят и си споделяме какво ли не,
но го няма бруталното навлизане в личното пространството което е често срещано явление в България и наоколо.
Ако искаш да споделиш нещо лично - няма проблем, ако не искаш - никой не те пита.
Имахме един колега от поколението преди мен ( а аз съм стара по български стандарти, по канадските - не съвсем Simple Smile ), поляк, много добър инженер, ама малко пцуваше на висок глас нещо като не му се получаваше,
пратиха го на курс за "правила и норми " на работното място. Много го бъзикахме после.

Общи условия

Активация на акаунт