Учтиви, но фалшиви

• 11 805
  • 308
  •   1
Отговори
# 270
На касите на самообслужване в Англия на някои места има бариера, която се отваря с касовия бон, на някои няма. Както можете да се досетите, бариери има там, където има и много кражби.

Тук преди време имаше статия, според която в магазините се продават значително повече моркови и картофи, отколкото всъщност имат в магазина. Просто хората купуват скъп продукт, а го плащат като моркови или картофи. Точно на касите за самообслужване.

# 271
  • По света и у нас
Ми вчера купих органик 3 зеленчука и понеже ги бях набутала в един плик всичките ( за да съм “зелена”) касиера ми ги маркира като нормални и аз се направих на ударена

# 272
  • До хладилника, който обичам
Тук преди време имаше статия, според която в магазините се продават значително повече моркови и картофи, отколкото всъщност имат в магазина. Просто хората купуват скъп продукт, а го плащат като моркови или картофи. Точно на касите за самообслужване.
Не се и съмнявам. И в Англия имаше такива в началото на касите на самообслужване, гръмнаха няколко случая в пресата. Сега везните са толкова акуратни, че мерят неща по 15-20 грама, и като не съответства грамажът на маркираното, касата светва в червено, да дойде служител, и не може да се продължи преди това. А ако не сложиш продукта на везната, също не дава (с някои изключения, но тогава подозирам, че някак известява също).

# 273
Само дето не виждам как акуратността в теглото ще направи разлика между картофи и праскови.

# 274
Ако са с едно и също тегло, няма.

# 275
Винаги съм си мислила, че като си претегляне продуктите, после можеш да добавиш още. Мой познат каза, че редовно го правел в Кауфланд. Аз не съм си го позволявала, само остава да стана за срам за два картофа.

# 276

Въобще концепцията за "едно и също тегло" в случая е лишена от смисъл.
Слагат примерно 2.23кг праскови и пишат - това са картофи.

# 277
Това е възможно само на касата на самообслужване, касиерката има много голям шанс да забележи. Ако грамажа не се различава драстично, най-вероятно няма да усети или няма да й се разправя

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 22:59 от Poni69

# 278

Въобще концепцията за "едно и също тегло" в случая е лишена от смисъл.
Слагат примерно 2.23кг праскови и пишат - това са картофи.
Слагат торбичката с праскови на кантара и избират моркови вместо праскови. Пак ти претегля 2.23 кг, но плащаш по-малко. Само на касите за самообслужване би станало.

# 279
  • Down south
Последните публикации ме оствят безмълвна.
Тези конфигурации с моркови/праскови, бариери и пр. са безумни.
Какви са тези магазини и най-вече на какви места се случва описаното.

# 280
Според колежката, при нас в Канада в хранителни магазини в които се продават зеленчуци, които клиентите сами си теглят на машините на изхода (без касиер).
Лично аз не съм чела такива новини, но не се учудвам, този номер не е от вчера и вероятно се наблюдава къде ли не.

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 05:00 от Soney

# 281
  • някъде под слънцето...
Интересни стратегии за пазаруване на плодове и зеленчуци , кото са в подкрепа на  моята концепция , че клиентът не винаги има право.
При мен "затворена врата" има само в Лидъл на автоматичните каси, отваря се с касовия бон, с него се вдига  и бариерата при излизане от паркинга им(обикновено тези в града за да не се използват за безплатни паркинги).
Персоналът на автоматичните каси има и други функции, примерно, ако  машината не хване някой код, или  се пазарува алкохол, трябва да  се потвърди, че клинетът е над 18, или да свали аларма, там където има.
Последните години Индитекс(и не само)  са поставили "умни" каси. Слагаш покупките в кутията и на екрана ти излизат артикули , единична цена и сумата която дължиш.После ти показва, кои са с аларма, която не е била дезактивирана автоматично от кутията и показва как   да си я свалиш на машинката до касата
Темата с торбичките е глобална.Преди  20++ години касиерката слага в  найлонови торбички и можеш да си тръгнеш с 20 торбички с логото на магазина.После по екологични подбуди, започнаха да ги продават, уж да си вземеш по малко.От десетина години  вече са предимно  на хартиени, които не винаги издържат  да  си занесеш нещата до къщи.
От години съм ВИП  клиент на магазин за бельо  до скоро всеки път  увиваха покупката във фина хартия с логото на фирмата и поставяха в   ароматизирана красива картонена  торбичка, която запечатваха.Сега вече само ти заиват нещата , и ако не си  платиш торбичката , си ги отнасяш в насипно състояние ,  нищо, че примерно си оставил над 100 евро  в магазина. И независимомот факта, че докато обикаляш из мола ще им правиш брзплатна реклама носейки торбичка с логото на марката.
Понеже съм на вълна подаръци , вчера в една верига бижутерии, купуваме обеци(бяло злато)  за племенницата .Не само, че сложиха кутийчето в красива хартиена торбичка, която после сложиха в друга по голяма торба  заедно с някаква хавлия за плаж с логото на бижутерията.
Явно  тази варига не са еколози..

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 10:02 от sl

# 282
Навсякъде има крадци. Живея в добър квартал, но и тук касите на самообслужване са с индивидуална камера (няма бариера), предполагам, ако нещо се обърка, могат да гледат записи. Преди известно време взеха да слагат лепенки-маркери на месото. Изразих удивление и питах, наистина ли някой краде бут месо и касиерката ми каза, о, да, и не един, тъпчат под дрехите,  колкото могат, и ги продават в кръчмата отсреща на половин цена. Направо зяпнах. Какво ли става в по-лошите квартали тогава.

# 283
  • някъде под слънцето...
Видеонаблюдение  има в почити всички магазини,  от най скромните, та чак до дизайнерски.Но има профилилиране на асортимента.В смисъл една и съща  верига(бърза мода, парфюмерии, супермаркети, бижутери))предлага различни неща в различни квартали  дори и в един и същи град в зависимост от клиенския профил.
Съотверно веригата за за луксозни стоки, която предлага дизайнерски марки , бижута от ранга на Картие и Тифани, алкохол  за  над 5000 евро бутилката,  предлага различни марки в различните области и населени места, като магазините им обикновено са разположени в доста добри квартали.
Няма бариери, освен тези на паркинга .

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 11:39 от sl

# 284
Сега се замислих, че само бижута като купувам, без въпроси ги опаковат, че и в торбичка слагат. Навсякъде другаде ме питат, извън хранителните магазини и ме таксуват. В Кауфланд,Лидл и Билла даже говореха нещо за таксуване по 2-5 стотинки на бройка на найлоновите торбички за зеленчуци. Таксуваха ме първата седмица, след като се заговори по въпроса, после нещо ми се загуби този ред в касовите бележки.

Общи условия

Активация на акаунт